Karamel-torta ,,Šeherezada''
Na internetu postoji mnoštvo recepata za ovu
tortu i uglavnom su svi oni slični. Prepoznatljiva je po dvobojnom, ,,turskom''
keksu, i ukusu karamele. Ne peče se, povoljna je i izdašna, pravi se lako i
brzo. Donosim vam sada svoju verziju ove torte, bez maslaca i margarina, a uz
dodatak šlaga sa ukusom čokolade.
Kao što znate ukoliko redovno pratite moje
recepte, margarin u kolačima i testu koristim jako, jako retko. Tako sam i u
ovoj torti želela da ga izbegnem, a da ne upotrebim ni maslac. Palo mi je na
pamet da gust puding od karamele malo razredim uz pomoć umućenog šlaga od
čokolade. Rezultat je odličan: fil je bio gladak, lagan i kremast, bez one
masnoće i težine koje bi imao uz dodatak margarina.
Za ovu preukusnu, kremastu, veeeliku tortu,
trebaće vam samo keks, mleko, puding, šlag i šećer. Čini se neverovatno, zar
ne? Tako malo sastojaka, a dobijete tortu koja može da potraje 2, 3 dana,
zavisi za koliki broj gostiju je spremate. U svakom slučaju, biće je dovoljno.
Može se napraviti čak i dva dana pre služenja, jer će tada biti još lepša, ali
pod uslovom da se kasnije pojede u roku od 2 dana, jer ne znam koliko bi dugo
smela da stoji. Ipak, dovoljno je napraviti je dan pre služenja kako bi se ukusi
sjedinili, a keks omekšao.
Sastojci:
2 pakovanja ,,turskog keksa'' (2 x 300 g)
4 kesice pudinga sa ukusom karamele
2 litra mleka
10 kašika šećera
600 g belog šlag-krema
90 g šlag-krema sa ukusom čokolade
šećer u prahu (po potrebi)
Priprema:
- Skuvati 4 pudinga u 1 l mleka uz
dodatak 10 kašika šećera, po uputstvu sa kesice. Biće vrlo gust. Skuvani puding
prekriti providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica na njemu, i ostaviti
ga da se ohladi.
- Šlag-krem umutiti sa mlekom. Meni je
bilo potrebno (samo) između 700 i 800 ml mleka, jer sam želela (a i trebalo bi)
da šlag bude gust i kremast. Međutim, ne bi trebalo da bude praškast i zrnast,
zato, ukoliko kod vas bude bilo potrebno više mleka kako bi se šlag lepo
umutio, vi dodajte još. Ako vam se šlag čini neslatkim, dodajte mu šećera u prahu,
po ukusu. Kod mene nije bilo potrebe za tim, bio je dosta sladak.
- Umućeni šlag odložiti u frižider.
- U drugoj posudi umutiti šlag-krem sa ukusom čokolade sa 170-180 ml
mleka. I ovde količina mleka opet zavisi od samog šlaga, meni je ova količina
bila dovoljna, šlag je bio gust, ali lepo umućen i kremast.
- Skuvani puding prebaciti u posudu za mućenje. Dodati mu nekoliko
kašika umućenog čokoladnog šlaga i kratko mutiti mikserom. Dodati još nekoliko
kašika i opet mutiti, i tako dodavati dok ne dobijete željenu gustinu fila. Ja sam
upotrebila sav šlag i fil nije uopšte bio redak, već fino kremast.
- Na poslužavnik dimenzija 25x35 cm ređati keks (po želji možete nakvasiti
naslagan keks sa par kašika mleka, ali to uraditi samo sa ovim prvim redom, jer će keks
dovoljno omekšati od fila i šlaga), preko njega naneti 1/4 krema od pudinga, a
preko toga nešto manje od 1/4 belog šlag-krema (malo više šlaga biće potrebno
za poslednji red, kada torta treba da se premaže sa svih strana). Opet preko
ređati keks, puding, pa šlag, i postupak ponavljati dok ne budete imali 4 reda keksa, 4 reda
krema od pudinga, a onda nanesite i 4. sloj belog šlag-krema i njime u tankom
sloju premažite i bočne stranice torte.
- Gotovu tortu staviti u frižider.
Torta je vrlo kremasta, topi se u ustima! Keks
je, takoreći, nesladak, nema neki upečatljiv ukus, tako da ovde ukus karamele
najviše dolazi do izražaja. Ovaj šlag-krem je naišao na opšte oduševljenje, jer je
više ličio na neki fil, nego na običan šlag. Kupljen je na meru, pa vam sada ne znam napisati o kom se proizvođaču radi... :/
Kada nemate puno vremena za pripremu torte, ovo dođe kao spasonosno
rešenje! Jako je ukusna i dopala se svima koji su je probali. Zbog mnoštva
slojeva i dvobojnog keksa izgleda jako lepo, a neko bi pomislio da je
komplikovano napraviti je, što je daleko od istine. Ukoliko podelite fil i šlag
na jednake delove i slojevi će biti jednaki, pa će torta izgledati još lepše!
Takođe, možete je napraviti i sa 3 reda keksa, pa će tako delovi sa pudingom i
šlagom biti deblji, a torta još kremastija! U svakom slučaju, verujem da će vam
se dopasti! :)
Ukoliko isprobate ovaj jednostavan recept, pišite mi svoje utiske i
šaljite fotografije torte, a ja ću ih objaviti na svojoj fejsbuk stranici.
Do narednog recepta,
Коментари
Постави коментар