,,Buckaste'' kiflice sa džemom od šljiva

Iako na blogu već postoji nekoliko recepata za slatke kiflice, moram i ovaj da podelim sa vama. Ove kiflice su jako mekane, čak i sutradan; izuzetno ukusne, svojim izgledom podsećaju na kroasane, a ne sadrže ni puter, ni margarin, ni jaja. Od pristupačnih sastojaka dobila sam ove divne kiflice koje su oduševile sve koji su ih probali!


Recept je, opet, otkriven na YouTube kanalu Sašina kuhinja. Zato sam i znala da će kiflice ispasti super, i odmah sam napravila duplu količinu! Dosta je kiflica ostalo za sutradan, što je odlično, jer su, iako hladne, i dalje bile meke i sveže. Premda se može učiniti da ih je malo, kiflice su prilično velike (debeljuškaste) i zasitne, pa, ako ne planirate da ih jedete i sutradan, onda nema potrebe za dupliranjem. Ja čak nisam ni duplirala sastojke, već sam 2 puta pravila jedno isto, po osnovnom receptu. :) Njega donosim u nastavku, sa malim izmenama.


Sastojci:

50+100+280 g mekog brašna
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
200-210 ml mleka + za premazivanje kiflica
1 puna kašika kisele pavlake
1 vanilin šećer (10 g)
1 ravna kašičica soli
50 ml suncokretovog ulja
džem od šljiva
šećer u prahu


Priprema:

U veću činiju uliti toplo mleko, dodati kvasac, šećer i 50 g brašna, promešati i ostaviti da kvasac nadođe.
Dodati kiselu pavlaku, 100 g brašna, vanilin šećer, so i ulje, pa dobro promešati.
Potom dodati i ostatak brašna postepeno (280 g), i umesiti glatko testo, koje bi trebalo da bude malo mekše.
Vratiti testo u činiju, pokriti krpom i ostaviti ga da narasta 45 minuta.
Naraslo testo kratko premesiti i razvući u dugačak pravougaonik (pogledati video). Seći dugačke trouglove (biće ih 10-13), filovati džemom i uvijati u kiflice.
Ređati kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući prostora između, jer će dosta narasti. Premazati ih mlekom i ostaviti da narastaju 45 minuta.
Peći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200˚C. Moja rerna je prilično jaka, pa ja nakon 6, 7 minuta smanjim temperaturu na 180˚C. I opet su kiflice bile pečene za manje od 15 minuta. Bitno je da dobiju lepu boju.
Pečene kiflice pokriti krpom, sačekati da se malo prohlade, a potom ih valjati u prah-šećer, ili ih njime posipati, i, služiti.


Kiflice su drugačije od ostalih koje sam pravila, lepe na neki poseban način. Možda malo podsećaju na mlečne kiflice, ali su ove znatno veće. Možete ih filovati i nekim drugim pekmezom, ili čokoladnim kremom. Iako u testu ima malo šećera, džem i šećer u prahu im daju sasvim dovoljno slatkoće. Jako lepe za doručak, užinu, uz kafu ili čaj...


Eto, tako je to sa kiflicama! Koliko god vam se čini da već imate savršen recept i da je to - to, nađete neki novi. Ove su zaista posebne, počev od nešto drugačije izrade, do izgleda i teksture. A, ovaj mlečni premaz pre pečenja učini da imaju tako divnu smeđu boju! Zbog toga ih i nisam sve posipala šećerom, kako biste mogli da vidite koliko su lepe. :)


Ukoliko ste ljubitelj kiflica i opredelite se da u moru drugih recepata izaberete baš ovaj da ga isprobate, mislim da nećete pogrešiti. Čekam vaše utiske, na fejsbuku me potražite ovde!
 

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари