Kiflice sa kiselom pavlakom i sirom

Mekane kao sunđer, tope se u ustima! Čik probajte da se zadržite samo na jednoj! A, kada budete videli kako se lako prave, odmah ćete poželeti da ih i sami spremite.


Za ove kiflice vam ne treba ni mnogo vremena, ni mnogo truda, a ni puno sastojaka. Mogu biti i prazne, ili, pak, sa slatkim punjenjem. Pravila sam ih i tako, i opet su vrlo ukusne! Samo izaberite svoju omiljenu varijantu, i ne možete pogrešiti. Testo je jako lepo, zato su kiflice divne čak i kada su prazne. 


Ovoga puta, punila sam ih sirom i posipala raznim semenkama. Bilo je potrebno da ih spremim nekoliko puta, i da malo odstupim od originalnog recepta, kako bih dobila ovako savršene kiflice.


Sastojci:

600 g brašna T-400
100 ml suncokretovog ulja
180 g (1 čaša) kisele pavlake
200 ml mleka + za premazivanje
1 kesica C suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera

sir (po želji)
susam, mak, kim, laneno seme (za posipanje)
 

Priprema:

U veću šolju sipati toplo mleko, dodati C suvi kvasac, šećer i pola kašičice brašna, razmutiti, poklopiti i ostaviti da kvasac nadođe.
U veću posudu staviti prosejano brašno, so i C prašak za pecivo, pa promešati. Potom dodati kiselu pavlaku, nadošli kvasac i ulje, izmešati kašikom, pa nastaviti mešenje rukama. Dobijeno testo podeliti na 4 jednaka dela, pokriti krpom i ostaviti 20-ak minuta, da testo malo ,,odmori''.
Uzeti jednu jufkicu, razviti je oklagijom u krug i iseći na osam trouglova. Na svaki staviti po malo sira, umotati u kiflicu i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponoviti i sa preostale tri jufke.
Napravljene kiflice prekriti krpom i ostaviti da stoje na toplom 30 do 45 minuta. Pre pečenja ih premazati mlekom (jogurtom/jajima), posuti susamom, kimom, makom ili semenkama lana, i peći u rerni zagrejanoj na 180˚C.
Nakon što se malo prohlade, kiflice uviti u čistu krpu.


Prema originalnom receptu (koji sam davno pronašla u novinama), ni testo ni kiflice ne treba da narastaju, već se sve radi odmah. U tome bi trebalo da bude njihova prednost: spremaju se jako brzo, a istovremeno budu jako lepe i ukusne. U početku sam ih i ja pravila tako. Uglavnom kada bih želela da napravim slano pecivo, a nemam dovoljno vremena, odlučivala bih se za njih. I tako pripremljene bile su vrlo ukusne, ali bi spolja bile malo hrskave i najlepše bi bile tople, dok bi sa hlađenjem počinjale da gube od svoje mekoće.
Međutim, kada se prave na ovaj način (kao ja sada), kada se testu dozvoli da lepo naraste, dobiju se neverovatno mekane kiflice! Toliko mekane da imate osećaj kako morate nežno da ih vadite iz pleha kako ih ne biste zgnječili. :) Bez preterivanja, meke su kao pamuk! Budu takve  i kada se ohlade, samo ih čuvajte u krpi, a možete ih tako umotane staviti u plastičnu kesu.


Na koji god od ova dva načina odlučili da ih pravite, nećete pogrešiti, jer su kiflice u oba slučaja jako ukusne. Ja ih u poslednje vreme uvek pustim da odstoje. Sada kada sam videla kako su lepe, na brži način praviću ih samo onda kada sam u stisci sa vremenom. :)


Ukoliko isprobate recept, pišite mi svoje utiske: ovde ili na fejsbuk stranici.

Do narednog recepta,

Prijatno!

 


* Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija. Na njihovom sajtu možete pronaći sve detalje u vezi sa konkursom Pošaljite recept koji traje do 15-og aprila, a trenutna tema su uskršnje poslastice koje sadrže bar jedan od C proizvoda. Najbolje recepte očekuje paket njihovih proizvoda! Sve informacije možete pronaći i na C slatka tradicija fejsbuk stranici.

Коментари