Mladenčići

22. marta, na Mladence, običaj je da se prave posni kolačići koji se premazuju medom - mladenčići. Napisaću vam kako ih ja pravim, pa možda odlučite da svoj dosadašnji recept promenite, premda su svi oni slični, jer sadrže, uglavnom, iste sastojke. Pripremljeni po ovom receptu, mladenčići imaju tanku koricu, blago hrskavu, dok su iznutra vrlo mekani!


Recept sam otkrila na blogu Minjina kuhinjica, a tamo možete pročitati i nešto više o samom prazniku i običajima koji se za njega vezuju.


Sastojci:

oko 600 g mekog belog brašna
300 - 330 ml vode
1 kesica suvog kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3 kašike suncokretovog ulja + za premazivanje
med
mleveni orasi (nije obavezno)


Priprema:

U posudu uliti toplu vodu, dodati kvasac, šećer i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da kvasac nadođe.
U veću posudu sipati ulje, dodati nadošli kvasac i so, promešati, a zatim postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo. Testo staviti u činiju, pokriti čistom krpom ili providnom folijom, i ostaviti na toplom 30 minuta, da naraste.
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga oklagijom na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili okruglom modlom (prečnika 6 - 7 cm) vaditi krugove.
Testo koje ostane od izrezivanja kolačića premesiti, i postupak ponavljati dok se ne utroši sve testo.
Kolačiće ređati na pleh obložen papirom za pečenje (trebaće vam 2 pleha), pokriti krpom i ostaviti da narastaju makar pola sata, a može i malo više. Važno je da se vidi da su narasli. Ako vidite da za tih pola sata nisu naročito narasli, neka odstoje još neko vreme. 
Rernu zagrejati na 200˚C. Narasle kolačiće premazati uljem, izbockati na nekoliko mesta drenovom grančicom (Minja piše da se u tu svrhu može koristiti grančica neke voćke, ili bosiljka) staviti u rernu, i odmah temperaturu smanjiti na 180˚C. Peći ih dok ne dobiju lepu rumenu boju.


Iako neki kažu da se kolačići odmah nakon pečenja treba premazati medom, ja to ne činim, iz straha da će se tako brže osušiti i stvrdnuti. Zato ih ja po pečenju pokrijem krpom, sačekam da se malo prohlade, i po potrebi premazujem medom, a preostale kolačiće čuvam umotane u krpu. Tako oni vremenom omekšaju i tokom dana sačuvaju svežinu. Kada se izvade iz rerne može vam se učiniti da su malo tvrđi, ali kada ih budete probali shvatićete da je samo korica takva, hrskava, a da su iznutra baš mekani.  ^.^


Još jednom ću napomenuti da je važno da pre pečenja lepo narastu, kao i to da testo ne sme biti pretanko, već, kao što gore napisah, oko 1 cm. Ukoliko pratite uputstva, trebalo bi da dobijete jako fine kolačiće! Svakako pogledajte i Minjin recept na koji sam se ugledala.


Po želji, medom premazane mladenčiće možete posuti mlevenim orasima. Divni su! 


*Napomena! Mladenčiće možete praviti i po receptu za posne pekarske kiflice. Postupak je isti kao za kiflice, samo što u ovom slučaju rastanjite testo na 1 cm debljine i čašom ili okruglom modlom vadite krugove, ređate ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijete krpom i ostavite ih da narastaju oko sat vremena. Narasle kolačiće izbockati na nekoliko mesta i staviti da se peku. Po vađenju iz rerne premažite ih sa malo suncokretovog ulja, a kad se malo prohlade, premazujte ih medom, po potrebi. 
Ovako pripremljeni, mladenčići su vrlo mekani, sa mekanom koricom. Ako vam se to više sviđa od ovih prethodnih koji su spolja ipak malo hrskavi, onda evo recepta i za vas! :)
Evo kako izgledaju rađeni na taj način (nisu premazivani medom):


Ukoliko vam se recept dopao, i rešite da ga isprobate, pišite mi svoje utiske. Unapred im se radujem! :) Na fejsbuku ćete me naći ovde. ♡
 

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари