Brze lepinjice (posne)
Stalno isprobavam recepte sa bloga Moje grne. Ovaj mi je jedan od omiljenih! Divne Brze lepinjice se kod mene često nađu na trpezi.
Prave se jednostavno i brzo, možete ih
koristiti kao običan hleb uz jelo, ali mogu poslužiti i kao tortilja, ako
ispadnu veće, pa ih nafilujete omiljenim filom (ja koristim ovaj). Obožavam ih i uz humus. Mmmm...
Sastojci:
450 g pšeničnog
belog brašna
20 g svežeg
kvasca
oko 200 ml mlake
vode
1 kašičica
šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja
Priprema:
U toplu vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i
kašičicu brašna, razmutiti i ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje sipati
prosejano brašno (400 g, za početak), so, ulje i nadošli kvasac, pa zamesiti glatko
testo. Testo podeliti na 4 dela (mada ga ja delim na 5 ili 6) i formirati
jufkice. Pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje 15 min. Ako odstoje duže, nije
problem, tada su još i lepše.
Kada odstoje, rastanjite jednu jufkicu
prstima i oblikujte lepinjicu (ne koristite oklagiju!). Pecite ih na dobro
ugrejanom tiganju, nauljenom sa nekoliko kapi ulja. Pecite ih i sa jedne i sa
druge strane, okrećući ih, dok ne porumene. Postupak ponoviti sa preostalim
jufkama. Kako koju ispečete, tako je uvijte u krpu, i ostaće mekane i
savitljive.
Jako jednostavan recept, hleb od sasvim
malo satsojaka koje uvek imamo u kući, a opet neobičan i drugačiji. Radije bih izabrala nešto ovako, nego klasični hleb. Ako
volite Naan, volećete i ove preukusne lepinjice. A, ako niste probali Naan,
dajte šansu ovim lepinjama čija je izrada jednostavnija, a podjednako su lepe.
Ono što mi se još dopada kod njih, jeste da ostanu mekane dugo. Ukoliko ih
pravite za ručak, a neka preostane za večeru, samo je uvijte u krpu, uveče pre
jela malo ugrejte u rerni, i biće opet sveža.
Pišite mi svoje utiske ovde, ili na fejsbuk stranici!
Do narednog recepta,
Prijatno!
Hvala ti na isprobavanju draga. :* Lepinjice su stvarno super, i mi ih često jedemo.
ОдговориИзбришиDrago mi je da su ti se svidele.
Stvarno su prelepe. :) Hvala tebi na divnim receptima! ♡
Избриши