Posne vanilice
Tako ukusne, mirišljave, prhke i nežne.
Kada sam ranije tražila recept za posne
vanilice, nijedan koji sam pronašla nije mi se u potpunosti dopao. Tako sam ja
osmislila ovaj, i više ga ne menjam. Bez masti i bez margarina, ove vanilice savršene
su za vegetarijance, vegane, kao i za one koji poste.
Sastojci:
400-450 g brašna
T-400
200 ml
suncokretovog ulja
100 ml belog
vina
1/4 kašičice C Praška za pecivo
pekmez od
kajsije
1 kesica C Vanilin šećera
Priprema:
Prosejati oko 400 g brašna u činiju,
dodati C Prašak za pecivo i
promešati. Zatim dodati ulje i vino, te zamesiti testo uz dodavanje još brašna,
ukoliko je to potrebno. Testo ne treba biti pretvrdo, ali se ne treba ni lepiti
za ruke. Meni je bilo potrebno nešto više od 400 g brašna. Umešeno testo
staviti na pobrašnjenu podlogu i razviti oklagijom na debljinu ne veću od 5 mm.
Okruglom modlicom ili čašom (koristila sam čašicu prečnika 4 cm) vaditi komade
testa i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavljati između njih
mali razmak, ne treba da se dodiruju. Ostatke testa malo premesiti, razvući i
opet vaditi krugove, i tako sve dok se ne utroši testo. Keksiće peći u rerni
zagrejanoj na 180˚C. Nakon 10-ak minuta počnite da ih proveravate, jer neće
mnogo promeniti boju, zato ih treba pogledati i kakve su odozdo, da se ne bi
prepekle.
Kada se keksići ispeku, svaki drugi
mazati pekmezom od kajsija (ili nekim drugim po vašem izboru) i nežno
preklopiti nenamazanim keksićem, a potom
uvaljati u mešavinu prosejanog C Šećera u
prahu i C Vanilin šećera.
Vanilice ne treba posebno hvaliti, jer svi znamo
koliko su ti jednostavni kolačići divni i ukusni. A, ove nisu ništa manje lepe
zato što su posne. To mi kažu oni koji vole i masne, i ja im verujem. :) Možda
će mnogi sada reći kako u vanilice ne ide prašak za pecivo, ali, u ove ide. :D
Pravila sam ih pre svega za sebe i po svom ukusu, a onda sam videla da se
sviđaju i svima koji su ih probali. Jako su ukusne, posebno ih volim sa
pekmezom od kajsija koji je blago kiselkast. Sasvim su dovoljno slatke (za moj
ukus na trenutke i preslatke) iako u testu nema šećera.
Vrlo su simpatične ovako malene, ali ako želite
da budu malo većeg prečnika, slobodno ih možete tako i napraviti. Meni su,
međutim, ovako baš lepe. Naravno, što duže stoje, to su lepše. Ali, ne mogu da
potraju baš dugo, eventualno dan i po, dva, jer su jako ukusne, i ne znam ko bi
uspeo da im odoli. Od ovih sastojaka dobije se 25 do 30 vanilica, a vi slobodno
možete duplirati smesu, i tada će vam za pečenje biti potrebna dva pleha. :)
Radovala bih se ukoliko isprobate recept i
napišete mi svoje utiske. Možete me naći i na fejsbuku, gde rado objavljujem
fotografije koje mi šaljete kada isprobate neki moj recept.
Do
narednog recepta,
Prijatno!
*
Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.
Коментари
Постави коментар