Kolačići sa kakaom i komadićima čokolade
Prelepi kolačići bogatog čokoladnog ukusa!
Recept sam pronašla u knjizi ,,Zdravije iz rerne'' Lorejn Paskal i prenosim
vam, u nastavku, njegovu malo izmenjenu verziju.
Kolačići, a ne keksići, isto kao i oni sa đumbirom o
kojima sam već pisala (ovde). Mekani su, potpuno čokoladnog ukusa, a ako ste
ljubitelj grickanja kolača uz mleko, onda će vas obradovati činjenica da ovim
kolačićima nema ravnih kada je slaganje sa mlekom (i to hladnim!) u pitanju :) Samo se tope u ustima! Ipak, meni su najlepši bez ikakvih dodataka, jer ne
bih da išta naruši tu njihovu čokoladnu savršenost.
Kao i kod pomenutih kolačića sa đumbirom, i ovde
sami određujete koliko kolačića želite da napravite. Pravila sam ih i veće,
kada ih je bilo 12 komada, a pravila sam ih i manje, tako da ih bude 20. Više
mi se sviđa kada su manji, pa ih tako najčešće i pravim.
Veći kolačići, kada sam napravila 12 njih. |
Sastojci:
100 g mekog
belog brašna
100 g
integralnog brašna
50 g čokolade za
kuvanje (ili mlečne)
25 g ovsenih
pahuljica
25 g kakao praha
1 puna kašičica
praška za pecivo
1/4 kašičice
sode bikarbone
90-100 ml
suncokretovog ulja
1 jaje
70-80 g šećera
1 kesica vanilin
šećera
Manji kolačići, kada ih je bilo 20. |
Priprema:
- U jednoj posudi pomešati obe vrste brašna, kakao,
prašak za pecivo, sodu bikarbonu i pahuljice. Tome dodati i čokoladu iseckanu
na sitne komade.
- U drugoj posudi umutiti jaje viljuškom,
dodati šećer, vanilin šećer, zatim i 90 ml ulja i sjediniti. Toj smesi dodavati
postepeno sastojke iz prve posude. U početku mešati viljuškom, a kasnije testo
umesiti rukama. Ukoliko se čini previše suvim, dodajte još 10-ak ml ulja.
Trebalo bi da se dobije čvrsta, ali lepljiva smesa.
Ukoliko želite kolačiće koji će biti
približno iste težine, to ćete postići uz pomoć digitalne vage. Ako vam to nije
bitno, onda samo uzimajte smesu otprilike, kako biste dobili 15 - 20 kolačića.
- Vlažnim rukama oblikovati kuglice i
ređati na pleh obložen papirom za pečenje. (Znajte da će vam dlanovi biti skroz
lepljivi od ove smese! :D Ali, nešto se mora istrpeti zarad dražesnih
kolačića.)
Ostavljati dovoljno razmaka između njih,
jer će narasti tokom pečenja.
- Spljoštiti ih, potom, dlanom, na debljinu od oko 1
cm. Ukoliko ih samo budete pritisli dok su na plehu, moguće je da će se
napraviti pukotine po obodu kolača. Ukoliko to ne želite, onda svaku kuglicu spljoštite lepo rukama i oblikujte u okrugli kolačić debljine 1 cm. Kada su kolačići manji, skloniji su pucanju.
- Peći u rerni zagrejanoj na 190˚C 10-ak
minuta. Budite obazrivi i proveravajte ih i odozdo, jer su jako tamni pa se
lako može desiti da izgore, a da ni ne primetite. Treba da budu mekani na dodir, ali lepo pečeni. Izvađene
kolače ostaviti da se malo prohlade u plehu. Tada će se malo i stvrdnuti.
- Ja ih obično nakon toga stavim na neki veliki
tanjir da se potpuno ohlade. Posle ih možete čuvati u nekoj posudi, ali ne
garantujem da će vam dugo potrajati, neodoljivi su! :)
U društvu sa kolačićima sa đumbirom. :) |
Kolačići su lepi i dok su još uvek
topli, ali i kada se potpuno ohlade. Nekako su mrvičasti i rone se, bogati su
kakaom i nisu suviše slatki, ali tu uskače čokolada da vas iznenadi slatkoćom i
drugačijom teksturom. Nekada umem da stavim polovinu mlečne, a polovinu čokolade
za kuvanje, pa tako kolačići budu za nijansu slađi.
Brzo se prave, ne oduzimaju ni sat vremena, a
vrlo su ukusni! Nakon što sam prvi put isprobala recept, pravila sam ih dosta
puta i uvek se iznova oduševim kako nešto tako jednostavno može biti toliko
ukusno!
Ukoliko i vi
poželite da uživate u ovim kolačićima, i napravite ih, pišite mi svoje utiske i
šaljite fotografije kolača. Na fejsbuku sam ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар