Hala (Challah) hleb - veganska verzija sa akvafabom
Tražeći recepte u kojima bih mogla upotrebiti tu
čudesnu akvafabu, naišla sam na ovaj hleb zanimljivog izgleda. Radi se o
prazničnom jevrejskom hlebu koji, koliko sam shvatila na osnovu nekoliko
pročitanih tekstova, obavezno sadrži jaja i ulje (ili puter). Ja sam jaja
zamenila akvafabom, a hleb obojila u žuto kurkumom. Ne znam kakav je u
originalnoj verziji, ali u ovoj veganskoj je odličan: prelepog izgleda, divne teksture i jako ukusan! Pored toga, uopšte nije teško napraviti ga. :)
Jedini sastojak koji treba unapred
pripremiti je akvafaba, a o tome kako se ona dobija pisala sam ovde. Ostali
sastojci su sasvim uobičajeni (osim kurkume koju ne koristi baš svako, ali se
ona može i izostaviti) i pristupačni. Iako možda deluje komplikovano, pletenje
ovog hleba je vrlo lako, a kako to izgleda možete pogledati u ovom videu.
Sastojci:
do 550 g glatkog brašna
1 supena kašika
suvog kvasca
1 kašika + 2
kašičice šećera
10-12 supenih
kašika akvafabe + za premazivanje hleba
180 ml tople vode
6 kašika
suncokretovog ulja
1 kašičica soli
1/3 - 1/2
kašičice kurkume u prahu
Priprema:
- U toplu vodu stavite kvasac, 1 kašiku
šećera, kašičicu brašna, promešajte, poklopite posudicu i ostavite da kvasac
nadođe.
- U većoj posudi umutite viljuškom akvafabu. Trebalo bi da dobijete smesu
sličnu blago umućenim belancima.
- U posebnoj posudi pomešajte oko 300 g brašna,
so i kurkumu.
- U nadošli kvasac dodajte ostatak šećera i ulje.
- U nadošli kvasac dodajte ostatak šećera i ulje.
- U posudu sa akvafabom dodajte smesu sa kvascem i mešavinu brašna,
soli i kurkume. Ostatak brašna dodajte postepeno. Vrlo je moguće da vam neće
biti potrebna sva količina. Testo koje umesite treba biti glatko, ali prilično
meko. To možete videti u gorepomenutom videu.
- Dobijenu loptu od testa stavite u
posudu nauljenu suncokretovim uljem, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 1
sat. Nakon toga, blago premesite testo i ostavite ga još 1 sat da narasta. Tako
nadošlo testo podelite na 2 jednaka dela.
Svaki deo podelite na još po 6 jednakih delova (koristim kuhinjsku vagu
kako bi svi komadi testa bili jednake težine).
- Počnite sa prvih 6 delova. Svaki
oblikujte u valjčiće dužine 30 cm i upletite ih na način koji je objašnjen u
videu. Isti postupak ponovite i sa preostalih 6 komadića testa.
- Dobijene
pletenice prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje, pokrijte ih krpom i
ostavite 40 minuta do sat vremena da narastu.
- Pre pečenja ih premažite
akvafabom (neumućenom) i pecite u rerni zagrejanoj na 190˚C 20-ak minuta, s tim
što ćete nakon 10-ak minuta smanjiti temperaturu na 175˚C i peći dok pletenice ne budu
lepe braonkaste boje, kao na fotografijama. Važno je da ih ne izvadite prerano
iz rerne, jer postoji mogućnost da iznutra neće biti lepo pečeni. Takođe, na
pola pečenja, dakle nakon tih 10 minuta, izvadite ih iz rerne i opet premažite
akvafabom, pa ih vratite u rernu da se dopeku.
Ispečene hlebove
pokrijte krpom i sačekajte da se prohlade pre rezanja, a ono što preostane, umotajte u krpu.
Kod ovog hleba najvažnije je unapred isplanirati
kada ćete ga praviti, kako biste spremili akvafabu. Onda sve ide lako, a sama
izrada hleba je jako zanimljiva. Pletenje je jednostavno, čim uđete u štos.
Pogledajte video nekoliko puta ako treba, i sigurno neće biti zabune. Neki
prave takav hleb samo sa 3 trake (valjka), kao običnu pletenicu, pa možete i na
taj način.
Nadam se da možete videti na fotografijama koliko je sredina hleba
mekana. Kora ima nekako slatkast ukus i mene podseća na neko pecivo iz pekare. ^.^
Kurkuma se gotovo uopšte ne oseti, možete je staviti manje ili je potpuno
izostaviti, ali mislim da je baš zanimljivo kada je hleb ovako žut, a ne sadrži
jaja. Kurkuma se zapravo zbog toga i stavlja, da hlebu da boju koju bi mu inače
dala žumanca. Međutim, ja sam malo preterala sa njom, pa je ispao baš žut, kao
limun. :)
Nadam se da će neko od vas poželeti da isproba ovaj recept, i očekujem vaše utiske. Pišite mi ovde, ili me potražite na fejsbuku.
Do narednog recepta,
Коментари
Постави коментар