Kakao kocke


Tako jednostavne, a izvrsne!


Verujem da svi imamo neki omiljeni kolač koji je uvek tu kada treba da se napravi nešto slatko na brzinu. Kada nemamo pri ruci mnogo raznovrsnih sastojaka, a opet hoćemo da to bude nešto lepo i da ga ima dosta. E, tada ovaj kolač dolazi kao poručen. Svi ga volimo!
 

Sastojci:

250 g brašna
1 kašika C Čvrstina
150 g šećera
200 ml mleka
100 ml suncokretovog ulja
1 jaje
1 puna kašičica C Praška za pecivo
trećina kašičice C Sode bikarbone
prstohvat soli
C Šećer u prahu, za posipanje


Priprema:

U jednoj posudi pomešati prosejano brašno, C Čvrstin, C Prašak za pecivo, C Sodu bikarbonu, prstohvat soli i C Kakao prah. U drugoj posudi mikserom umutiti jaje, dodati šećer i C Vanilin šećer, i nastaviti sa mućenjem. Potom dodati ulje i sve lepo sjediniti. Smanjiti brzinu miksera na najmanju i dodati mleko, kratko mutiti, pa isključiti mikser. Dodati smesu iz prve posude, lagano sjediniti kašikom, a onda uključiti mikser na najmanju brzinu i mutiti tek toliko da se suvi i mokri sastojci povežu. Smesu izliti u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju (koristila sam tepsiju dimenzija 20x35 cm) i peći u rerni zagrejanoj na 180˚C. Budite obazrivi pri pečenju, jer je kolač taman i malo je teže videti da li je pečen. Zato je najbolje da blagovremeno čačkalicom probodete testo, pa ako se ono ne hvata za nju, kolač je pečen. Kod mene je gotov za 20-ak minuta, ali sve zavisi od rerne, tako da vam ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će tako biti i kod vas. Prohlađen kolač režite na kocke i pospite C Šećerom u prahu. 


Kolač je jako mekan, sunđerast, sa dominantnim ukusom kakaoa. Teško da ćete moći da se zaustavite na jednoj kocki, jer je vrlo ukusan, nije presladak, već baš onako umereno sladak, kako ja volim. Nekad stavim čak i malo manje šećera nego što stoji u receptu, ali moguće da većini tako ne bi bilo dovoljno slatko. Ipak, s obzirom na to da se odozgo dodaje šećer u prahu, svako može slatkoću prilagoditi svom ukusu. :)


Priprema ovog kolača ne iziskuje ni sat vremena, a u njemu ćete uživati celog dana. Ukoliko odlučite da ga isprobate, javite mi svoje utiske! Možete mi pisati ovde, ali i na fejsbuk stranici. 

Do narednog recepta,

Prijatno!


* Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.
 

Коментари