Posne pekarske kiflice, neodoljivo mekane

Evo još jednog recepta za pekarske kiflice, pored onog koji ste toliko zavoleli. Ove su posne, prave se na malo drugačiji način i sa manje sastojaka, a neverovatno su mekane i ukusne!


Iako sam već pronašla odličan recept za kiflice koji je na blogu ubedljivo najpopularniji i zbog kojeg mi mnogi od vas pišu, govoreći kako su kiflice fenomenalne, ja, i pored toga, volim da isprobavam nove recepte, da istražujem, da sama osmišljavam nove i prenesem vam one koji mi se dopadnu. Takav je slučaj sa ovim receptom koji je vrlo jednostavan, a krajnji rezultat je fantastičan! Kiflice su meke poput pamuka.


Ove kiflice mogu biti prazne, i takve su idealne za sendviče ili neke namaze, a mogu biti i slatke, punjene džemom ili čokoladnim kremom; ili, pak, slane, punjene sirom. U svakom slučaju su kiflice vrlo, vrlo mekane i ukusne, pa će im ljubitelji peciva, verujem, teško odoleti čak i kada su prazne


Sastojci:

400 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca (10 g)
1 kašičica šećera + 2 kašike šećera*
1 kašičica soli
90 ml suncokretovog ulja + za premazivanje
2 kašike vinskog sirćeta
brašno po potrebi (700-800 g)

džem, čokoladni krem, sir... (za punjenje)
 

Priprema:

• U manju posudu (šolju) uliti 100 ml tople vode, dodati kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, razmutiti, poklopiti posudu, i ostaviti kvasac da nadođe.
• U veću posudu staviti prosejano brašno (krenuti sa 600 g), dodati kašičicu soli i dve kašike šećera*, pa promešati. Dodati 300 ml tople vode, ulje, sirće i nadošli kvasac, pa sve lepo promešati kašikom. Po potrebi dodati još brašna i umesiti mekano testo. Prebaciti ga na radnu površinu i nastaviti sa mešenjem još oko 5 minuta, dodajući tek toliko brašna da se testo ne lepi za ruke ili podlogu, ali na kraju treba ostati prilično mekano. Ja sam utrošila nešto više od 700 g brašna.
• Tako oblikovanu loptu od testa staviti u pobrašnjenu činiju, pokriti krpom, i ostaviti na toplom da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga, testo malo premesiti, pa vratiti u činiju, da ,,odmara'' još 15-ak minuta. Zatim, testo još jednom premesiti, vratiti u činiju i ostaviti ga tu bar 15 minuta (a ako imate vremena, može i pola sata, lepše će narasti, mada je i 15 minuta sasvim dovoljno).
• Naraslo testo podeliti na 4 jednaka dela, pa svaki od njih na još četiri ili pet, od svakog dela praviti jufkicu i ređati na pobrašnjenu podlogu.
• Nakon oblikovanja i poslednjeg komadića testa, krenuti sa izradom kiflica (uzimajući jufkice po redosledu po kome su napravljene), i to na sledeći način: uzeti jednu jufku, oklagijom razvući oko 3/4 testa u elipsast oblik, a onaj deo koji je bliži vama ne razvlačiti oklagijom, već prstima. Na taj deo staviti džem (ili neko drugo punjenje, ili ne staviti ništa), i umotati u kiflicu. Postupak ponoviti sa svim jufkicama i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti na toplom bar pola sata.
• Peći u rerni zagrejanoj na 200˚C. Nakon 10 minuta pečenja, smanjiti temperaturu na 180˚C i peći dok ne porumene. Kod mene su se pekle još 5 minuta, ali sve zavisi od rerne. Možda će kod nekoga i 10 minuta pečenja biti dovoljno. U tom slučaju, ukoliko kiflice ubrzo počnu da dobijaju boju, recimo, nakon 5 minuta pečenja, vi već tada možete smanjiti temperaturu na 180˚C.
• Odmah nakon vađenja iz rerne, kiflice premazati suncokretovim uljem, pomoću kuvarske četkice. Nakon nekoliko minuta, pokriti ih čistom krpom, sačekati da se malo prohlade i služiti.

*Napomena: Ukoliko planirate da pravite samo neutralne (prazne) ili samo slane kiflice, izostavite jednu kašiku šećera. Ukoliko želite da neke budu slatke a neke neutralne, takođe možete smanjiti količinu šećera za tu jednu kašiku, jer ćete ove punjene džemom svakako posipati šećerom u prahu. Ja vrlo često radim baš tako, pravim pola-pola. :)

Tek izvađene iz rerne, premazane uljem

Iako sam se ja ovde baš raspisala, u želji da vam što bolje objasnim, izrada ovih kiflica nije uopšte komplikovana, pa mislim da bi ih uspešno napravili i oni koji su početnici u spremanju peciva. Testo je jako lepo i baš pogodno za rad. Ako ih jednom napravite, sigurno ćete im se opet vratiti. Oduševiće vas svojom mekoćom. Kada ih pritisnete, odmah se vrate nazad, kao sunđer! :))


Takođe mi se jako dopada to što su posne i sačinjene od malo sastojaka kojih uvek imamo u kući. Kao i svako pecivo ovakvog tipa, i ove kiflice su najlepše istog dana kada su i napravljene, ali ako ih umotate u krpu i stavite u kesu, sačuvaće mekoću, pa će i sutradan, iako nešto suvlje, biti jako fine i mekane
Inspiraciju za ove divne kiflice pronašla sam ovde.
 

Uvek se radujem vašim utiscima, zato mi pišite ukoliko isprobate ovaj recept! Na fejsbuku me potražite ovde.
 

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари