Mafini sa jabukom i čokoladom
Mirisni, sočni, mekani, ukusni... Jedna jabuka,
malo cimeta i čokolada pretvaraju obične mafine u prekrasnu poslasticu!
Prijatno!
Jesen i zima su mi godišnja doba kada kolači sa jabukama i cimetom
najviše prijaju! Iako nam dani više liče na prolećne, prohladne jesenje večeri
stvorene su za šolju čaja i domaće kolače. Naravno, onome kome ne smeta da
uveče jede slatkiše! :)
Ovi mafini će vam oduzeti jako malo vremena i tražiće vam malo sastojaka,
ali i pored toga biće izvanredni! Da ne dužim mnogo, prelazimo na recept! Ja sam ga pronašla ovde.
Sastojci:
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
200 ml jogurta
80 ml suncokretovog ulja
1 veća jabuka
malo cimeta (oko 1/3 kašičice)
čokolada za kuvanje (60 g)
Priprema:
Jabuku oljuštiti pa sitno narendati (ili usitniti u seckalici) i
ostaviti sa strane. Čokoladu iseći na kockice i odložiti.
U jednoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i cimet. U
drugoj posudi umutiti jaje viljuškom, dodati šećer i vanilin šećer, pa
sjediniti. Potom dodati i ulje, sjediniti smesu, zatim uliti jogurt i sve lepo
promešati. Nakon toga, postepeno dodavati brašno iz prve posude i smesu
sjediniti viljuškom/kašikom. Na kraju umešati narendanu jabuku, pa promešati.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti
papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Komadiće
čokolade staviti preko smese, pa uz pomoć kašike umešati ih u testo.
*Razlog zbog kojeg odmah ne umešam
čokoladu u testo je taj što ne žele svi mafine sa čokoladom, ali i zato da bi
je bilo bar približno podjednako u svakom mafinu. Vi možete čokoladu odmah
dodati u testo, nakon što u njega umešate jabuku.
Mafine peći u rerni zagrejanoj na 190˚C 15
- 20 minuta, odnosno, dok ne dobiju lepu rumenu boju.
*Nakon 10 minuta pečenja, možete
smanjiti temperaturu na 175˚C i ispeći ih do kraja. Obavezno proveravajte
čačkalicom kakvi su iznutra. Ne bi trebalo da bude mokra od testa kada je
izvadite iz mafina, ali će na njoj biti malo vlažnih mrvica, to da znate, jer
im jabuka daje vlažnost i sočnost.
Nakon vađenja iz rerne, mafine ostaviti u kalupu 10-ak minuta, pa ih
izvaditi.
Mafini su jako ukusni i topli i hladni.
Najveća razlika je ta što, kada su topli, čokolada je u tečnom stanju, a vrati
se u čvrsto stanje kada se mafini potpuno ohlade. Sutradan su mafini podjednako
sveži, mekani i vazdušasti, a treći dan nisu dočekali, pa ne znam kakvi bi bili
tada, ali ne sumnjam da bi i tada bili kao da su tek napravljeni. Verujem
da je jabuka odgovorna za tu njihovu mekoću i sočnost, ali mi se čini da su
inače mafini koji se prave sa jogurtom (a ne mlekom) mekši i duže ostaju sveži.
Tu teoriju ću još morati da ispitam. :)
Jedni od najlepših mafina koje sam pravila,
ispunjavaju sve uslove koje kod ove vrste kolača tražim: mekani su, sočni, dugo
ostaju sveži, i, naravno, predivnog su ukusa! Pretpostavljam da se ova smesa
može ispeći i u nekoj tepsiji i kasnije rezati kao kolač. Tačno je da mafini
imaju neku posebnu draž, ali, ako nemate kalup, to nije razlog da ne uživate u
prelepom kolaču! :)
Ukoliko isprobate recept, javite mi
utiske, znate da volim da ih čitam! :) Šaljite mi i fotografije mafina (ili
kolača, ukoliko se opredelite za tu varijantu) u inbox stranice, a ja ću ih
objaviti u posebnom albumu namenjenom samo vašim fotografijama.
Do narednog recepta,
meni i mami je baš lepo ispalo
ОдговориИзбришиDivno, baš mi je drago! :)))
Избриши