Kolač ,,Medeno srce''

Za sve ljubitelje ovog dobro poznatog ukusa! :)
Na blogu već postoji recept za mafine ,,Medeno srce'', ali za razliku od njih, u sastavu ovog kolača nema jaja, ni meda, pa ga mogu jesti i oni koji ove namirnice izbegavaju. Ukoliko se mleko zameni vodom ili nekim biljnim mlekom, dobiće se posna (veganska) verzija ovog divnog kolača.


Njegova prednost je u tome što sama priprema ne zahteva mnogo umeća, neće vam biti potrebno puno sastojaka, vrlo je ukusan, a i izdašan, zato što je malo teži od klasičnih biskvitnih kolača sa jajima, jer ima teksturu sličnu medenjacima. Iako je mekan, nije vazdušast, već pun testa, tako da je jedna kocka sasvim dovoljna da se zasladimo. Začini su zaslužni za divan miris, a džem od kajsija i crna čokolada su obavezni kako bi kolač što više bio nalik medenom srcu.

Pečen u manjoj tepsiji

Sastojci:

320 g glatkog brašna
130 g šećera
3/4 kašičice praška za pecivo
1 ravna kašičica sode bikarbone
300-320 ml mleka
3 pune kašike suncokretovog ulja
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice đumbira u prahu
navrh kašičice smrvljenog karanfilića (nije obavezno)
navrh kašičice muskatnog oraščića

Za premazivanje:

3 pune kašike pekmeza od kajsija

Za glazuru:

100 g čokolade za kuvanje
1-2 kašike suncokretovog ulja


Priprema:

U jednoj posudi pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, začine i šećer. U drugoj posudi pomešati mleko (300 ml) i ulje, pa postepeno u to dodavati suve sastojke i lepo sjediniti. Ukoliko vam se smesa učini previše gustom, dodajte još 20 ml mleka, to će razrediti smesu. Lepo promešajte, pa smesu podelite na dva jednaka dela. Jedan deo izlijte u nauljen i pobrašnjen kalup/tepsiju (dimenzija 30x18 cm ili 32x20 cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180˚C, dok se malo ne zapeče, odnosno, dok se gore ne napravi korica. Tada izvadite tepsiju iz rerne i testo premažite pripremljenim džemom koji ste blago umutili kašikom. Preko njega izlijte ostatak smese, i vratite kolač da se dopeče. Treba ga peći dok lepo ne porumeni. Kod mene se ukupno pekao više od 20 minuta, ali pošto je svaka rerna drugačija, vi svakako budite obazrivi. Pečen kolač sam ja pokrila krpom i ostavila da se prohladi.
Za glazuru je potrebno istopiti čokoladu na pari, uz dodatak ulja, i njome premazati ohlađen kolač. Ostaviti da se stegne, pa seći na kocke. Lepši je kada odstoji bar nekoliko sati pre služenja.

Pečen u većoj tepsiji


Kolač možete peći u većoj ili manjoj tepsiji, ja sam pekla i u jednoj i u drugoj (dimenzija navedenih gore), i čini mi se da je malkice lepši kada je u većoj, iako tako ispadne tanji. Sutradan postaje kompaktniji i lakše se reže, pa je možda najbolje praviti ga popodne ili uveče, a jesti sutradan. Prelepog je ukusa i mirisa, ekonomičan je, i verujem da bi se mnogima dopao, a medenosrceljupcima - posebno! :D
 

Ukoliko imate nekih pitanja u vezi sa receptom, pišite mi u poruci na fejsbuku. Takođe mi tamo možete slati i svoje utiske, kao i fotografije isprobanog recepta. ♡


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари