Vanilla cupcakes
Danas je dan ovih lepotančića, tako
kažu. National Vanilla Cupcake Day! E, pa, neka je srećan! :D
Pored onoliko recepata za mafine na
blogu, krajnje je vreme da svoje mesto ovde dobiju i njihovi kremasti rođaci.
:)
Priznaćete da je gotovo uvek lakše odlučiti se za
pečenje mafina nego kapkejkova. Mafini se brzo umute, ispeku, i to je to. Za kapkejkove
treba još i spremiti fil (možda ga i osmisliti prethodno), sačekati da se kolačići ohlade, dekorisati ih
filom i pokušati se ne nervirati kada ne ispadnu svi kako treba. :D E, pa, ovaj recept uopšte nije komplikovan, krem je spreman začas, i njihova izrada vam uopšte neće oduzeti mnogo vremena. Samo treba sačekati i strpiti se do narednog dana kako biste ih probali, jer tek
su tada onakvi kakvi treba da budu. Na dan kada su napravljeni, kolačići više
podsećaju na mafine sa šlagom/kremom, dok narednog dana omekšaju, stope se sa
filom i postanu pravi kapkejkovi. Kao fil možete koristiti samo šlag-krem sa
ukusom vanile, ili krem od pudinga i šlaga (kakav sam pravila za kolač sa grizom). Ovo prvo - kada nemate vremena ili vas mrzi da kuvate puding, ovo
drugo - kada želite da uživate u nešto bogatijoj kremastoj poslastici. Ja sam koristila
samo šlag, a vanila-krem sam upotrebila za druge kapkejkove, a i o njima ću vam
pisati. Za ovaj recept inspiraciju sam pronašla ovde.
Sastojci:
210 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
100 g šećera
80 ml suncokretovog ulja
1 kesica vanilin šećera (nije obavezno)
1 jaje
1 kašičica arome vanile
125 ml mleka
100 g šlag-krema od vanile
200 ml mleka
Priprema:
U jednoj posudi pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. U
drugoj posudi mikserom umutiti jaje, dodati šećer i vanilin šećer pa još malo
mutiti. Dodati ulje, pa sjediniti mikserom. Zatim dodati i mleko i aromu
vanile, kratko mutiti, pa postepeno dodavati brašno iz prve posude. Mutiti još
samo toliko da se suvi i mokri sastojci sjedine.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti
papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu.
Peći u rerni zagrejanoj na 180˚C 15-20
minuta, odnosno, dok lepo ne porumene. Možete ih probosti čačkalicom i videti
da li se na nju hvata testo, kako biste bili sigurni da su pečeni iznutra.
Pečene kolačiće ostaviti u kalupu 10-ak
minuta, potom ih izvaditi i ostaviti da se potpuno ohlade pre nanošenja fila.
Za fil je potrebno umutiti šlag sa
mlekom, po uputstvu sa kesice. Možete dodati i malo manje mleka nego što
piše, kako bi šlag bio čvršći.
Umućeni šlag naneti na ohlađene kolačiće,
uz pomoć šprica ili kese za dekoraciju. Po želji naneti šarene jestive mrvice,
zvezdice, rendanu čokoladu...
Čuvati ih u
frižideru, a najbolje je da tamo odstoje preko noći, pa tek onda služiti.
Iako sam isprva bila blago razočarana, jer su mi
kapkejkovi sat vremena po pravljenju delovali kao obični mafini sa šlagom, sutradan se
mišljenje potpuno promenilo i shvatih da su zapravo baš ukusni i lepi, i da je
tajna, zapravo, u strpljenju. Zato je najbolje napraviti ove kapkejkove dan
ranije (mada to praktikujem i sa drugim kapkejkovima, kao i sa kolačima koji
sadrže nekoliko slojeva različitih tekstura, jer su takvi kolači, kao i torte,
sutradan uvek lepši nego prvog dana). Vrlo su mekani i ukusni, a uz to jako
jednostavni, jer nema nikakvih peripetija oko izrade krema, a i pored toga što
je u pitanju samo šlag, njegov ukus vanile odlično se slaže uz kolačić ispod. :)
Pišite mi ukoliko isprobate recept! Na fejsbuku me potražite ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар