Hala (Challah) hleb - veganska verzija sa akvafabom

Tražeći recepte u kojima bih mogla upotrebiti tu čudesnu akvafabu, naišla sam na ovaj hleb zanimljivog izgleda. Radi se o prazničnom jevrejskom hlebu koji, koliko sam shvatila na osnovu nekoliko pročitanih tekstova, obavezno sadrži jaja i ulje (ili puter). Ja sam jaja zamenila akvafabom, a hleb obojila u žuto kurkumom. Ne znam kakav je u originalnoj verziji, ali u ovoj veganskoj je odličan: prelepog izgleda, divne teksture i jako ukusan! Pored toga, uopšte nije teško napraviti ga. :)


Jedini sastojak koji treba unapred pripremiti je akvafaba, a o tome kako se ona dobija pisala sam ovde. Ostali sastojci su sasvim uobičajeni (osim kurkume koju ne koristi baš svako, ali se ona može i izostaviti) i pristupačni. Iako možda deluje komplikovano, pletenje ovog hleba je vrlo lako, a kako to izgleda možete pogledati u ovom videu.


Sastojci:

do 550 g glatkog brašna
1 supena kašika suvog kvasca
1 kašika + 2 kašičice šećera
10-12 supenih kašika akvafabe + za premazivanje hleba
180 ml tople vode
6 kašika suncokretovog ulja
1 kašičica soli
1/3 - 1/2 kašičice kurkume u prahu


Priprema:

- U toplu vodu stavite kvasac, 1 kašiku šećera, kašičicu brašna, promešajte, poklopite posudicu i ostavite da kvasac nadođe. 
- U većoj posudi umutite viljuškom akvafabu. Trebalo bi da dobijete smesu sličnu blago umućenim belancima. 
- U posebnoj posudi pomešajte oko 300 g brašna, so i kurkumu. 
- U nadošli kvasac dodajte ostatak šećera i ulje.
- U posudu sa akvafabom dodajte smesu sa kvascem i mešavinu brašna, soli i kurkume. Ostatak brašna dodajte postepeno. Vrlo je moguće da vam neće biti potrebna sva količina. Testo koje umesite treba biti glatko, ali prilično meko. To možete videti u gorepomenutom videu. 
- Dobijenu loptu od testa stavite u posudu nauljenu suncokretovim uljem, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 1 sat. Nakon toga, blago premesite testo i ostavite ga još 1 sat da narasta. Tako nadošlo testo podelite na 2 jednaka dela.  Svaki deo podelite na još po 6 jednakih delova (koristim kuhinjsku vagu kako bi svi komadi testa bili jednake težine).
- Počnite sa prvih 6 delova. Svaki oblikujte u valjčiće dužine 30 cm i upletite ih na način koji je objašnjen u videu. Isti postupak ponovite i sa preostalih 6 komadića testa. 
- Dobijene pletenice prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje, pokrijte ih krpom i ostavite 40 minuta do sat vremena da narastu. 
- Pre pečenja ih premažite akvafabom (neumućenom) i pecite u rerni zagrejanoj na 190˚C 20-ak minuta, s tim što ćete nakon 10-ak minuta smanjiti temperaturu na 175˚C i peći dok pletenice ne budu lepe braonkaste boje, kao na fotografijama. Važno je da ih ne izvadite prerano iz rerne, jer postoji mogućnost da iznutra neće biti lepo pečeni. Takođe, na pola pečenja, dakle nakon tih 10 minuta, izvadite ih iz rerne i opet premažite akvafabom, pa ih vratite u rernu da se dopeku.
Ispečene hlebove pokrijte krpom i sačekajte da se prohlade pre rezanja, a ono što preostane, umotajte u krpu.


Kod ovog hleba najvažnije je unapred isplanirati kada ćete ga praviti, kako biste spremili akvafabu. Onda sve ide lako, a sama izrada hleba je jako zanimljiva. Pletenje je jednostavno, čim uđete u štos. Pogledajte video nekoliko puta ako treba, i sigurno neće biti zabune. Neki prave takav hleb samo sa 3 trake (valjka), kao običnu pletenicu, pa možete i na taj način.


Nadam se da možete videti na fotografijama koliko je sredina hleba mekana. Kora ima nekako slatkast ukus i mene podseća na neko pecivo iz pekare. ^.^ Kurkuma se gotovo uopšte ne oseti, možete je staviti manje ili je potpuno izostaviti, ali mislim da je baš zanimljivo kada je hleb ovako žut, a ne sadrži jaja. Kurkuma se zapravo zbog toga i stavlja, da hlebu da boju koju bi mu inače dala žumanca. Međutim, ja sam malo preterala sa njom, pa je ispao baš žut, kao limun. :)


Nadam se da će neko od vas poželeti da isproba ovaj recept, i očekujem vaše utiske. Pišite mi ovde, ili me potražite na fejsbuku. 


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари