Posni čokoladni mafini
Tako sočni i mekani, raskošnog,
opijajućeg ukusa, da je teško poverovati da se prave sa vodom i da ne sadrže
jaja. Međutim, tu je nekoliko sastojaka koji čine da ovi kolačići budu baš ovako
divni!
Ukoliko ste vegan, ili postite, ovo je idealna
poslastica za vas, ali i za sve one koji žele da uživaju u divnom čokoladnom
ukusu prožetom kiselkastim pekmezom od kajsija, i aromom ruma. Konzumirali vi
mlečne proizvode i jaja ili ne, mislim da ćete se često opredeljivati baš za
ove mafine. Mene su ostavili bez teksta!
Nisam naišla na mnogo recepata za posne
slatke mafine. Jedan od njih sam probala i nisam bila zadovoljna rezultatom.
Iako je ukus bio divan, njihovom teksturom nisam bila baš očarana. Zato sam rešila da
sama dodam određene sastojke, ne bih li dobila teksturu kakvu želim. Tako su
nastali ovi lepotani koji su u potpunosti
ispunili moja očekivanja. Sam ukus mafina, kao i kvalitet testa su izvrsni!
Sastojci:
Za testo:
230 g brašna
T-400
1 puna kašika C Čvrstina
1 kesica C Praška za pecivo
četvrtina
kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
3 kašike C Kakao praha
100 g šećera
1 kesica C Vanilin šećera
250 ml hladne
vode
80 ml suncokretovog
ulja
3 kašike ruma
1 kašičica
vinskog sirćeta
pola banane
Za punjenje:
12 (nepunih)
kašičica pekmeza od kajsija
Za glazuru:
4 kašike vode
2 kašike C Šećera u prahu
2 kašike C Kakao praha
na vrh noža C Praška za pecivo
1 kašika
suncokretovog ulja
Priprema:
U jednoj posudi pomešati prosejano
brašno sa praškom za pecivo, solju, sodom bikarbonom i C Čvrstinom. Tome dodati C Kakao
prah, šećer i C Vanilin šećer. Sirće
sipati u manji deo vode i promešati. Ostatak vode uliti u veću posudu, dodati
rum, mešavinu sirćeta i vode, ulje, pa lepo promešati. Potom dodati i pola
ispasirane banane i sve sjediniti. Smesu iz prve posude dodavati postepeno u
ovu sa vodom i lepo sjediniti sastojke. Ukoliko se smesa učini previše retkom,
dodati još kašiku brašna, eventualno dve, ali ne više od toga. Smesa treba biti
prilično retka.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti
papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Ima je za 12
mafina. Zatim, u svaku napunjenu korpicu, po sredini smese, staviti po kašičicu džema. Mafine peći u rerni
zagrejanoj na 180˚C. Gotovi su za 15-20 minuta, ali svakako preporučujem
blagovremenu proveru čačkalicom. Pa, ako izađe suva iz testa, mafini su gotovi.
Samo, nemojte ih bosti po sredini, jer će se tu nalaziti džem, pa će čačkalica
sigurno izaći mokra.
Pečene mafine ostaviti u kalupu 10-ak
minuta, a potom ih izvaditi. Sačekati da se malo prohlade, a potom ih prelivati
glazurom koja se sprema na sledeći način:
U malenu šerpu sipati 4 kašike vode,
dodati 2 kašike C Šećera u prahu,
promešati, i staviti na šporet da se ugreje. Kada se šećer otopi, dodati 2
kašike C Kakao praha, kašiku ulja i
na vrh noža C Praška za pecivo. Sve
lepo promešati i skloniti sa šporeta. U slučaju da je smesa previše retka,
možete nastaviti da je mešate dok je na šporetu, ili dodati još malo šećera ili
kakao praha. A, možete, jednostavno, za početak staviti 3 kašike vode, pa, ako
je potrebno, dodati i četvrtu.
Mafine umakati u dobijenu smesu, ili ih
prelivati kašikom, mada mi se prvi način čini lakšim i boljim. Nakon toga ih
možete staviti u frižider, ali meni se više dopalo da glazura ostane malo
tečnija, pa sam ih čuvala na sobnoj temperaturi.
Napomene:
- Bananu sam dodala u smesu samo zbog
teksture, ne zbog ukusa. Smatrala sam da joj je tu mesto, zato što u testu nema
jaja. Međutim, mislim da njeno prisustvo nije bilo presudno za mekano testo,
tako da je možete izostaviti, ako je baš trenutno nemate u kući, a želite da
pravite ove mafine. Ipak će prašak za pecivo, soda bikarbona, čvrstin i sirće
učiniti svoje. :)
- Glazura je prilično retka, pa budite
spremni na to da će se slivati niz mafine, posebno ako ih prelivate kašikom.
Zbog toga sam i preporučila da je nanosite umakanjem.
- Papirne korpice će se ubrzo nakon
pečenja početi odvajati od mafina, što je verovatno posledica nedostatka jaja.
To je samo stvar estetske prirode, nimalo ne utiče na same mafine. :)
Mafini su me, bez preterivanja,
oduševili svojim divnim ukusom, pa sam sigurna da ću ih često praviti. Tako
jednostavni za izradu, sačinjeni od običnih
sastojaka, mogu na divan način upotpuniti svaku posnu trpezu. Sočni, prekrasnog
čokoladnog ukusa, i sa divnim punjenjem. Glazura je još i čokoladnija od one koja se pravi sa otopljenom čokoladom. Nameravam
da je koristim i kod kolača koji nisu posni. Mislim da ćete i vi jako zavoleti
ove dražesne mafine.
Do narednog recepta,
Prijatno!
* Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija. Na njihovom sajtu
možete pronaći sve detalje u vezi sa konkursom Pošaljite recept koji traje do 15-og aprila, a trenutna tema su uskršnje
poslastice koje sadrže bar jedan od C
proizvoda. Najbolje recepte očekuje paket njihovih proizvoda! Sve informacije
možete pronaći i na C slatka tradicija fejsbuk stranici.
Коментари
Постави коментар