Profiterole
Kolačići koji se tope u ustima! Spoj
vazdušastog testa, laganog krema sa ukusom vanile, i čokoladne glazure, čini ove
lepotane neodoljivim!
Pored toga što su profiterole jaaako ukusne i lepe na oko, meni je i sam postupak pripreme bio vrlo zanimljiv. Ima tu
nekoliko koraka, ali sve ide lagano, bez stresa, i na kraju dobijete ove mini, mini princes krofne. Kod
profiterola se testo pravi kao i kod princes krofni, s tim što su profiterole
dosta manje, a i punjenje je nešto ređe (bar u mojim receptima). Takođe, princes
krofne obično posipamo šećerom u prahu, dok ovde imamo divnu glazuru od
čokolade. Često sam nailazila na savete (čak i kao neko pravilo), da testo kod profiterola
ne treba seći na pola, već ih treba puniti filom kroz rupu, uz pomoć kuvarskog
šprica, ali meni se više svidela varijanta gde se lepo vidi i punjenje sa
strane. A, i na sajtu Wikipedia stoji
baš takva fotografija, tako da pravila, što se toga tiče, nema. :)
Sastojci:
Za testo:
130 ml vode
40 g maslaca
(margarina)
prstohvat soli
90 g oštrog
brašna
2 jajeta
Za fil:
250 + 150 ml
mleka
1 kesica C Pudinga sa ukusom vanilina (40 g)
3 pune kašike
šećera
20-30 g
margarina
1 kesica C Šlag krema sa ukusom vanile (58 g)
Za preliv:
50-70 g čokolade
za kuvanje
4-5 kašika mleka
malo margarina
ili suncokretovog ulja
Priprema:
Pre nego počnete sa pripremom testa,
najbolje je da skuvate puding, jer će se on ohladiti i biti spreman onda kada
vam bude bio potreban. U 250 ml mleka skuvajte C Puding sa ukusom vanilina, uz dodatak 3 kašike šećera, po
uputstvu sa kesice. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
U šerpu ulijte vodu i ostavite na
šporetu da provri, pa zatim dodajte maslac (ili margarin) i sačekajte da se
otopi. Potom dodajte prstohvat soli, a zatim postepeno dodajte brašno,
neprestano mešajući kašikom da se smesa ujednači, i odmah sklonite sa šporeta.
Kad stavite brašno, potrebno je svega par sekundi da smesa krene da se odvaja
od posude, tako da je na šporetu vrlo kratko. Ostavite je sa strane da se
ohladi. Možete je povremeno promešati, da biste ubrzali proces hlađenja.
Kada se dobijena smesa prohladi,
umešajte u nju najpre jedno jaje (ja sam to radila viljuškom), a potom i drugo.
Jako je bitno da se prvo jaje potpuno sjedini sa smesom pre nego što dodate i
drugo. Kada dodate i drugo, lepo ga sjedinite sa smesom, a potom kašikom
nastavite mešanje dok smesa ne postane glatka i sjajna.
Uz pomoć kašičice formirajte male
loptice i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Obavezno ostavljajte
razmak između njih. Smesa je dosta lepljiva, ali zahvatajući jednom kašičicom i
potpomažući se drugom, to ide prilično lako. Za svaku lopticu zahvatite oko
polovine kašičice, možda nešto više. Imajte na umu da treba da dobijete 35 - 40
loptica. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180˚C 20-ak minuta, odnosno, dok ne
dobiju ovako zlatnu boju. Ne otvarajte rernu dok se peku!
Pečene profiterole izvadite iz rerne i
pustite da se skroz ohlade. Za to vreme, pripremite fil. Mikserom umutite C Šlag krem sa ukusom vanile sa 150 ml
mleka. Ostavite sa strane. Skuvani puding stavite u veću plastičnu činiju,
dodajte margarin i sjedinite mikserom. Odložite mikser, jer vam više ne treba.
Deo pripremljenog šlaga spatulom lagano umešajte u puding. Potom dodajte skoro
sav šlag, i njega lagano umešajte u smesu. Nemojte odjednom dodati sav šlag, jer
vam možda neće trebati (meni je preostalo malo). Videćete da je smesa nešto
ređa nego za princes krofne.
Dok vi ovo pripremite, kuglice od testa
već su se ohladile. Svaku presecite poprečno, tako što će donji deo činiti 2/3 loptice,
a gornji 1/3, a možete ih seći i napola. Videćete kako su lagane i šuplje. :)
Fil stavite u kesu ili špric za dekoraciju i njime punite donje delove testa.
Nemojte štedeti, fila ima dosta. Nežno poklopite gornjim delom.
Ako vam ostane višak šlaga, stavite ga u
kafu. :) Divno se slažu.
Za glazuru je potrebno da čokoladu otopite na
pari, uz dodatak nekoliko kašika mleka i jedne do dve kašike ulja, ili malo
margarina. Na taj način, glazura će biti gušća, a, ako želite tečniju glazuru,
izostavite mleko, i čokoladu otopite na pari samo uz dodatak ulja. Kašičicom
samo prelijte kolače, a glazura će se divno slivati niz njih. Nisam sve
profiterole prelivala odjednom, tako da ne znam koliko tačno mi je čokolade
trebalo, ali, svakako manje od 100 g.
Nemojte da vas ovoliko dugo i detaljno
objašnjenje uplaši, pa pomislite da je ovo nešto komplikovano i teško. Zaista nije.
A, svaki minut uložen u ove kolače se višestruko isplati, jer su predivni.
Jedina mana, ako mogu da je tako nazovem, pored toga što brzo nestanu :D jeste
ta što su malo nezgodne za jelo, jer
fil ide na sve strane. :) Zato su i zamišljene da budu tako male, u vidu jednog
zalogaja. Ja sam napravila 34 komada, mada sam mogla i 40, ali me je bilo strah
da će biti premale. Međutim, one lepo narastu, tako da sam uzalud strepela.
Ukoliko ih jedete iz dva zalogaja, jednostavno, pojedete gornji, pa donji deo.
:) Ali, ljudi moji, kad se sve to spoji, ta mešavina tekstura i ukusa, to je
nešto... Fantastično!
Obavezno ih čuvajte u frižideru, a, ako
ne volite da ih jedete hladne, izvadite ih jedno pola sata pre služenja. Mada,
mene onako ledene podsećaju na sladoled u kornetu! Testo je tako lagano i fino,
a fil kremast i divnog ukusa vanile! A, bez čokolade, ne može. Nije to - to.
Tako da, nemojte da vas mrzi da je otapate, a da kolače posipate šećerom u
prahu. To ostavite za princes krofne. :) Čokolada ovde jako doprinosi i što se
izgleda tiče, a i kada je ukus u pitanju. Obogaćuje ih, u svakom smislu.
Divne su još istog dana kada se naprave,
a sutradan su još i lepše! Mi smo baš uživali u njima. :)
Ukoliko odlučite da isprobate recept, pišite mi svoje utiske: ovde ili na fejsbuk stranici.
Ukoliko odlučite da isprobate recept, pišite mi svoje utiske: ovde ili na fejsbuk stranici.
Do narednog recepta,
Prijatno!
* Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija. Posetite
njihovu fejsbuk stranicu i saznajte na vreme sve informacije u vezi sa
konkursom Pošaljite recept.
Коментари
Постави коментар