Mafini u letnjem izdanju
Kada ne znate da li da pečete kolač ili umutite
sladoled, a vi napravite i jedno i drugo! :)
Mafini u malo drugačijem izdanju, shodno
trenutnom godišnjem dobu. Ne gledajte kroz prozor, pogledajte u kalendar. Da,
leto je. Bar se sladoled na mafinima neće brzo otopiti. :) Dakle, idealno vreme
za ovakvu poslasticu!
Klasični mafini sa kakaom, mekani, sunđerasti, obogaćeni aromom ruma i
ledene stracciatella-e. To više nisu
obični mafini, ovo je nešto potpuno drugačije, osvežavajuće, egzotično. Inače,
ne jedem sladoled uz kolače, ali ovo mi je delovalo tako interesantno da sam
morala da probam. Ideja je došla odavde.
Sastojci:
2 jajeta
110 g
šećera
240 g
glatkog brašna
140 ml mleka
100 ml suncokretovog
ulja
3 kašike C Kakao praha
1 kesica C Praška za pecivo
1 kesica C Vanilin šećera
3 kašike
ruma
prstohvat
soli
Eskimko sladoled sa ukusom stracciatella (1-2 kesice)
mleko (200, odnosno 400 ml)
Priprema:
Mikserom umutiti jaja, dodati šećer i C Vanilin šećer i kratko mutiti, pa
zatim dodati ulje, potom i mleko, ne prekidajući mućenje. Kada se svi sastojci
sjedine, isključiti mikser. Dodati brašno pomešano sa C Praškom za pecivo, C Kakao
prahom i solju, pa sve sastojke sjediniti mikserom uključenim na najmanju
brzinu.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti
papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Peći u rerni
zagrejanoj na 180˚C, 12-15 minuta i paziti da se ne prepeku. Najbolje je već
nakon 10 minuta pečenja proveriti čačkalicom da li se testo lepi za nju, ili
ne.
Pečene mafine ostaviti u kalupu 10-ak
minuta, pa ih potom izvaditi iz njega i pustiti da se ohlade.
Ohlađenim mafinima odrezati ,,kapice'',
pa na svaki mafin, neposredno pre serviranja, staviti po kuglu Eskimko sladoleda koji ste umutili
prethodni dan. Možete ih ukrasiti bombonicama, čokoladnim ili šarenim mrvicama, otopljenom čokoladom...
Ovo je poslastica koja se jede čim se
posluži, jer kako sladoled krene da se topi, nije to - to. Ja sam fotografisala
po toplom danu, pa je zato vrlo brzo krenuo da curi niz mafine. Smazali smo i
njih, ali meni je bilo lepše sa sladoledom u čvrstom stanju. Možete da
izaberete bilo koji Eskimko sladoled koji se vama dopada. U ponudi su još i
čokolada, vanila, jagoda, karamela, čoko-banana i lešnik. Ukoliko ne želite da
sečete ,,kapice'' mafina, jednostavno samo izvadite mafine iz korpica, a sladoled
servirajte pored njih, na tanjiru.
Коментари
Постави коментар