Pečeni krompir sa začinima i prelivom od majoneza
Divno začinjen krompir, pečen u rerni, unutra
mekan, a spolja fino hrskav. Uz dodatak preliva od majoneza postaje još lepši,
ali je izuzetno lep i bez njega. Na vama je da izaberete kako ćete ga jesti, a
ako koristite postan majonez, ovo će biti potpuno posno jelo.
Ovako pripremljen krompir meni je ukusniji od bilo kakvog prženog
krompira. Upije aromu svih divnih začina, lepo se zapeče, a iznutra omekša. Preliv od
majoneza razbija taj masnjikavi momenat koji daje ulje, i krompir čini
osvežavajućim i još ukusnijim!
Sastojci:
oko 1 kg očišćenog krompira
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašika palente
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica mešavine začina
mleveni crni biber
sušeni origano
sušeni ruzmarin
sušeni bosiljak
sušena majčina dušica
kurkuma u prahu
mleveni kumin
kari
beli luk u prahu
(svi ovi začini - po sopstvenom ukusu)
suncokretovo ulje
Za preliv:
50-ak g majoneza
1 kašika kečapa
nekoliko kapi vinskog sirćeta
malo belog luka u prahu
Priprema:
Krompir oljuštiti, pa naseckati na tanje duguljaste komade (videti na
fotografiji). Ostaviti ga u psoudi sa vodom, da ne promeni boju dok pripremate
začine.
U veću posudu staviti brašno, palentu, mlevenu papriku, mešavinu začina,
biber, i ostale začine koje želite i koliko želite. Sve promešati.
U tepsiju (prečnika 26cm) uliti suncokretovo ulje tako da prekrije dno,
pa dodati još malo. Ubaciti u rernu i uključiti na 200˚C, da se greje.
Krompir izvaditi iz vode i staviti u posudu sa brašnom i začinima. Lepo
promešati kašikom da svaki krompir bude obložen mešavinom začina i brašna.
Tepsiju sa vrućim uljem pažljivo izvaditi iz rerne i krompir prebaciti u
tepsiju. Lepo rasporediti da prekrije dno. Budite oprezni, ne žurite, pazite da vas ne isprska vrelo ulje.
Prekriti tepsiju sa krompirom aluminijumskom folijom, vratiti u rernu i
ostaviti da se peče oko pola sata. Za to vreme možete pripremiti preliv.
U manjoj činiji pomešati sve sastojke za preliv, i lepo ih sjediniti. Po želji dodati još
malkice kečapa. Odložiti u frižider.
Nakon pola sata pečenja krompira, podignite foliju sa tepsije, probodite
neki krompirić viljuškom i vidite da li je već napola ispečen. Ukoliko jeste,
sklonite foliju, promešajte kašikom krompir da bude obložen uljem sa svih strana, pa tepsiju vratite u rernu da se krompir ispeče do kraja. To
znači, nakon 15 min. opet proverite uz pomoć viljuške da li je krompir omekšao.
Probodite nekoliko komada, neće se svi istovremeno podjednako ispeći. Ukoliko je potrebno,
neka se peče još neko vreme.
Kada vidite da je krompir mek iznutra, a da se spolja lepo
zapekao, isključite rernu i izvadite tepsiju.
Krompir služiti uz pripremljeni preliv.
Jako je važno ne izvaditi krompir iz rerne pre vremena, da ne bi neki
komadi ostali nedovoljno pečeni i pomalo tvrdi. Da biste bili sigurniji da će biti lepo ispečen, možete najpre iseckan krompir obariti u ključaloj posoljenoj vodi (oko 5 minuta), pa ga
onda staviti u posudu sa začinima i brašnom i sve ostalo raditi kao što je gore
napisano.
Nadam se da se i po fotografijama može videti koliko je krompir hrskav, ima divnu boju, mirisan je, pikantan, bogatog ukusa zahvaljujući brojnim začinima. Možete ga jesti i bez preliva, jer je sam po sebi vrlo ukusan! Odličan je kao prilog uz falafel, ali može se služiti i samostalno, kao glavno jelo. U tom slučaju vodite računa o količini, možda je potrebno dodati još krompira, a srazmerno sa tim i ostale sastojke.
Ukoliko vam se recept dopao, i rešite da ga
isprobate, pišite mi svoje utiske. Na fejsbuku me potražite ovde!
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар