,,Sendvič'' torta sa jagodama + još jedan način kako je možete napraviti
Predivna torta divnog čokoladnog ukusa, prožeta
osvežavajućim jagodama i šlagom, prelivena savršenom čokoladnom glazurom.
Prijatno!
Možete iskoristiti sezonu jagoda koja je već na
izmaku, ili se opredeliti za čokoladnu verziju ove torte, ali, ni u kom slučaju
nećete pogrešiti. Torta se tako lako pravi, a sve nas je
oduševila svojim ukusom i izgledom. Ispeku se dve kore, umuti se šlag, napravi
se glazura od čokolade, i to je to!
Kore mi se jako sviđaju, zato što su neobične teksture, ne kao klasični
patišpanj, nisu suve, a ukus je pravi čokoladni. U kombinaciji sa šlagom sa
ukusom slatke pavlake i osvežavajućim jagodama, postaje prava divotica.
Glazura od čokolade je neizbežna i ovde se savršeno uklapa.
Sastojci:
Za dve kore:
120 g mekog
brašna
2 jajeta
45 g C Kakao praha
110 g šećera
100 ml suncokretovog
ulja
180 g kisele
pavlake
70 g jogurta
1/4 kašičice C Sode bikarbone
1 kašičica C Praška za pecivo
prstohvat soli
Za krem:
200-220 ml
hladnog mleka
sveže jagode
Za glazuru:
60 g čokolade za
kuvanje
5,6 kašika mleka
malo
suncokretovog ulja
Priprema:
U jednoj posudi izmešajte brašno, C Sodu bikarbonu, C Prašak za pecivo, so i C
Kakao prah. U drugoj posudi viljuškom umutite jaja, dodajte šećer, još malo
mutite, pa dodajte ulje. Sve lepo sjedinite viljuškom, pa potom dodajte kiselu
pavlaku i jogurt, opet sjedinite sve sastojke, a zatim postepeno dodajte smesu
iz prve posude, mešajući viljuškom, a potom i kašikom, da se sve lepo sjedini.
Dobijenu smesu podelite na dva jednaka dela u dva kalupa za pečenje (tepsije)
prečnika 20 cm. Dno obložite papirom za pečenje, a strane premažite uljem, kako
biste kore kasnije lako izvadili. Testo stavite da se peče u rernu zagrejanu na
180˚C. Ja nakon 10-ak minuta smanjim temperaturu na oko 170˚C, kako kore ne bi
spolja izgorele, a iznutra ostale nepečene (pekla sam ih istovremeno). Bile su
savršeno pečene za 20 minuta. Budite obazrivi, kore su jako tamne zbog puno
kakao praha, pa se lako može desiti da se prepeku, ukoliko ih ne proverite na
vreme. Uvek preporučujem da testo probodete čačkalicom. Kod ovog biskvita na
njoj će, iako je pečen, ostati mrvice. Samo je bitno da čačkalica ne izađe iz
testa vlažna, nemojte da vas brine ako na njoj ima mrvica.
Pečene kore odmah izvadite iz kalupa,
skinite papir sa njih i pokrijte ih krpom, da se ne bi sušile dok se hlade.
Za fil umutite C Šlag krem sa ukusom slatke pavlake sa hladnim mlekom. Najpre
sipajte samo 200 ml mleka, pa, ako baš bude bilo potrebno, dodajte i ovih 20-ak
ml, ali šlag nikako ne sme biti redak,
zato nemojte preterivati sa tečnošću. Jagode iseckajte na manje komade
(četvrtine, šestine, zavisno od veličine jagoda) i ostavite sa strane. Šlag
odložite u frižider dok se kore ne ohlade.
Kada se budu ohladile, stavite jednu
koru na tanjir/stalak za torte i obilno je odozgo premažite umućenim šlagom.
Seckane jagode ređajte preko, tako što ćete ih zarivati u šlag. Ne treba
preterivati sa njihovom količinom. Preko toga stavite drugu koru, blago je
pritisnite, a šlag koji krene da izlazi sa strane uglačajte nožem, a višak
odstranite. To možete posle pojesti sa preostalim jagodama. :)
Za glazuru, čokoladu
izlomite na komade i stavite u posudu. Prelijte sa malo ulja, dodajte 2, 3
kašike mleka i stavite da se otopi na pari. Ukoliko je čokolada gusta, dodajte
još nekoliko kašika mleka, dok glazura ne postane tečna. Odmah njome prelijte
tortu, lepo premažite odozgo, a ako se nešto slije sa strane - odlično, meni to
baš lepo izgleda. :) Tu dekoraciji torte može biti kraj, a možete je ukrasiti i
jagodama, kao ja. U tom slučaju, stavite tortu u frižider na nekoliko minuta,
kako bi se čokolada bar malo stegla, a potom dekorišite jagodama kako želite.
Tortu pre služenja ostavite bar nekoliko sati u frižideru, a najbolje da
odstoji preko noći.
Napomena:
Ovakvu tortu možete napraviti tako da
bude potpuno čokoladna. U tom slučaju, izostavite jagode, a umesto C Šlag krema sa ukusom slatke pavlake,
koristite ukusni C Šlag krem sa ukusom čokolade. Prelivenu tortu možete dekorisati seckanim pečenim lešnicima.
Divna kombinacija!
Torta umereno slatka, baš po mom ukusu, a ako
volite da bude malo slađa, dodajte još 30-ak grama šećera u testo za kore. Meni
se baš sviđa kada se blago oseti gorčina kakaoa i onda naiđe šlag koji
svojom slatkoćom napravi odličnu ravnotežu.
Obe torte sekla sam još istog dana, nakon samo
par sati čuvanja u frižideru, i bile su predivne, ali su sutradan bile za
nijansu bolje, jer su se fino stegle. Važno je da šlag bude gust i kremast, i
tako nema bojazni od toga da će se sav izliti sa strane dok sečete tortu. Čokoladna
glazura je mekana i odlično se reže. Ukoliko se odlučite za lešnike kao dodatak
preko glazure, možete ih, kao ja, samo iseckati u ceckalici i malo ispeći na
suvom tiganju, ali pazite da se ne prepeku. Biće divnog ukusa i fino hrskavi.
Nadam se da vam se recept dopada i da vas mami
da napravite ove tortice. Verujem da se jagode lako mogu zameniti i višnjama ili
malinama, pa, ako isprobate neku od tih kombinacija, volela bih da čitam vaše
utiske. Svakako mi pišite ukoliko isprobate recept. Na fejsbuku ćete me naći
ovde.
Do narednog recepta,
*Recept
je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.
Коментари
Постави коментар