Sočan i kremast kolač sa grizom (ne peče se)
Ovaj kolač je pravo otkriće! Brzo se
pravi, ne peče se, a tako je ukusan, lagan i kremast!
Nije se skoro desilo da mi toliko vas traži
recept nakon objavljivanja fotografije na fb stranici. Fotografija ovog kolača
dobila je puno lajkova i komentara, i zato sam požurila da otkucam recept, pa
da i vi uživate u ovoj lepoti. Napravićete ga vrlo lako i brzo, a posle toga
samo morate biti strpljivi i sačekati nekoliko sati da se kolač fino stegne, a
idealno bi bilo kada biste ga napravili dan pre, jer sutradan on tek postaje
prava torta! Ukoliko ipak ne možete toliko da izdržite, dovoljno će biti i 4, 5
sati, tek toliko da možete iseći kocke koje se neće rasturati.
Sastojci za
podlogu:
600 ml mleka
6 kašika pšeničnog griza
5-6 kašika šećera
2 kašike kakao
praha
2 štangle
čokolade za kuvanje (20-ak grama)
1-2 kašike ruma
Sastojci za
krem:
1 kesica pudinga
od vanile
250 ml mleka (za puding)
3 kašike šećera
1 kesica vanilin
šećera
80 g krem-šlaga
sa ukusom vanile
oko 200 ml mleka (za šlag)
kakao za ukrašavanje
(nije obavezno)
Priprema:
• Najpre skuvati puding u 250 ml mleka
uz dodatak 3 kašike šećera i jedne kesice vanilin šećera, po uputstvu sa
kesice. Skuvani puding prebaciti u neku posudu i mešati s vremena na vreme,
kako bi se brže ohladio. Biće vrlo gust, ali tako i treba.
• U jednoj posudi pomešati griz, kakao i
šećer. U šerpu sipati mleko i staviti na šporet. U šerpu dodati i smesu sa
grizom. Kuvati, sve vreme mešajući. Kada provri, kuvati još oko minut, ne
prestajući sa mešanjem. Isključiti šporet, pa u griz dodati čokoladu izlomljenu
na kockice i mešati dok se ne otopi. Zatim skloniti šerpu sa šporeta, dodati
rum, promešati, i dobijenu smesu izliti u mokru tepsiju ili pleh. Koristila sam
tepsiju dimenzija 30x18 cm.
SAVET: Ukoliko vas mrzi da čekate da se
smesa ,,prirodno'' ohladi, što bi potrajalo, samo uzmite veću tepsiju, uspite u
nju hladnu vodu, pa u vodu stavite tepsiju sa grizom. Kada se voda ugreje od vrele tepsije,
prospite je i sipajte opet hladnu vodu (bilo je potrebno da to uradim samo jednom), i smesa će se tako vrlo brzo ohladiti.
Taman dok napravite krem!
• Šlag umutiti sa mlekom, po uputstvu sa
kesice. Bolje je da bude malkice gušći, nego redak. Zato se i koristi
šlag-krem, a ne šlag-pena.
• Do sada bi trebalo da se puding već
ohladio. Samo malo ga umutiti mikserom, tek toliko da postane kremastiji.
• U činiju sa pudingom dodati par kašika
šlaga i dobro umutiti spatulom, kako bi se smesa razredila. Zatim dodati i
ostatak šlaga, ali ga nežno umešati spatulom. Mešati dok smesa ne postane
ujednačena.
• Dobijeni krem rasporediti preko
ohlađene podloge od griza i poravnati. Iz straha da će se krem odvajati od
podloge, jer se na njoj napravila korica, izbockala sam je po celoj površni
viljuškom, ali samo odozgo, ne u dubinu kroz celu smesu. Pretpostavila sam da
će krem tako bolje da se zalepi za podlogu. Ali, mislim da za tim nije ni bilo
potrebe, kolač je kompaktan i nema ni govora o razdvajanju slojeva. Verujem da
bi takav bio i bez šaranja viljuškom po njemu. :)
• Kolač dobro
ohladiti (bar 4 sata), seći na kocke i služiti. Možete ga ukrasiti kakaom ili
rendanom čokoladom.
Mislim da ne moram više naglašavati
koliko je ovaj jednostavan kolačić čaroban, jer na fotografijama se vidi koliko
je kremast, a po navedenim sastojcima - koliko je ukusan. Čokoladna podloga sa
aromom ruma nije uopšte preslatka, već je taman kako treba, dok joj blagu
gorčinu daje kakao. Sama njena tekstura je divna, možda neko ne bi ni prepoznao
da se tu radi o grizu. Krem je divnog ukusa vanile i toliko mi se dopao da ću
probati da ga koristim u nekim tortama. Kada to isprobam, sigurno ću vam javiti
kako je prošlo. :D
Super, hvala na receptu ... pozdrav
ОдговориИзбришиHvala Vama što čitate! ^_^ Drago mi je da Vam se sviđa. Pozdrav! :)
ИзбришиBaš dobar kolač. Probaćemo ga :)
ОдговориИзбришиHvala puno! ^_^ Obavezno javite utiske! :)
ИзбришиU kombinaciji sa pudingom od banane - savršen :-)
ОдговориИзбришиMmm... To nisam probala, ali zvuči odlično! :D
ИзбришиPravila al nike ispalo uposte kao sto ste naglasili u receptu. Ukusno je al mjere koje ste dali je bukvalno za 4 kocke jer sam jedna na maloj tepsiji razvukla smjesu. Pratila dam uputstva sa recepta al kao na slici ni nalik
ОдговориИзбришиPoštovana, dala sam baš onakve mere po kojima i sama pravim. Ne znam zašto je kod Vas ispalo drugačije. Ne znam ni na kolike ste kocke sekli kolač, niti koliko ste kocki očekivali da ćete dobiti. :) Kod mene su kocke nešto tanje, kao što i vidite, ali bilo ih je više od 4. :) Niko mi se nije javio sa istim problemom, svi koji su mi se javili u vezi sa ovim kolačem kažu da su vrlo zadovoljni. I još nešto, za fotografisanje sam isekla nešto veće parče nego što sam to činila prilikom služenja, ali čak i da sam sve tako sekla, bilo bi ih više od 4.
ИзбришиKojih je dimenzija tepsija u kojoj ste pravili kolač?
Žao mi je što kasnim sa odgovorom, nadam se da ćete videti komentar.
Lep pozdrav!
Pravila danas tačno po receptu ispalo je ekstra.
ОдговориИзбришиJako mi je drago da Vam se dopao! ^_^
ИзбришиHvala na javljanju! :)
Odličan kolač, ja još izbacim rum, jer ga ne volim i vrh je kolač, tako je kremast i predivan... Ko voli griz i puding, nema šanse da mu se ne svidi...
ОдговориИзбришиJoooj, divno, tako mi je drago da Vam se dopao! :)))))
ИзбришиHvala šte ste podelili utiske, baš ste me obradovali!