Domaće kokosovo mleko i veganska topla čokolada
Napraviti kokosovo mleko kod kuće je
iznenađujuće lako! Tako će svi oni koji ne konzumiraju mleko životinjskog
porekla moći da uživaju u divnoj toploj čokoladi, ali i drugim poslasticama u
kojima se upotrebljava mleko.
Jako sam se obradovala kada sam saznala da
kokosovo mleko možemo sami napraviti kod kuće, i da nam kokosov orah nije
neophodan za to. :) Kao inspiracija da i sama pokušam da ga napravim, poslužio
mi je ovaj recept. Videćete koje sam mere ja koristila, ali vi svakako možete
koristiti manje ili više kokosa i pri tome smanjivati, odnosno povećavati
količinu vode. Takođe, tako možete sami odrediti i gustinu kokosovog mleka.
Sastojci za kokosovo mleko:
70 g C Kokosovog brašna
500 ml vrele
vode
Priprema:
C
Kokosovo brašno
sipajte u šerpu srednje veličine i prelijte vrelom (ne ključalom) vodom.
Poklopite i ostavite tako da odstoji oko sat i po, do dva. Nakon toga, smesu
prespite u blender. U slučaju da je kokos upio baš svu vodu, ugrejte još samo
malo vode i dolijte ako želite, ali nije obavezno. Dobro izblendujte smesu, a
potom je sipajte kroz cediljku u neku posudu, gnječeći pritom kašikom kokos,
kako bi izašlo što više tečnosti. I - kokosovo mleko je gotovo! Možete ga
odložiti u frižider. Ja ga uvek iskoristim još istog dana, tako da nisam
sigurna koliko može potrajati u frižideru. Ono što ostane u cediljki jeste
kokosovo brašno (pročitala sam da je kokos koji kupujemo u kesicama zapravo
rendani kokos, a ne kokosovo brašno) koje se može sušiti i dalje koristiti.
Kada budem imala neki dobar recept u kome se kokosovo brašno može iskoristiti,
pisaću o tome.
Kokosovo brašno |
Kokosovo mleko je prilično masno, pa će se, ubrzo
nakon njegove pripreme, na vrhu nataložiti čvrst, prilično mastan sloj, koji je
potrebno samo ukloniti kašikom pre upotrebe mleka, a čitala sam da se to može
iskoristiti u supama ili sosevima. Nisam probala.
Do sada nisam koristila ovakvo mleko samostalno, već samo u toploj čokoladi, toplom kakao napitku i smoothie-u, kada sam u blenderu zajedno sa njim izmiksala maline, višnje, ribizle, bananu i ovsene pahuljice, i dobila divan, vrlo ukusan napitak. Ukoliko isprobam mleko u kolačima, ili nekim jelima, sigurno ću vam pisati o tome.
A, sada - topla čokolada! :)
Sastojci za vegansku toplu čokoladu:
200 ml kokosovog
mleka
30 g posne
čokolade za kuvanje
1 kašika C Kakao praha
1/2 do 1 ravne
kašičice šećera (zavisno od toga koliko je čokolada slatka)
malo C Vanilin šećera
prstohvat soli
Priprema:
U manju šerpu staviti izlomljenu
čokoladu, pa dodati C Kakao prah i
100 ml mleka. Kuvati na laganoj vatri dok se čokolada ne istopi. Zatim, dodati
ostatak mleka, prstohvat soli, pa uz mešanje kuvati još nekoliko minuta. Na
kraju dodati šećer i C Vanilin šećer,
pa mešati još nekoliko minuta. Čokolada će malo početi da se zgušnjava, tada je
sklonite sa šporeta i sipajte u šolju.
Nikada ne biste pogodili da je ova topla
čokolada napravljena sa kokosovim mlekom, jer ukus kokosa se i ne oseća. Jedino
mi se čini da je nešto masnija nego kada se napravi sa običnim mlekom, no, vrlo
ukusna. Svi vegani sada mogu uživati u finom čokoladnom napitku!
Ukoliko
isprobate recepte, pišite mi. Na fejsbuku ćete me naći ovde.
Do
narednog recepta,
Prijatno!
*Recept
je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.
Коментари
Постави коментар