,,Pužići'' sa susamom - na dva načina
Kada sam ih videla kod Jeke na blogu,
odmah sam znala da ih jednom moram isprobati. Nije prošlo puno vremena, a već
sam i ja uživala u ovom divnom, mekanom pecivu.
Od mera koje ću u receptu navesti, dobila sam 24 pužića sasvim solidne veličine, tolike da
u jedan standardni pleh stane 12 njih, što znači da će vam za pečenje biti
potrebna dva pleha. Ako vam se čini da je to mnogo, jer pužići su stvarno zasitni, odmah količinu svih sastojaka smanjite
za pola. Sama njihova izrada je vrlo
interesantna. Nikada nisam tako pravila ovakav tip peciva - svaki komad
posebno. Pužići po pravljenju ne
treba da narastaju, već odstoje samo dok se rerna ne zagreje, i odmah mogu na
pečenje. To je još jedna stvar koja mi se sviđa kod njih, jer testo samo jednom
narasta.
Sastojci:
800-900 g
glatkog brašna
1 kesica suvog
kvasca (10g)
250 ml mleka
250 ml vode
100 ml
suncokretovog ulja
1 puna kašika
šećera
2 ravne kašičice
soli
400-500 g sira
1 jaje
3 kašike
suncokretovog ulja
100 g susama
Priprema:
U toplom mleku rastvoriti kvasac uz
dodatak šećera i jedne kašičice brašna, promešati, poklopiti posudu i ostaviti da
kvasac nadođe.
U veću činiju prosejati oko 700 g
brašna. Dodati so i promešati. Dodati toplu vodu, ulje i nadošli kvasac, pa sve
lepo promešati i sjediniti uz pomoć kašike. Potom postepeno dodavati ostatak
brašna, i umesiti glatko testo. Meni je bilo potrebno nešto više od 800 g
brašna. Umešeno testo staviti u pobrašnjenu činiju, pokriti krpom, i ostaviti
da narasta sat vremena.
Naraslo testo podeliti na dva jednaka
dela i svaki blago premesiti.
Umutiti jaje sa tri kašike ulja.
Na plehove staviti papire za pečenje.
Susam sipati u duboki tanjir.
Prvi deo testa oklagijom razvući u
pravougaonik debljine, otprilike, 5 mm. Celu površinu premazati polovinom
ukupne količine sira (možete koristiti neki kremasti sir, ali ja sam koristila
običan sir u kockama koji sam viljuškom dobro izgnječila i fino ga razmazala po
testu) i seći trakice široke oko 2 cm. Svaku traku urolati tako da se dobije pužić, a potom spoljnu stranu svakog pužića premazati umućenim jajetom, uz
pomoć četkice za premazivanje testa. Nakon toga, svaki pažljivo uvaljati u
susam, tako da se zalepi sa spoljne strane, preko premaza od jajeta.
Tako spremljene pužiće ređati na pleh
obložen papirom za pečenje (ostavljajući razmak između), i svaki blago spljoštiti rukom, da bi dobili lepši
oblik, a i tokom pečenja će dosta narasti.
Postupak ponoviti i sa drugim delom
testa.
Peći u rerni zagrejanoj na 180˚C dok ne
porumene. Kod mene se peku 20-ak minuta.
Pečene pužiće pokriti krpom.
Na isti način možete napraviti i pizza-pužiće! Sve je isto, samo je nadev
drugačiji. Ja sam celo testo premazala tanjim slojem kečapa, posula preko toga
mešavinu začina za picu, u dva reda po dužini poređala rendani kačkavalj (kako
bih bila sigurna da će ga biti u svakom pužiću), a isto to uradila i sa sitnim sirom.
Ne treba preterivati sa sastojcima, da bi testo moglo lepo da se urola. Sve
ostalo isto je kao i kod pužića sa
sirom.
Ovo pecivo je jako lepo, mekano i mirisno,
spolja hrskavo zbog susama, a unutra vazdušasto i prozračno. Podjednako je
mekano i sutradan, a toliko je divno da sam ga ja u kratkom vremenskom periodu već dva puta pravila (prvi put sa sirom, a drugi put sa
pica-nadevom). Sigurna sam da će se često nalaziti na mojoj trpezi, i to u
različitim kombinacijama. :)
Ukoliko isprobate recept, pišite mi
svoje utiske, i recite jeste li i vi, poput mene, impresionirani ovim pecivom.
Na fejsbuku me potražite ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар