Bavarsko pecivo (perece)
Mekano pecivo koje ukusom jako podseća na
kupovne perece za grickanje.
Kao i mnogo puta do sada, inspiraciju za recept
pronašla sam na blogu drage Mirjane - Od slatkoga slađe. Koji god od njenih
recepata da sam isprobala, nisam se pokajala, te sam tako bila sigurna da ni sa
ovim neću pogrešiti. Unela sam samo par izmena, a originalan recept pogledajte
ovde.
Da sam znala da je bavarsko pecivo ovako
ukusno, pravila bih ga još i ranije. Nekako me je to kuvanje testa uvek
odbijalo, smatralo sam to komplikovanim i dugim procesom, a zapravo uopšte nije
tako. Testo na taj načina dobija specifičan ukus kakav nema nijedno testo koje
ne prolazi kroz taj deo obrade. Ovde imamo ukus sličan perecama-grickalicama, samo što su ove perece veće, ukusnije i mnoooogo mekše. :)
Sastojci:
500 g glatkog
brašna
1 kesica C Suvog kvasca
100 ml vode
180 ml mleka
30 ml
suncokretovog ulja
1 kašičica
šećera
1 kašičica soli
Za kuvanje
peciva:
60 g C Sode bikarbone
1,5 l vode
Za posipanje:
susam, mak
Priprema:
Razmutiti C Suvi kvasac u toplom mleku, dodati šećer i kašičicu brašna,
promešati i ostaviti da nadođe. U veću posudu prosejati brašno, dodati so,
ulje, nadošli kvasac i toplu vodu, pa umesiti testo. Pokriti ga krpom i
ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nakon toga, testo podeliti na 10
loptica, pa od svake rukama oblikovati valjak dužine oko pola metra. Oblikovati
perece i ostaviti ih da odstoje 15-ak minuta.
U veću šerpu sipati vodu za kuvanje i
staviti je da provri. Zatim je skloniti sa šporeta i lagano u nju dodati C Sodu bikarbonu. Vratiti šerpu na vatru
i rupičastom kašikom ubacivati peciva u vodu (ja sam kuvala jednu po jednu
perecu). Svaku perecu kuvati 20-30 sekundi, pritom je pritiskajući kašikom kako
bi cela bila pod vodom.
Vaditi ih na pleh obložen papirom za
pečenje i ostaviti da odstoje 15 minuta. U međuvremenu rernu zagrejati na
200˚C.
Pre pečenja, peciva
zarezati nožem sa strane, premazati ih sa malo vode u kojoj su se kuvala (uz
pomoć kuhinjske četkice), pa ih posuti susamom, makom, ili semenkama po želji.
Peći dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Pecivo je tako divne boje i sjajno, kao da je
premazivano jajetom! Susam mi se čini kao bolja opcija za posipanje, jer mak
otpada sa pečenog peciva i pravi nered. :) Zato možete da kombinujete susam sa
makom, ako želite, ali ne preporučujem da se čitava pereca obilno posipa makom.
Korica peciva ima blago gorak ukus koji ćete
osetiti čak i pre nego što je zagrizete, a mene taj ukus odmah podseti na grisine i
perece. Verujem da ta gorčina potiče od sode bikarbone i daje pecivu poseban
šmek. Testo je jako mekano, divne teksture i vrlo ukusno. Čak i nakon 5, 6 sati
nije uopšte izgubilo na mekoći, jer sam perece, čim su se malo prohladile, umotala u krpu. Od sada
neću bežati od ovakve vrste spremanja testa, jer uopšte nije komplikovano, a
rezultat je fantastičan.
Ukoliko isprobate recept, javite mi utiske!
Potražite me na fejsbuku, ili mi pišite ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
* Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.
Коментари
Постави коментар