Posni kafeni štapići
Neobični, sa ukusom kafe, sačinjeni od svega
nekoliko sastojaka. Super slatka grickalica za one koji poste, ali i za sve
koji bi da se zaslade nečim što ne sadrži mlečne proizvode i jaja. I za sve
ljubitelje kafe, naravno! :)
Recept koji sam našla u nekom novinskom isečku
morala sam dosta da preradim kako bih dobila fine i krckave štapiće.
Interesantno je kod njih što su prvog dana samo blago hrskavi po obodu, a u
sredini mekani, dok su sutradan dosta tvrđi i baš krckavi, pa budite oprezni sa njima ukoliko imate osetljive zubiće. :)
180 ml vode
2 pune kašičice
kafe
oko 240 g mekog brašna
1 kašičica
praška za pecivo
135 g mlevenih
oraha
2 kašike
suncokretovog ulja
50 g šećera*
1 kesica vanilin
šećera
30 g čokolade za
kuvanje
1 kašičica
suncokretovog ulja
šećer u prahu
Priprema:
Najpre, skuvati običnu kafu od 180 ml
vode i 2 puuune kašičice kafe i ostaviti da se prohladi.
U jednoj posudi pomešati brašno (150 g,
za početak), orahe, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo.
Prohlađenu kafu procedite (iskoristila
sam 135 ml skuvane kafe) i dodajte u posudu sa ostalim sastojcima. Po potrebi
dodavati i ostatak brašna, a radi lakšeg oblikovanja i da bi se testo manje
lepilo za ruke, dodajte 2 kašike ulja.
Kada testo postane kompaktno, ali i
dalje prilično mekano, staviti ga na radnu površinu obilno posutu šećerom u
prahu. Oklagijom razviti u pravougaonik debljine prsta, pritom posipajući
odozgo brašnom testo, kako se ne bi lepilo.
Nožem seći štapiče široke, otprilike 1,
5 cm i dugačke izmeću 7 i 9 cm. Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje i
peći u rerni zagrejanoj na 160˚C. Ja sam ih pekla čitavih 25 minuta, a možda je
trebalo i malo kraće, nego je mene bilo strah da unutra ne ostanu gnjecavi. Vi već
nakon 15-ak minuta možete pogledati kakvi su odozdo, ali i prepoloviti jedan
štapić da vidite kakav je unutra. Dok su vrući, mekši su, a malo se stvrdnu
kada se prohlade.
Čokoladu otopiti na pari, sa malo ulja,
i njome preliti ohlađene štapiće.
*Sa 50 g šećera, štapići su prilično
neslatki, ali uz dodatak čokolade odozgo, meni su bili savršeni. Međutim,
ukoliko želite da budu slađi, dodajte još 20, 30 g šećera u testo.
Možda vam način pripreme zvuči malo
komplikovano i odvrati vas od pravljenja ovih štapića, ali je zapravo sve veoma
jednostavno. Bitno je da testo ne bude pretvrdo, ali da bude kompaktno i da se
ne lepi mnogo za ruke. Kao što sam i napisala, ja sam utrošila oko 240 g brašna, i
još malo pri razvlačenju testa. Brzo su spremni, i za razliku od nekih kolača
sa kafom u kojima se ona takoreći ni ne oseti, jer je ,,progutaju'' drugi
ukusi, kod ovih štapića ona je glavna! :)
Eto, nešto vrlo jednostavno, povoljno,
bez mleka i jaja, pa u njima mogu uživati svi koji poste. Ukoliko vam se recept
svidi i rešite da ga isprobate, volela bih da mi javite svoje utiske. Na
fejsbuku ćete me pronaći ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар