,,Pamuk'' pogača sa kiselom pavlakom
Kada je jednom budete probali, biće to ljubav na
prvi zalogaj. Bar je tako bilo kod mene. Pogača prelepog izgleda, mekana, sunđerasta i neverovatno ukusna, postala
je čest gost na mom stolu. Nadam se da će uskoro krasiti i vašu trpezu. ♡
Pravi se lako, od malo sastojaka, a i pored toga
deluje vrlo otmeno i svečano. Samo jedan tanak sloj putera i kisele pavlake
daje joj mekoću, po kojoj je i dobila naziv. Recept sam pronašla na blogu
Minjina Kuhinjica, pa ću ga tako i preneti, jer gotovo ništa nisam promenila.
Sastojci:
Za testo:
250 ml mleka
1 puna kašičica
šećera
1 kesica suvog
kvasca
1 jaje
100 ml
suncokretovog ulja
1 kašičica soli
550 g brašna T-400
Za premazivanje
testa:
50 g kisele
pavlake sa 20% mlečne masti
30 g putera (ili
margarina)
Za premazivanje
i posipanje pogače:
1 jaje
susam
lan
Priprema:
U toplo mleko sipati kvasac, dodati
šećer i pola kašičice brašna, lepo promešati, poklopiti i ostaviti da kvasac
nadođe.
U većoj posudi umutiti jaje, dodati ulje
i lepo sjediniti. Dodati, potom, i kašičicu soli, te sve lepo umutiti. U tu
smesu dodati nadošli kvasac, pa, uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo.
Pokriti čistom krpom i ostaviti ga na toplom mestu pola sata, da naraste.
Naraslo testo podeliti na dva jednaka
dela i oblikovati ih u jufkice.
Pripremiti tepsiju prečnika 26 cm (ili 28). Na dno staviti papir za pečenje, a stranice lepo premazati uljem. Puter
(margarin) otopiti.
Jednu jufku oklagijom razviti u krug
prečnika oko 30 cm. Premazati ga otopljenim puterom uz pomoć četkice, a potom,
preko, kašikom ravnomerno naneti i kiselu pavlaku. Razvući i drugu jufku u
krug iste veličine, pa staviti preko namazanog testa. Oklagijom sada još malo
razvući testo, i iseći ga na 16 trouglova. Svaki trougao urolati u
kiflicu.
Na sredinu tepsije staviti jednu
kiflicu, pa oko nje još četiri. Potom, okolo ređati sve preostale kiflice.
Pokriti dobijenu pogaču krpom i ostaviti na toplom bar pola sata. Kiflice će
lepo narasti i ispuniti tepsiju. Neposredno pre pečenja premazati pogaču
umućenim jajetom i posuti semenkama susama i lana.
Pogaču peći u rerni zagrejanoj na
200˚C oko 5 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 175 -180˚C i ispeći do
kraja.
Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije i
umotati u čistu krpu.
Ovu pogaču nekako najčešće pravim popodne/uveče,
tako da nekoliko kiflica ostane za doručak. Ukoliko ih umotate u krpu i stavite
u kesu, potpuno će očuvati svežinu i biti i dalje mekane kao i prvog dana.
Ne
bih više da je hvalim, da ne budem dosadna, videćete i sami koliko je divna,
ako odlučite da je napravite. U tom slučaju, pišite mi svoje utiske i šaljite
fotografije. Na fejsbuku ćete me naći ovde. :)
Do narednog recepta,
Коментари
Постави коментар