,,Princes-krofna'' kapkejk
Vanila-kapkejkovi koje sam zbog njihove
teksture, a više zbog ukusa koji neodoljivo podseća na princes-krofne, baš
ovako nazvala. Prave se vrlo lako, ne traže previše sastojaka, a izuzetno su
ukusni!
Na blogu već postoji recept za Vanila kapkejkove, ali se ovi i po ukusu i po teksturi dosta razlikuju od njih.
Prozračniji su i laganiji, testo nije nalik onome za mafine, ali su, kao i pomenuti kapkejkovi, lepši kada
prenoće u frižideru. E, tek tada su savršeni, mada su vrlo lepi i kada se jedu
istog dana. Teško im je odoleti i sačekati do sutra, ali ostavite bar neki
komad, da biste videli tu malu, ali značajnu razliku, jer sutradan su još više
nalik princes-krofnama.
Sastojci:
160-170 g brašna
100 g šećera
2 kesice vanilin
šećera
1 kesica praška
za pecivo
pola kašičice
soli
120 ml mleka
60 ml
suncokretovog ulja
1 jaje
120 ml vode
Za krem:
1 kesica pudinga
od vanile (40 g)
250 ml mleka
3 kašike šećera
50 g šlaga sa ukusom
vanile
100 ml mleka
Za ukrašavanje:
čokolada, šarene ili čokoladne mrvice, kakao... (po želji)
Priprema:
- Najpre skuvati puding u 250 ml mleka uz
dodatak 3 kašike šećera, po uputstvu sa kesice. Biće vrlo gust. Skuvani puding prebaciti u neku
posudu i mešati s vremena na vreme, kako bi se brže ohladio. A možete ga i prekriti providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica na njemu, i ostaviti ga da se prirodno ohladi.
- U jednoj posudi pomešati brašno, prašak
za pecivo, šećer, vanilin šećer i so.
- U drugoj posudi pomešati mleko, ulje i
jaje, pa umutiti žicom za mućenje ili viljuškom. Tu smesu dodati suvim
sastojcima iz prve činije i umutiti mikserom da se sastojci lepo sjedine.
Polako dodavati vodu i mutiti najmanjom brzinom miksera. Testo će biti vrlo
retko. Možete dodati, ako želite,
još jednu kašiku brašna, ako vam se testo učini previše vodenasto. Ali i treba
da bude retko.
- U kalup za mafine staviti papirne
korpice, pa u njih rasporediti smesu. Peći u rerni zagrejanoj na 175˚C, 15-20
minuta. Nakon 15 minuta uz pomoć čačkalice proverite kakvi su uznutra. Bitno je da čačkalica ne bude mokra. Poneka vlažna mrvica će se možda uhvatiti na nju, jer
kolačići i treba da budu sočniji. Ali ne nepečeni, zato obratite pažnju i
nemojte ih izvaditi prerano iz rerne.
- Pečene kolače ostaviti 2 minuta u
kalupu, pa ih izvaditi.
Dok se kolači hlade, možete umutiti šlag
i pripremiti krem za filovanje.
- Šlag umutiti sa mlekom, po uputstvu sa
kesice. Bolje je da bude malo gušći, nego redak. Meni je za 50 g šlaga bilo
potrebno 100 ml mleka.
- Ohlađeni puding samo malo umutiti
mikserom, tek toliko da postane kremastiji.
- U činiju sa pudingom dodati par kašika
šlaga i dobro umutiti spatulom, kako bi se smesa razredila. Zatim dodati i
ostatak šlaga, ali ga nežno umešati spatulom. Mešati dok smesa ne postane
ujednačena. Ukoliko bude grudvica od pudinga, možete kratko smesu umutiti
mikserom na najmanjoj brzini.
- Dobijeni fil naneti na
ohlađene kolačiće, uz pomoć šprica ili kese za dekoraciju. Po želji naneti
šarene jestive mrvice, zvezdice, rendanu čokoladu...
- Kasnije ih čuvati u frižideru.
Princes-krofne
jesu nešto posebno, i ovi kapkejkovi ih ne mogu zameniti, ali zato im jesu u izvesnoj meri slični, a prave se dosta lakše i brže. Kolačići su jako lagani i
vazdušasti, a krem je divnog ukusa i teksture.
Ukoliko su vas ovi lepotančići privukli svojim izgledom, pa rešite da isprobate recept, molim vas da mi javite svoje utiske, jer jedva čekam da ih čujem (pročitam). :) Na fejsbuku ćete me naći ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар