Pita sa višnjama i pudingom od vanile
Božanstvena pita sa hrskavim koricama i
kremastim punjenjem sa ukusom vanile, osvežena kiselkastim višnjama. Divnog
ukusa i fine teksture, oduševiće sve ljubitelje slatkih pita.
Razmišljala sam da li da ovoj poslastici dam ime
pita ili štrudla, pa odlučih da ipak bude pita, kad se već pravi sa korama za
pitu. :) Ipak, ovo nikako nije obična slatka pita, ovo je pravo kremasto-vanilasto-višnjasto
zadovoljstvo. 😊
Sastojci:
500 g kora za
pitu
Za prvi fil:
2 jajeta
6 kašika šećera
150 ml
suncokretovog ulja
100-120 g C Pšeničnog griza
200 ml jogurta
1 kesica C Praška za pecivo
Za drugi fil:
1 l mleka
9 kašika šećera
3 kesice C Pudinga sa ukusom vanile (ili jedna od 120 g)
višnje (300 -
400 g)
C Šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Višnje očistiti od koštica, ocediti od
tečnosti koju puste, i posuti jednom kašikom C Pšeničnog griza.
Skuvati u mleku tri C pudinga sa ukusom vanile, uz dodatak šećera, po uputstvu sa
kesice. Ostaviti puding da se malo prohladi (ne sasvim), uz povremeno mešanje.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca
mikserom umutiti u sneg, dodati šećer i mutiti još par minuta. Zatim, ne
prekidajući mućenje, dodati jedno po jedno žumance, postepeno dodavati ulje,
zatim jogurt, i na kraju, C Pšenični griz
pomešan sa C Praškom za pecivo. Lepo
sjediniti. To će biti fil za premazivanje kora.
Kore prebrojati i podeliti u 4 špila, za
4 rolata. Kod mene je bilo 2 rolata sa 5, i 2 rolata sa po 6 kora.
Staviti prvu koru na radnu površinu, naneti
na nju 2-3 kašike pripremljenog fila, lepo ga razmazati uz pomoć kuhinjske
četkice, i tako uraditi i sa preostalim korama iz prvog špila, stavljajući ih
jednu na drugu, do poslednje, koju ne treba premazivati na ovaj način.
Na polovinu poslednje kore (duža strana kore treba biti okrenuta prema vama, tako će rolati biti duži) naneti četvrtinu
pripremljenog pudinga, lepo rasporediti, a potom četvrtinu višanja rasporediti preko
pudinga ravnomerno duž kore, u jednu liniju, s tim da treba ostaviti razmak od
oko 2 cm od ruba kore do višanja. Tako će se višnje naći u sredini rolata, i u
svakom parčetu će ih biti podjednako. Umotati u rolnu i staviti na pleh podmazan
suncokretovim uljem. Postupak ponoviti i sa preostala tri dela kora.
Ostatkom fila (meni je ostalo, najmanje, 5, 6
kašika) lepo premazati rolate i peći u rerni zagrejanoj na 175˚C, dok ne
porumene.
Pečenu i prohlađenu
pitu seći na parčad i posuti C Šećerom u
prahu.
Pita je jako ukusna, kremasta i sočna, mene na
trenutke podseti na krempitu. Dok je topla, fino je hrskava spolja, a kada se
potpuno ohladi bude mekana, ali nikako gnjecava, o tome nema ni govora. Stajanjem
ne gubi na kvalitetu, pa je sutradan podjednako divna.
Ovakva pita može se praviti i samo sa pudingom,
ali meni je još lepša ovako sa višnjama koje divno idu uz ukus vanile. Sve tako
lepo uklopljeno više podseća na neku pravu poslasticu koja bi se mogla naći u
poslastičarnici, nego na običnu pitu. Već planiram da je ponovo pravim. :)
Ukoliko isprobate recept, pišite mi svoje utiske.
Verujem da ćete i vi biti oduševljeni. ♡ Na fejsbuku me potražite ovde.
Do narednog recepta,
*Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.
Коментари
Постави коментар