Jednostavan kolač sa breskvama
Kremast i sočan kolač sa predivnim biskvitom.
Iziskuje samo malo vremena, a čak i bez voća je jako lep.
Prijatno!
Iskoristila sam recept za kapkejkove koji imam,
malo sam ga izmenila, nešto dodala, i dobila jedan jako jednostavan, a baš lep
kolač! Ne znam ima li još uvek breskvi, ali, u slučaju da ih nema, možete ih
zameniti svojim omiljenim voćem za koje smatrate da bi se lepo uklopilo, a
možete ga i potpuno izostaviti.
Sastojci:
240 g brašna
130 g šećera
40 g kakao praha
1 kesica praška
za pecivo
2 kesice vanilin
šećera
2 jajeta
240 ml vruće
vode
100 ml
suncokretovog ulja
prstohvat soli
200 g šlaga ili
šlag krema
350-400 ml mleka
breskve (ili
drugo voće po želji)
Priprema:
U jednoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo i so. U posebnoj posudi pomešati kakao sa
vrućom vodom. U drugoj činiji mikserom umutiti jaja,
dodati šećer i vanilin šećer ne prekidajući mućenje. Potom dodati i ulje i sve
lepo mikserom sjediniti. Isključiti mikser, dodati sastojke iz prve posude,
malo ih samo umešati kašikom, pa potom kratko mutiti mikserom, tek toliko da se
smesa ujednači. Postepeno dodavati razmućeni kakao i
mešati kašikom sve dok smesa ne postane ujednačena i glatka. Biće prilično
retka. Dobijenu smesu izliti u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju (20x35) i staviti
da se peče u rerni zagrejanoj na 190˚C. Po potrebi smanjiti temperaturu nakon
10-ak minuta pečenja. Trebalo bi da biskvit bude pečen za najviše 20 minuta,
ali savetujem da ga na vreme proveravate i da čačkalicom blagovremeno proverite
da li je pečen iznutra.
Ostaviti kolač da se ohladi.
Šlag umutiti sa hladnim mlekom po
uputstvu sa kesice. Ja uglavnom stavim bar malo manje mleka nego što je
navedeno, kako bi šlag bio gušći. Ohlađen kolač premazati šlagom i staviti u
frižider na par sati.
Seći kocke željene veličine, na svaku
staviti komadiće breskve i služiti.
Pravila sam još jednu verziju ovog kolača, tako
što sam preko smese za biskvit poređala malo višanja i tako ga ispekla, a ohlađen kolač premazala
sam šlag-kremom sa ukusom čokolade. To je bila prava divota!
Ono što se meni najviše sviđa kod ovog kolača je
ovaj tamni biskvit bogat kakaom, neobične, meni prelepe teksture. Nijedan
kolač sa sličnim sastojcima nije tako sočan i mrvičast u isto vreme.
Pretpostavljam da tome doprinosi postupak izrade, i vruća voda koja se koristi
umesto mleka ili jogurta. Kolač je i sutradan odličan, tako da ga možete
praviti i dan pre služenja i čuvati ga u frižideru.
Ukoliko rešite da isprobate recept, javite mi
svoje utiske. Na fejsbuku me potražite ovde.
Do narednog recepta,
Аутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиThank you so much! :)
Избриши