Posni mafini sa džemom i začinima
U mekanim, sočnim, mirisnim i jako ukusnim
mafinima mogu da uživaju i vegani, kao i oni koji poste.
Prijatno!
Na blogu već postoji recept za posne čokoladne mafine, koje jako volim, ali se ovi prave još jednostavnije, a vrlo su ukusni!
Napravićete ih za, otprilike, pola sata, računajući i pečenje. Posle toga samo ostaje da se
strpite dok se bar malo prohlade, pospete ih šećerom u prahu, i uživate!
Sastojci:
čaša* i po brašna (200 - 220 g)
1/3 čaše kakao praha
100 g šećera
200 ml hladne vode
100 ml suncokretovog ulja
1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica arome vanile
1 kašičica vinskog sirćeta
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
začini po želji: cimet, đumbir u prahu, muskatni
oraščić, karanfilić
12 nepunih kašičica džema od šljiva
šećer u prahu, za posipanje
* koristim čašu od 200 ml
Pripema:
U jednoj posudi pomešati brašno, prašak
za pecivo, so, šećer, vanilin šećer (ako ga koristite), začine i kakao, pa lepo
promešati. U drugoj posudi pomešati vodu, ulje, aromu vanile (ako je koristite)
i sirće, pa lepo promešati. Postepeno u tu smesu dodati sastojke iz prve
posude i sve mešajući sjediniti. U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirnu
korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Ima je za 12 mafina.
Zatim, u svaku napunjenu korpicu, po sredini smese, staviti po kašičicu džema. Mafine peći u rerni
zagrejanoj na 175˚C. Pečene mafine ostaviti u kalupu 15-ak minuta, a potom ih
izvaditi. Pre služenja posuti ih šećerom u prahu.
Mafini su vrlo mekani i sočni, nikada ne
biste pomislili da su posni. Zbog prisustva začina i džema, mene ukusom baš
podsećaju na medenjake, pa mislim da bi se tu i džem od kajsija lepo uklopio. S
druge strane, ukoliko želite, začine možete potpuno izostaviti, a umesto džema
možete staviti komadiće čokolade. U svakom slučaju, verujem da će vam se
dopasti, ja sam ih pravila već nekoliko puta.
Kao inspiracija poslužili su mi ovi
Sašini mafini, koje sam pravila i po originalnom receptu, i takođe su divni.
Pišite mi utiske, ukoliko isprobate
recept!
Do narednog recepta,
Коментари
Постави коментар