Bubble bread
Nešto drugačiji hleb, vrlo ukusan i mekan poput
pamuka. Izgleda jako interesantno, mislim da bi se deci posebno dopao, a
jednostavnost njegove izrade nateraće vas da ga odmah napravite.
Recept sam pronašla na YouTube kanalu Sašina kuhinja, a već znam da su tamošnji recepti krajnje precizni i svaki koji sam
isprobala me je oduševio. Takvi su oni za integralne pizza-buhtle, mlečne kiflice, kao i za Lavirint kolač. Ceo postupak je lepo objašnjen i nema
mesta greškama i zabunama.
Sastojci:
50 g + 450 g
glatkog brašna
2 kašičice suvog
kvasca
1 kašika šećera
200 ml tople
vode
90 g kisele
pavlake
100 ml
suncokretovog ulja
1 kašičica soli
Priprema:
U činiju staviti
kvasac, šećer i 50 g brašna, sjediniti, pa preliti toplom vodom i promešati.
Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10-ak minuta, da kvasac nadođe. Zatim
dodati pavlaku, ulje, ostatak brašna i so, pa lepo umesiti testo koje ne sme da
se lepi za ruke, već treba biti homogeno. Staviti ga u činiju, pokriti krpom i
ostaviti oko 40 min na toplom, da naraste. Nakon toga, testo premesiti par
minuta i od njega uzimati male komade i rukama oblikovati od njih malene
kuglice, pa ih ređati u tepsiju (jedne do drugih, ne jedne preko drugih)
premazanu uljem/maslacem/margarinom (koristila sam tepsiju dimenzija 20x35 cm). Najlepše je kada nisu sve loptice
podjednake veličine. Kada se potroši sve testo, pokriti tepsiju krpom i ostaviti
hleb da odstoji oko 40 minuta na toplom, a potom ga peći u rerni zagrejanoj na
200˚C, dok lepo ne porumeni (15-ak minuta).
Tek sam skoro videla kako je Saša napisao da se ovaj
hleb nakon pečenja ne treba pokrivati krpom ili umotavati u nju, da će bez toga
biti mek. Međutim, ja jesam to radila svaki put kada sam ga pravila, i to mu
ništa nije smetalo, bio je savršeno mekan, sunđerast,
sa tananom koricom. Sledeći put ga baš neću pokrivati, da vidim ima li neke
razlike. :)
Verujem da bi ovaj hleb uspeo svakome, pa i
onima koji nikada nisu ništa od testa napravili. Sav je lagan i vazdušast, čak
vam uz njega ništa ni ne treba, toliko je ukusan! Ali, jako lepo ide i uz jelo,
i sa namazima, pa ga možete kombinovati sa čime god želite. Sigurna sam da se nećete
pokajati ukoliko isprobate recept. Jako bih volela da mi javite svoje
utiske. Pišite mi, na fejsbuku sam ovde!
Do narednog recepta,
Коментари
Постави коментар