Štrudla-pletenica sa džemom (ili sirom)
Prelepo mekano pecivo, štrudla i pletenica u
jednom. Pored divnog ukusa može se pohvaliti i neobičnim izgledom, a sve je to
vrlo jednostavno napraviti. Ukoliko želite, lako se može pretvoriti u slano
zadovoljstvo, samo ako džem zamenite sirom.
Uopšte se ne sećam kako sam naišla na ovaj
recept. Verovatno, ,,slučajno''... :) Prvo što me privuklo kod ovog peciva je
neobičan način izrade, a drugo, znam da štrudla sa džemom nikako ne može biti
loš izbor. Još kad je ovako zanimljivo napravljena, znala sam da će mi se
dopasti. Ne samo da mi se dopala - oduševila me! Testo je predivno, čak i
sutradan: sveže i meko poput pamuka.
U recept sam unele određene izmene, a
originalnu verziju potražite ovde.
Sastojci:
700 g mekog
brašna + za posipanje
1 kesica suvog
kvasca
2 jajeta
2 kašičice
šećera
7 kašika
suncokretovog ulja
4 kašike kisele
pavlake
2 kašike jogurta
(nije obavezno)
200 ml mleka +
za premazivanje
1 kašičica soli
džem
sir (za slanu
verziju)
šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
- U toplom mleku razmutiti kvasac, dodati
jednu kašičicu šećera, jednu kašičicu brašna, promešati i ostaviti da kvasac
nadođe.
- U jednu veću činiju razbiti jaja i
umutiti viljuškom. Malu količinu izdvojiti sa strane u tanjir, za kasnije
premazivanje.
- U činiju sa jajima dodati kašičicu šećera, zatim ulje, pavlaku i jogurt,
pa sve sjediniti. Potom dodati i nadošli kvasac, promešati, pa dodati i oko 500
g brašna. Staviti i kašičicu soli, pa sve promešati. Uz postepeno dodavanje
preostale količine brašna, rukama zamesiti testo. Ostaviti ga u činiji
pokriveno krpom, da narasta 45 min. do sat vremena.
- Naraslo testo lagano premesiti i
podeliti na 2 jednaka dela, i ostaviti ga da stoji još 10-ak minuta.
- Nakon toga, uzeti jedan komad testa i
tanko ga razviti oklagijom, u pravougaoni oblik. Dužina tog pravougaonika
trebalo bi biti nešto veća od dužine pleha u kojem ćete peći štrudle. Testo
iseći uzduž na 3 trake. Na svaku traku, uz njenu ivicu, stavljati džem (ili
sir) i umotati, odnosno, urolati testo. 3 tako dobijene ,,štrudle'' staviti
jednu do druge, pričvrstiti ih prstima pri vrhu jednu uz drugu i isplesti kao
pletenicu. Na kraju samo malo podvući krajeve pletenice ispod, da se ne bi
rasplela. Prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje.
- Postupak ponoviti i sa drugim komadom
testa.
- Dobijene štrudle-pletenice ostaviti da
narastaju pokrivene krpom, bar još pola sata. Neposredno pre pečenja pomešajte
jaje, koje ste izdvojili u tanjir, sa malo mleka, i njime premažite štrudle. Onu
koja je slana možete posuti susamom.
- Peći u rerni
zagrejanoj na 200˚C. Nakon 10-ak minuta možete smanjiti temperaturu na 180˚C i
ostaviti da se ispeče do kraja. Pečene štrudle pokriti čistom krpom i ostaviti da se prohlade. Pre služenja, po želji, slatku štrudlu posuti šećerom u prahu.
Testo, čini mi se, ni kod jedne klasične
štrudle koju sam pravila/probala nije ovoliko mekano! Ukoliko ohlađenu štrudlu
umotate u krpu, pa potom stavite u kesu, ona će i sutradan biti podjednako
meka. Vrlo je ukusna i u slanoj i u slatkoj varijanti, a vi samo treba da
odaberete svoju omiljenu, zasučete rukave, i uz malo vremena, truda i
pristupačnih sastojaka dobićete dve izdašne štrudle neobičnog izgleda.
Ukoliko isprobate recept, javite mi
svoje utiske. Na fejsbuku ćete me pronaći ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар