Kukuruzni mafini sa sirom (Projice)
Za doručak, večeru ili užinu, nije
važno! Ovi mafini uvek prijaju, a prave se jako brzo i lako, od malo sastojaka,
pa možete u njima uživati kada god poželite.
Mislim da većina nas voli proju, zar ne? Barem ja ne
poznajem nekoga ko je ne voli. A, otkad su kalupi za mafine postali popularni,
postale su popularne i, takozvane, projice. Tu smo dobili mogućnost da u
određene korpice stavljamo neke sastojke, u druge ne, u zavisnosti od toga ko
šta voli, odnosno ne voli. :) Ja se pitam kako sam uopšte mogla bez kalupa za
mafine!
Na ovaj recept uputila me je moja fejsbuk
prijateljica Dijana, takođe ljubiteljka mafina. Neke njene kulinarske kreacije
podelila sam već sa vama na stranici. Preporučeni recept sam izmenila tako da
dobijem projice, da to ne budu samo slani mafini od belog brašna. I - dobila
sam nešto prelepo!
Sastojci:
2 jajeta
200 ml jogurta
80 g oštrog
brašna (može i glatko)
30 g kukuruznog
brašna
60 g palente
30 g C Pšeničnog griza
80 ml
suncokretovog ulja
1 kesica C Praška za pecivo
pola kašičice
soli
100 - 150 g sira
isečenog na kockice
susam, lan,
suncokret...
Priprema:
U većoj posudi pomešati obe vrste
brašna, palentu, C Pšenični griz, C Prašak za pecivo i so. U drugoj posudi
umutiti jaja, dodati ulje i lepo sjediniti. Potom dodati jogurt, opet
sjediniti, a onda postepeno dodavati sadržaj iz prve posude. Na kraju dodati i
sir isečen na kockice. Smesu ne treba preterano mešati, već tek toliko da se
sastojci sjedine. Pripremiti kalup za mafine. U svaki otvor staviti papirnu
korpicu za pečenje i u njih uliti dobijenu smesu. Ima je tačno za 12 mafina.
Svaki mafin posuti semenkama po želji. Peći u rerni zagrejanoj na 180˚C 10-15
minuta, odnosno, dok ne dobiju zlatnu boju. Kod mene se sve nekako ispeče brže nego
što je to navedeno u receptima. :) Pečene mafine ostaviti da se prohlade u
kalupu 10-ak minuta, a podom ih izvaditi.
Napomene:
- Mafini su prilično masni, što ih ne
čini lošima, već naprotiv, jako mekanima. Ipak, ako baš ne volite da budu tako
masni, možete staviti oko 60 ml ulja, ali, pretpostavljam, ne manje od toga.
Nisam ih pravila sa tako manje ulja, tako da ne bih mogla da vam sa sigurnošću
kažem kakvi su u tom slučaju.
- Izuzetno su ukusni sa semenkama
suncokreta. To sam sada po prvi put probala, ranije sam ih posipala samo
susamom. Da sam znala koliko je ukusno, na sve bih stavila suncokret. :) Ukusni
su i sa susamom, ali sa suncokretom je to nešto posebno. Koristila sam pečeni
suncokret, nisam uspela da nađem sirov.
- Pored sira, u smesu
možete umešati i ajvar ili ljutenicu, spanać, sitno seckane kisele krastavčiće,
seckane masline, i šta god vi volite.
Ovi mafini su jako mekani, prelepi i dok su
topli, ali i kada se ohlade. Sutradan su, takođe, i dalje meki kao i prvog
dana. Vrlo su zasitni! Prosto se tope
u ustima. Odlično idu uz jogurt ili neku salatu.
Nekad ih pravim u klasičnom izdanju, a nekad uz razne dodatke. Evo kakvi su mafini
kada se u smesu doda malo obarenog spanaća. Preukusni su i vrlo zanimljivog
izgleda!
Ukoliko odlučite da spremite ove super
mafine, pišite mi svoje utiske ovde ili na fejsbuk stranici. Unapred im se
radujem! ♡
Do narednog recepta,
Prijatno!
* Recept
je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija. Na
njihovoj fejsbuk stranici u toku je nagradni konkurs koji traje do drugog maja,
a tema je kolač pripremljen sa nekim od C proizvoda, a koji je
idealan za ove prolećne dane. Više o tome pročitajte ovde.
Коментари
Постави коментар