Mekane zemičke i namaz od sira i paprike
Fino mekano pecivo savršeno za vegetarijanske
burgere, sendviče ili namaze. Topi se u ustima, prelepo izgleda i lako se
pravi. A, ovaj divni namaz od paprike i sira se tako jednostavno i brzo priprema, da nisam želela stavljati ga kao zaseban recept na blogu, te sam zato
odlučila da ga dodam uz recept za zemičke. Ionako odlično ide uz njih.
Iako trenutno nije sezona paprika, recept za namaz će vam
poslužiti za sledeću godinu, a, sezona zemički je uvek. :) U njih možete strpati
falafel, pljeskavicu od pasulja, pečurki ili povrća, humus, sir, ajvar, pavlaku... Nadam se da će
vam se dopasti. Evo recepta u nastavku:
Sastojci za
zemičke:
oko 700 g + 1 kašičica
brašna
250 +150 ml
mleka
1 kesica suvog
kvasca
1 kašika šećera
1 kašika šećera
1 kesica praška
za pecivo
50 ml
suncokretovog ulja
1 kašičica soli
Za premazivanje zemički:
jaje ili mleko
susam, lan...
Priprema:
U toplo mleko (250 ml) sipati kvasac,
dodati šećer i kašičicu brašna, promešati, poklopiti posudicu i ostaviti 5 do
10 minuta, da kvasac nadođe.
U veću posudu staviti 600 g brašna,
dodati so, prašak za pecivo, i promešati. Zatim u to uliti preostalo toplo
mleko, ulje, nadošli kvasac, pa sjediniti najpre kašikom, a posle nastaviti
mesiti rukama, uz dodavanje brašna po potrebi.
Umešeno testo vratiti u činiju, pokriti
krpom, i ostaviti na toplom oko sat vremena, da se udvostruči.
Nadošlo testo podeliti na 9 jednakih delova
i formirati zemičke (loptice), pa ih ređati na pleh obložen papirom za pečenje.
Ostavljati prostora između njih, jer će se raširiti tokom pečenja.
Pokriti ih krpom i ostaviti da narastaju
oko pola sata.
Rernu zagrejati na 180˚C.
Neposredno pre pečenja, zemičke
premazati mlekom (ili umućenim jajetom, ili jajetom pomešanim sa malo mleka),
posuti susamom, i peći dok ne porumene.
Pečene zemičke pokriti krpom, sačekati
da se prohlade, i služiti.
Zemičke su prekrasne i dok su još tople, a i kada se ohlade. Čak su i sutradan vrlo mekane i sveže, pod uslovom da ih čuvate umotane u krpu pa stavljene u kesu. Kao što već napomenuh, savršene su za razne sendviče i namaze. Tope se u ustima koliko su meke, i vrlo su ukusne. Odlično se slažu i uz namaz o kojem pišem u nastavku.
Sir, paprika, susam/suncokret, ulje. To
je to. A, tako je dobro!
Recept sam videla na blogu Hrono kuhinja, a tamo umesto susama ide suncokret. U početku sam i
ja radila tako, a onda sam shvatila da je i sa susamom jako lepo, pa ga češće
pravim na taj način. Tu nema tačnih mera, sve pravite po svom ukusu, i u
zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, kao i od veličine paprika, i toga
da li želite da preovladava njihov, ili ukus sira.
Sastojci za namaz:
2 - 4 paprike
(crvene i zelene, ili samo crvene)
sitan ili feta
sir
susam ili
suncokret
ulje
(suncokretovo ili maslinovo)
Priprema:
Paprike oprati, obrisati, očistiti od
peteljki i semenki i iseći na trakice. Pržiti ih na ulju, na srednjoj jačini,
dok ne dobiju lepu koricu. Ne treba da budu skuvane. Tada im dodati suncokret
ili susam, još malo pržiti, a potom skloniti sa šporeta, ocediti višak masnoće,
pa dodati sir (tiganj ne vraćati više na šporet) i sve lepo promešati.
Kada namaz stavite na hleb / u lepinju,
možete odozgo posuti malo sušenog origana i preliti sve maslinovim uljem.
Kao što vidite, nije to klasičan kremasti namaz,
ali je vrlo zgodan za stavljanje ovako u zemičke, lepinjice, tortilje, pa i na
običan domaći hleb. Ana, kojoj se zahvaljujem na receptu, za ovaj namaz rekla
je da je najbolji na svetu, i... nije baš daleko od istine. :) Nešto
ovoliko jednostavno a tako ukusno možda i zaslužuje taj epitet.
Nadam se da vam se recepti sviđaju i da
ćete ih isprobati. U tom slučaju, pišite mi svoje utiske, ovde ili na fejsbuk stranici.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар