Cimet-kocke sa bundevom
Mekan i mirisan sočni kolač koji se topi u
ustima!
Recept sam pronašla u decembarskom broju
časopisa Kuhinja. Malo sam ga izmenila i prilagodila svom ukusu i onome što sam
imala u kuhinji. Ovo bi trebalo biti posni kolač, s obzirom da su svi sastojci
posni, a među njima je i sojino mleko. Pošto ja sojino mleko uopšte ne
konzumiram, a nisam htela praviti kolač sa vodom, odlučila sam da ubacim
,,obično'' mleko, dok ću naredni put umesto njega staviti kiselu vodu.
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, so,
cimet i đumbir. Po originalnom receptu dodaje se i pola kašičice muskatnog
oraščića. Odvojeno umutite mleko, ulje, pire od skuvane bundeve i polako dodajte
u mešavinu brašna i promešajte varjačom. Sve lepo sjedinite i izlijte u tepsiju
srednje veličine koju ste ili podmazali, ili obložili papirom za pečenje. Pecite
na temperaturi od 180 stepeni. Čačkalicom možete proveravati da li je kolač
pečen iznutra.
Priprema krema:
Otopiti margarin (ukoliko ne pravite posnu verziju možda bi moglo i sa
puterom umesto margarina) i skloniti ga sa šporeta. Dodati mu šećer, cimet i
brašno i lepo pomešati. Time premazati prohlađen kolač. Preko toga posoliti
mešavinu oraha i vanilin šećera. Ostaviti da se hladi pa rezati na kocke.
Kolač ima vrlo zanimljiv ukus! Zbog cimeta se
čini da u njemu ima jabuka. :) Bundeva mu daje finu teksturu, mekoću, a i lepu
boju. Sutradan su lepi kao da su tog dana napravljeni! Vrlo sveži i kompaktni.
Probaću, obavezno, i varijantu sa vodom, mislim da neće biti neke razlike. Tako
ću dobiti divan posni kolač!
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар