Buhtle sa pekmezom
Obožavam domaća peciva! A vi? Buhtle sa pekmezom
su kod mene, odnedavno, visoko na lestvici omiljenih. ♡
Kao što možete videti na osnovu objavljivanih
recepata, kiflice sa džemom su nešto što rado i često pravim. Buhtle su ranije
bile zanemarene, jer sam smatrala da se od kiflica razlikuju samo po obliku, da
je zapravo sve to vrlo slično. E, pa, jeste slično, ali nikako nije isto.
Buhtle imaju neku posebnu draž, i zbog toga ih jako volim. Da li je to do ovog
recepta, ili zato što ih dugo nisam jela, tek, mislim da bih se sada radije
opredelila za njih, nego za kiflice.
Recepata za buhtle ima mnogo, razlikuju se po
nekim detaljima, sitnicama, ali i te, naizgled male razlike, dovoljne su da
jedne učine boljima od drugih. Recept koji sam imala prepisan u svesci malo sam
izmenila, i tako dobila buhtle kojima sam oduševljena, kao i moji ukućani.
Potrebni sastojci:
oko 900 g brašna
T-400
1 kesica C suvog kvasca
2-3 kašike
šećera
500 ml mleka
1 jaje
70 ml
suncokretovog ulja + za premazivanje
1 kašičica soli
pekmez od
kajsije (ili drugi, po vašoj želji)
C šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
U 200 ml toplog mleka sipati C suvi kvasac, dodati kašiku šečera,
kašičicu brašna, promešati, i ostaviti u poklopljenoj posudici da kvasac
nadođe. U veću činiju staviti prosejano brašno (ne celu količinu, već oko 850
g), dodati so, ostatak šećera, i promešati. Potom dodati umućeno jaje, ulje,
300 ml toplog mleka i nadošli kvasac, te mešati kašikom da se sjedini. Po
potrebi dodavati brašno, i rukama umesiti glatko testo. Možda će vam biti
potrebno i nešto više od 900 g brašna, ali testo ne treba biti tvrdo. Tako lepo
umešeno testo staviti u pobrašnjenu posudu, prekriti čistom krpom, i ostaviti
na toplom mestu oko 45 minuta do sat vremena, da lepo naraste.
Naraslo testo samo blago premesiti i
razviti oklagijom na debljinu od oko 1 cm. Iseći testo na kvadrate željene
veličine. Na sredinu svakog kvadrata staviti malo pekmeza. Prstima spojiti
krajeve testa i formirati lopticu. Tako dobijene buhtlice ređati u tepsiju
obloženu papirom za pečenje (od ove količine napune se bar dve tepsije srednje
veličine), pokriti krpom, i ostaviti ih na toplom još pola sata. Neposredno pre
pečenja, buhtle premazati uljem (može i mlekom). Peći ih u rerni zagrejanoj na
180˚C, dok ne dobiju lepu, zlatnosmeđu boju.
Pečene buhtle odmah po vađenju iz rerne premazati
uljem, i ostaviti ih u tepsiji dok korica ne upije ulje, a potom ih pokriti
krpom. Nakon 15-ak minuta možete ih izvaditi iz tepsije, i uviti u čistu krpu,
da bi održale svežinu. Pre služenja posuti ih C šećerom u prahu.
Ukoliko vam se čini da je ovo velika količina i
ne želite da pravite toliko mnogo buhtli, možete odmah smanjiti količinu
sastojaka za pola. Tako sam i ja radila jednom prilikom, i dobila punu tepsiju
(prečnika 26 cm) buhtlica. Međutim, nisam količinu svih sastojaka umanjila baš za pola, već sam stavila oko 7 g C suvog kvasca, 2 kašike šećera, oko 50
ml ulja i celo jaje. Što se brašna tiče, njegovu količinu odredite postepeno.
Važno je da stavite 250 ml mleka, pa ćete prema tome videti koliko brašna vam
treba. Uvek preporučujem njegovo postepeno dodavanje, jer ćete lako dodati još,
u slučaju da je testo suviše mekano.
Što se punjenja tiče, tu možete odabrati džem
koji želite. Pravila sam ih i sa čokoladnim kremom, i tako su izuzetno ukusne!
Ono što je najvažnije je to da je testo jaaako mekano i prozračno. Zato su
buhtle vrlo lepe i kada se ohlade, ali, ko bi im odoleo dok su tople! Mekano
testo u kombinaciji sa divnim džemom od kajsija i šećernim prahom koji stvara
čaroliju pri svakom zalogaju, nešto je čemu se teško odoleva.
Volim da ih pravim za desert, ali i za neku ranu
večeru (zašto da ne?), pa tada obično ostavim nekoliko buhtli i za doručak.
Ukoliko planirate da ih sačuvate za sutradan, tako umotane u krpu ih samo stavite
u plastičnu kesu. Nama ostanu jedino ako pravim punu meru, inače se jako brzo
pojedu. :)
Još ne mogu prestati da hvalim testo! :D Moram
vam još reći da od njega možete praviti i druge oblike peciva, kao što je ovo
na slici ispod. Mada tekstura testa tada biva nešto drugačija, peciva su i tako
jako mekana i ukusna! Sigurna sam da se ovo testo može iskoristiti i za
kiflice, ali, nisam probala (još uvek).
Ukoliko isprobate recept, pišite mi svoje
utiske: ovde ili na fejsbuk stranici. Volela bih da vidim i fotografije
buhtlica u vašoj izradi, zato mi ih slobodno šaljite, i ja ću ih rado objaviti
na stranici.
Do narednog recepta,
Prijatno!
* Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija. Na njihovom sajtu
možete pronaći sve detalje u vezi sa konkursom Pošaljite recept koji traje do 15-og marta (zato, požurite!), a trenutna tema su
domaće štrudle koje sadrže neki od C
proizvoda. Najbolje recepte očekuje paket njihovih proizvoda! Sve informacije
možete pronaći i na C slatka tradicija fejsbuk stranici.
a joj šo ja volim buhtle a ove tvoje bih mogla očima da jedem...
ОдговориИзбришиHaha! ♡
ИзбришиHvala, draga Zorice! I ja ih sve više volim. :)
Javite utiske ukoliko isprobate recept. Mogu samo da zamislim kakve bi bile u Vašoj izradi! ^_^
Jel moze maslinovo ulje umesto suncokretovog?
ОдговориИзбришиSanja, zaista ne znam, nisam probala. Ne znam da li bi uticalo na ukus peciva. Žao mi je što ne mogu da Vam pomognem...
Избриши