Mafini sa kafom, cimetom i orasima
Još jedan recept za koji je inspiracija došla
pravo iz knjige Lorejn Paskal - Zdravije iz rerne.
Za sve ljubitelje ,,težih'' mafina, bogatih i
punih testa, zasitnih, idealnih za užinu uz šolju kafe ili čaja. Ima ovde i
brašna i belog šećera, ali zato su tu orasi i integralno brašno koje ih čine
bar malo zdravijima. Kao što ste već od mene navikli (a vidim da je i u
Lorejninim receptima tako), količina šećera je svedena na minimum, pa za nekoga ko voli slađe
kolače, ovi mafini mogu biti skoro pa neslatki. :) Ako ste vi među njima,
povećajte količinu šećera za, recimo, 50-ak grama. Meni se, međutim, dopadaju baš
ovakvi, jer tako ukus oraha, aroma cimeta i nežni miris kafe dolaze do izražaja.
Pišem vam recept, uz određene izmene.
Sastojci:
150 g belog
brašna
150 g
integralnog brašna
75 g oraha
100 g šećera
1/2 kašičice
cimeta
1 puna kašičica
praška za pecivo
1/2 kašičice
sode bikarbone
2 kašike granula instant kafe
1 jaje
180 ml mleka
115 g jogurta
50 ml
suncokretovog ulja
Priprema:
- Orahe grubo naseckati, staviti na suv
tiganj i malo propeći, pazeći da ne izgore. 2/3 izručiti u činiju, a ostatak
sačuvati za kasnije.
- U činiju sa orasima dodati obe vrste
brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i šećer, promešati, pa
napraviti udubljenje u sredini.
- Kafu sipati u šolju, preliti ugrejanim
mlekom i lepo promešati.
- U udubljenje u brašnu sipati umućeno
jaje pomešano sa mlekom (u kojem je rastvorena kafa), jogurtom i uljem.
- Sve sastojke lepo sjediniti uz što manje
mešanja.
- U svaku rupu kalupa za mafine staviti
papirne korpice, pa u njih rasporediti dobijenu smesu i odozgo je posuti
preostalim orasima.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200˚C, 15-ak
minuta. Najbolje je uraditi test sa čačkalicom i tako blagovremeno proveriti
jesu li mafini pečeni iznutra. Dakle, ako čačkalica iz mafina izađe čista,
mafini su pečeni!
- Pečene mafine ostaviti u kalupu nekoliko
minuta, a potom ih izvaditi. Sačekati da se malo prohlade, i služiti.
Napomena: ukoliko biste voleli da se u
mafinima oseti jači ukus kafe, dodajte još jednu ili dve kašike granula instant kafe.
Ovakvi mafini nisu namenjeni za zaslađivanje
nakon obilnog ručka, jer su sami po sebi jako zasitni. Zato su meni idealni za
doručak ili užinu. Testo je jako lepo, mekano, a propečeni orasi unose divan
ukus i finu hrskavost. Cimet se ovde jako lepo uklapa, dok se miris
kafe više oseti u fazi pečenja mafina, a kasnije je dosta nežniji. Zato
slobodno možete dodati još kašiku ili dve kafe, za njen nešto intenzivniji
ukus.
Ukoliko isprobate recept, volela bih da
mi javite vaše utiske. Nadam se da će se i vama ovi mafini dopasti. Na fejsbuku
me potražite ovde, i šaljite mi fotografije svojih kulinarskih remek-dela
rađenih po receptima sa bloga. :)
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар