Mirisni slatki hleb sa bundevom
Jesen je stvorena za ovakve poslastice! 🍂 Uz šolju kafe ili čaja, za doručak ili užinu, ovaj slatki hleb je savršen izbor.
Mekan i sočan, sa
dodatkom hrskavih oraha i slatke brusnice, prava je radost za nepca! Sezona je
bundeva i zato je pametno iskoristite isprobavajuči upravo ovaj hleb (kolač).
:) Ukus bundeve se zapravo i ne oseti, ali mu ona da divnu boju i sočnost, tako da
je hleb i sutradan potpuno svež, kao da je napravljen tog dana.
Sastojci:
220 g brašna
110 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
navrh kašičice soli
1 kašičica cimeta
1/3 kašičice muskatnog oraščića
1/2 kašičice đumbira u prahu
80 g seckanih oraha
šaka kandiranih brusnica
150 g očišćene bundeve
2 jajeta
80 ml suncokretovog ulja
60 ml tečnog jogurta
60 ml vode
1 kašika ruma
110 g šećera
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Očišćenu bundevu iseći na kockice, skuvati, pa kad se prohladi, od nje napraviti pire.
Orahe iseckati (ne previše sitno) i malo propeći na suvom tiganju.
U jednoj posudi pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muskatni oraščić, šećer i vanilin šećer.
U drugoj posudi umutiti jaje (viljuškom ili žicom za mućenje), dodati ulje, sjediniti, potom dodati jogurt, vodu, rum i pire od bundeve, pa sve promešati. Tu smesu dodati smesi sa suvim sastojcima iz prve posude, i lepo sjediniti. Zatim u to ubaciti brusnicu i orahe, pa opet lepo promešati.
Smesu izliti u kalup za hleb (dimenzija oko 30x11 cm) obložen papirom za pečenje i peći u rerni ugrejanoj na 180˚C. Kod mene se hleb pekao oko 40 minuta. Nakon nekog vremena sam morala da ga pokrijem aluminijumskom folijom, jer je odozgo lepo porumeneo, ali je iznutra još uvek bio mokar. Nakon 40-ak minuta, kada sam ga probola čačkalicom, ona je izašla suva i to je značilo da je hleb pečen.
Ostavila sam ga u kalupu 5 minuta, a potom ga izvadila i pokrila krpom.
Pre služenja sam ga posipala šećerom u prahu, mada je i bez njega fino sladak.
Sezonu bundeva možete iskoristiti na bezbroj divnih načina, a ovo je jedan od njih. Ukoliko volite ovako hlebaste kolače, koji su meni savršeni za jesen i zimu, ovaj će vam se sigurno dopasti! 😊
Iskoristiću priliku da vas podsetim na još jedan kolač sa bundevom, recept za njega sam davno objavila, a to je ovaj. Iako je napravljen od sličnih sastojaka, zapravo je potpuno drugačiji.
Ukoliko odlučite da isprobate recept(e), javite mi utiske!
Ne zaboravite da lajkujete moju Fejsbuk stranicu i da me zapratite na Instagramu! 📷
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар