Išleri
Za sve ljubitelje ovih kolača, stiže njihova
domaća verzija! Od pristupačnih sastojaka, bez mnogo muke, dobićete vrlo
ukusne, izdašne kolače, koji prilično podsećaju na one iz prodavnice.
Prvo pripremite puding, pa dok se on hladi,
napravite keksiće. Dok se keksići hlade, pripremite fil. Potom filujete i
spajate keksiće, premazujete ih otopljenom čokoladom i odlažete u frižider da
odstoje do sutra, jer su tek tada kompaktni, sa stegnutim filom i blago
omekšalim keksom.
Sastojci:
Za testo:
500 - 600 g glatkog brašna
2 jajeta
160 g šećera
150 ml suncokretovog ulja
100 ml mleka
1 kesica praška za pecivo
Za fil:
2 pudinga sa ukusom vanile
6 kašika šećera
500 ml mleka
70 g belog šlag-krema ili sa ukusom vanile
150 ml mleka
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike suncokretovog ulja
Priprema:
- Skuvati 2 pudinga u 500 ml mleka uz
dodatak 6 kašika šećera, po uputstvu sa kesice. Skuvani puding prekriti
providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica na njemu, i ostaviti ga da se
ohladi.
- U većoj posudi mikserom umutiti jaja, potom dodavati šećer neprestano
muteći. Nakon toga uliti ulje i mutiti dok se sasvim ne sjedini. Dodati i mleko. Zatim postepeno
dodavati prosejano brašno (500 g) pomešano sa praškom za pecivo i mutiti: najpre mikserom, pa kako testo postaje gušće, kašikom, a zatim i rukama. Ostatak brašna
dodajte po potrebi, kako biste umesili kompaktno testo.
- Testo oklagijom razviti na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu od oko pola
santimetra. Čašom ili okruglom modlom prečnika 6 cm vaditi krugove i ređati na pleh prekriven
papirom za pečenje. Testo koje ostane od izrezivanja keksića premesiti, i
postupak ponavljati dok se ne utroši sve testo. Keksiće sam smestila u 2 velika pleha od električnog
šporeta.
- Keksiće peći u rerni zagrejanoj na 200˚C, dok ne porumene i sa donje i
sa gornje strane.
- Pečene keksiće izvaditi iz rerne i
ostaviti u plehovima da se ohlade.
- Šlag-krem umutiti sa hladnim mlekom.
- Ohlađeni puding izručiti u posudu za
mućenje, dodati mu nekoliko kašika umućenog šlaga i malo mutiti mikserom.
Dodati još malo šlaga (ako je potrebno dodati sav šlag) i umutiti mikserom kako
bi se dobio kremast i gladak fil. Ja sam upotrebila skoro sav umućeni šlag i
fil je bio odlične gustine!
- Pola pečenih keksića okrenuti
naopako, tako da ravna strana bude gore, i bogato ih nafilovati umućenim
kremom. Zatim, svaki preklopiti nenamazanim keksićem kome je ravna strana okrenuta
nadole. Blago pritisnuti, pa sav krem koji izađe sa strane izglačati
nožem.
- Gotove išlere ređati na poslužavnik.
- Čokoladu otopiti na pari, uz dodatak ulja.
Sačekati da se malo prohladi, pa premazivati išlere sa gornje strane.
- Kolače odložiti u frižider i ne dirati
ih do sutra! :D
Napomene:
- Ukoliko želite išlere malo većeg obima, možete koristiti modlu čiji je
prečnik veći za santimetar ili dva od one kakvu sam ja koristila.
- Ja sam testo razvila možda malkice deblje od pola santimetra, ali su
keksići dosta narasli, pa su išleri bili prilično visoki. Ako želite da budu
tanji, neka i testo bude tanje, ali ne pretanko.
- Kolače sam čuvala u frižideru, iz straha da se ne pokvare. Možete ih
izvaditi pola sata pre služenja, jer su lepi i kada su sobne temperature.
- Stajanjem ne gube na ukusu, a postaju sve mekši i mekši. Dobro je
staviti ih u kutiju za čuvanje hrane, da ne bi upili mirise iz frižidera. Nisam sigurna
koliko mogu da stoje u frižideru, kod mene su potrajali dva dana nakon
pravljenja.
Meni su ovi kolači izuzetno ukusni, čak me i mirisom podsećaju na
kupovne išlere. Ne znam koliko ih po ukusu mogu porediti, ima izvesne sličnosti,
ali ovi su kolači sami po sebi izvrsni. Vrlo rado ih pravim, a
još ih draže slistimo. :D
Ukoliko rešite da isprobate recept,
volela bih da mi javite svoje utiske. Obavezno mi pišite! Na fejsbuku me
pronađite ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар