Veganske (posne) pletenice sa suvim grožđem i (ili) čokoladom

Još jedno eksperimentisanje sa akvafabom, čijim sam rezultatom prezadovoljna! Pletenice su neodoljivo mekane, ukusne, potpuno iste kao kada sam ih pravila sa mlekom i jajima. Originalni recept je ovde, a u nastavku vam pišem kako da napravite njihovu posnu verziju.

Sastojci (za 5 pletenica): 

120 ml vode

5 g suvog kvasca

3 kašike šećera

1/2 praška za pecivo (5 g)

60 g akvafabe + za premazivanje pletenica

40 ml suncokretovog ulja

1 kesica vanilin šećera

1 nepuna kašika vinskog sirćeta

1/3 kašičice soli

oko 350 g brašna  

suvo grožđe

posna crna čokolada

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe. U činiji za mešenje viljuškom umutiti akvafabu sobne temperature, dodati šećer i vanilin šećer i lepo sjediniti, a potom sipati ulje i sve lepo promešati. Potom dodati sirće i nadošli kvasac, promešati, pa potom u to staviti oko 200 g brašna, so i prašak za pecivo, pa promešati kašikom. Dodati i suvo grožđe (ili čokoladu isečenu na kockice, ili i jedno i drugo). Količinu odredite sami, po svom ukusu.

Nakon toga, postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti glatko testo, koje ne treba biti tvrdo, ali ne bi trebalo ni da se lepi za ruke, dakle, srednje mekoće. Staviti testo u pobrašnjenu činiju, pokriti krpom i ostaviti ga na toplom da narasta 1-2 sata, zavisi od toga koliko imate vremena. I jedan sat je sasvim dovoljan, ako narasta na toplom mestu.

Naraslo testo podeliti na 5 jednakih delova, a svaki od tih delova, zatim, podeliti na 3 loptice. Svaku lopticu rukama oblikovati u valjak. Uzeti 3 valjka, spojiti ih pri vrhu da se ne bi odvajali, i isplesti pletenicu. Sami birate da li će pletenice biti duže ili šire, u zavisnosti od toga kakve valjke napravite.

Dobijene pletenice ređati u pleh prekriven papirom za pečenje. Praviti razmake između pletenica, jer će dosta narasti. Ostaviti ih pokrivene krpom da odstoje oko 45 minuta, pre pečenja ih premazati neumućenom akvafabom i peći ih u rerni zagrejanoj na 180˚C, 12-15 minuta, odnosno, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Pečene pletenice premazati sa malo suncokretovog ulja, pa kad ga upiju, pokriti ih krpom, potom ostaviti da se malo prohlade, i služiti.

 

Oduševljena sam ovim pletenicama, isto kao kada sam ih prvi put napravila po standardnom receptu. Jedno od dražih peciva, priznajem. Posebno ih volim kada su sa čokoladom. 😊

Pletenice su i sutradan divne, samo ih čuvajte umotane u krpu, pa stavljene u kesu. Možete ih jesti hladne, ili ih podgrejati u rerni. Verujte mi, nema nikakve razlike između ovih i onih, to je to, testo je stvarno predivno!

Jako bih volela ako biste mi javili utiske nakon isprobavanja recepta, a ukoliko imate neka pitanja u vezi sa njim, pišite mi na Facebook-u, a zapratite me i na Instagramu. 💜

 

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари