,,Pužići'' sa džemom i orasima
Predivan spoj mekanog testa, domaćeg džema od
kajsija i mlevenh oraha.
Recept za ove pužiće pronašla sam na istom mestu
gde i recept za divne pužiće sa susamom - kod Jeke na blogu Jekin kapric. Odavno
sam ih tamo spazila, ali se tek nedavno pružila prilika da ih napravim. Unela
sam u recept samo nekoliko manjih izmena. Pecivo je divne teksture, mekano,
mirisno i vrlo ukusno!
Sastojci:
oko 500 g brašna
1 puna kašika
suvog kvasca
50 g šećera
pola kašičice
soli
200 ml mleka
80 ml
suncokretovog ulja
1 žumance
5 kašika džema
od kajsija
100 g mlevenih
oraha
1 belance
šećer u prahu,
za posipanje
Priprema:
- U toplo mleko sipati kvasac, dodati
kašičicu šećera, kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe.
- U veću posudu sipati 350 g brašna,
dodati so i ostatak šećera, pa promešati. Dodati i nadošli kvasac, ulje i
razmućeno žumance, pa umesiti glatko testo dodajući, po potrebi, ostatak
brašna.
- Testo staviti u činiju, pokriti krpom i
ostaviti ga da narasta 30-45 minuta.
- Nadošlo testo oklagijom razvući na
pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko pola santimetra.
- Premazati ga
džemom i posuti mlevenim orasima. Uviti u rolat, po dužoj strani pravougaonika.
- Oštrim nožem seći na rolnice (pužiće) debljine oko 2-3
cm.
Ređati ih u okrugli pleh obložen papirom za pečenje, tako da isečena strana bude
okrenuta prema gore. Između pužića
ostavati mali razmak, jer će narasti tokom pečenja. Sve pužiće sam uspela da
smestim u tepsiju prečnika 32 cm.
- Pužiće pokriti krpom i ostaviti ih da
narastaju 20-30 minuta.
- Neposredno pre pečenja premazati ih umućenim
belancetom.
- Prekriti ih aluminijumskom folijom i staviti u rernu zagrejanu na
180˚C. Nakon 10-15 minuta, skinuti foliju i
ispeći pecivo do kraja.
- Pre služenja pužiće posuti šećerom u
prahu.
Moram da vam skrenem pažnju na to da se kod ovog
peciva lako može desiti da bude prepečeno, i iz tog razloga koristim foliju,
jer odozgo vrlo brzo dobije boju. Takođe, džem koji je sa donje strane pužića,
takođe može malo da izgori, ali i ne mora,
zavisi od jačine rerne. Kod mene je nekoliko pužića odozdo dobilo tamniju boju
od preostalih. No, nemojte da vas to odvrati od izrade ovog peciva, jer je
zaista prelepo, a ovo vam pišem samo da biste bili pažljivi prilikom pečenja, da ne propadne
čitav vaš trud oko njih. :)
Kombinacija džema od kajsije i oraha je vrlo
lepa, a još kada je sve to zapakovano u ovako mekano i vazdušasto testo, onda
je to prava divota! Pecivo je lepo i toplo i hladno, a sutradan je možda čak i
najlepše, jer sačuva mekoću, a ukusi se, nekako, još bolje sjedine. Mogu da budu
divan doručak, uz kafu, čaj, mleko, šta ko voli.
Ukoliko isprobate recept, javite mi utiske. Za
sva pitanja u vezi sa receptima, deljenje utisaka i fotografija, potražite me
na fejsbuku.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар