Posni mafini sa džemom i začinima

U mekanim, sočnim, mirisnim i jako ukusnim mafinima mogu da uživaju i vegani, kao i oni koji poste


Na blogu već postoji recept za posne čokoladne mafine, koje jako volim, ali se ovi prave još jednostavnije, a vrlo su ukusni! Napravićete ih za, otprilike, pola sata, računajući i pečenje. Posle toga samo ostaje da se strpite dok se bar malo prohlade, pospete ih šećerom u prahu, i uživate!


Sastojci:

čaša* i po brašna (200 - 220 g)
1/3 čaše kakao praha
100 g šećera
200 ml hladne vode
100 ml suncokretovog ulja
1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica arome vanile
1 kašičica vinskog sirćeta
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
začini po želji: cimet, đumbir u prahu, muskatni oraščić, karanfilić

12 nepunih kašičica džema od šljiva

šećer u prahu, za posipanje


* koristim čašu od 200 ml


Pripema:


U jednoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, so, šećer, vanilin šećer (ako ga koristite), začine i kakao, pa lepo promešati. U drugoj posudi pomešati vodu, ulje, aromu vanile (ako je koristite) i sirće, pa lepo promešati. Postepeno u tu smesu dodati sastojke iz prve posude i sve mešajući sjediniti. U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Ima je za 12 mafina. Zatim, u svaku napunjenu korpicu, po sredini smese, staviti po kašičicu džema. Mafine peći u rerni zagrejanoj na 175˚C. Pečene mafine ostaviti u kalupu 15-ak minuta, a potom ih izvaditi. Pre služenja posuti ih šećerom u prahu.


Mafini su vrlo mekani i sočni, nikada ne biste pomislili da su posni. Zbog prisustva začina i džema, mene ukusom baš podsećaju na medenjake, pa mislim da bi se tu i džem od kajsija lepo uklopio. S druge strane, ukoliko želite, začine možete potpuno izostaviti, a umesto džema možete staviti komadiće čokolade. U svakom slučaju, verujem da će vam se dopasti, ja sam ih pravila već nekoliko puta.
Kao inspiracija poslužili su mi ovi Sašini mafini, koje sam pravila i po originalnom receptu, i takođe su divni.


Pišite mi utiske, ukoliko isprobate recept!


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари