Čoko-vanila torta
Krenula sam da pravim rolat, a napravila tortu.
I to kakvu tortu! Jednostavna, da ne
može biti jednostavnija, a preukusna! Čokoladni biskvit i fil sa ukusom vanile koji je
zapravo samo umućeni šlag. Svi koji su probali tortu pitali su me kakav je ovo
fil, čega ima u njemu, jer je tako ukusan i kremast! A u pitanju je ,,samo'' C Šlag krem sa ukusom vanile.
Kao što rekoh, ovo je trebalo biti rolat sa
šlagom. Ali, u kuhinji, stvari ponekad umeju da krenu onako kako nismo planirali. Međutim, ako se
prepustimo tome, prihvatimo i ne ljutimo se zbog toga, sve se
okrene u našu korist, pa čak budemo i zahvalni što nešto nije ispalo onako kako
smo mi isprva želeli, već mnogo bolje od toga! :)
U staroj svesci pronašla sam recept za rolat, koji nikada nisam isprobala,
pa reših da to konačno uradim. No, iz nekog razloga, kora, naizgled meka, nije
htela da se urola kada sam je izvadila iz rerne, već je krenula da puca i da se lomi. Ništa
od rolata! E, pa, ako nećeš da budeš rolat, bićeš torta! Podelih koru uzdužno
na tri šnite, svaku pokvasih mlekom, nafilovah šlagom, i dobih fantastičnu
tortu!
Sastojci:
Za koru:
3 jajeta
100 g glatkog
brašna
4 supene kašike
vruće vode
120 g C Šećera u prahu
1 kesica C Vanilin šećera
1 puna kašičica
C Praška za pecivo
30 g C Kakao praha
prstohvat soli
mleko za
natapanje kora
Za fil:
350 ml hladnog
mleka
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca i umutite
ih u čvrst sneg. U drugoj posudi
mikserom penasto umutite žumanca, a zatim postepeno dodajte vruću vodu ne
prekidajući mućenje. Primetićete kako se smesa uvećava. Lepo umutite, da bude
penasto. Zatim dodajte C Šećer u prahu
i C Vanilin šećer, i dalje muteći.
Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju, C
Praškom za pecivo i C Kakao prahom.
Smesa će biti baš gusta. Sjedinite je mikserom, ili kašikom ako vam je mikser
slab za tako gustu masu. Nakon toga, u tu smesu umešajte sneg od belanaca uz
pomoć spatule ili kašike. Najpre dodajte malo belanaca i lepo umutite, da biste
razredili smesu. Posle toga dodajte i ostatak, i nežno mešajte dok se sastojci
ne sjedine. Dobijenu smesu izlijte u pleh (40x28) obložen papirom za pečenje i
pecite na 180˚C 10-15 minuta, odnosno, dok ne vidite da je dobro pečeno. Malo
je teže videti po boji, ali, probodite testo čačkalicom, i videćete da li je
gotovo.
Pečenu koru odmah odvojite od papira za
pečenje i umotajte u krpu, da se ne suši.
C
Šlag krem sa ukusom vanile umutite sa mlekom, po uputstvu sa kesice. Treba
biti gust i kremast, nemojte preterati sa količinom mleka.
Ohlađenu koru isecite uzdužno na tri
jednake šnite. Stavite prvu koru na poslužavnik i dobro je pokvasite sa
nekoliko kašika mleka, pa je premažite trećinom šlaga. Tako uradite i sa drugom
i trećom korom, pa na kraju premažite celu tortu šlagom. Stavite je u frižider.
Najbolje je da tamo odstoji što duže pre služenja, a najbolje je preko noći.
Tako će kora lepo omekšati, torta će se fino stegnuti, a ukusi sjediniti.
Mi smo svi bili oduševljeni ovom tortom, nismo
baš očekivali da će biti toliko dobra, a ja sam posebno strepela kakva će, naposletku, biti kora. Međutim, dobro
pokvašena mlekom, dobila je još vlažnosti i od šlaga, fino je omekšala i
postala odlična! Mi smo tortu probali još prvog dana, ali je sutradan bila
znatno lepša. Čak su mi dva parčeta ostala za treći dan, i ona su bila neopisivo
dobra! Od ove tortice dobila sam 16 parčadi.
Nisam odustala od rolata, ali praviću ga sledeći
put po proverenom receptu. Ovako sam dobila novi recept za tortu koju ću sigurno
često praviti jer je tako jednostavna, povoljna, a jako fina, kremasta i
ukusna. Vidim da vam se jako dopala kada sam objavila fotografiju na fejsbuku. Nadam
se da ćete je probati i javiti mi utiske. :)
Do narednog recepta,
Prijatno!
*Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.
Коментари
Постави коментар