,,Pužići'' sa džemom i orasima

Predivan spoj mekanog testa, domaćeg džema od kajsija i mlevenh oraha.


Recept za ove pužiće pronašla sam na istom mestu gde i recept za divne pužiće sa susamom - kod Jeke na blogu Jekin kapric. Odavno sam ih tamo spazila, ali se tek nedavno pružila prilika da ih napravim. Unela sam u recept samo nekoliko manjih izmena. Pecivo je divne teksture, mekano, mirisno i vrlo ukusno


Sastojci:

oko 500 g brašna
1 puna kašika suvog kvasca
50 g šećera
pola kašičice soli
200 ml mleka
80 ml suncokretovog ulja
1 žumance
5 kašika džema od kajsija
100 g mlevenih oraha
1 belance
šećer u prahu, za posipanje


Priprema:

- U toplo mleko sipati kvasac, dodati kašičicu šećera, kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe.
- U veću posudu sipati 350 g brašna, dodati so i ostatak šećera, pa promešati. Dodati i nadošli kvasac, ulje i razmućeno žumance, pa umesiti glatko testo dodajući, po potrebi, ostatak brašna.
- Testo staviti u činiju, pokriti krpom i ostaviti ga da narasta 30-45 minuta.
- Nadošlo testo oklagijom razvući na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko pola santimetra. 
- Premazati ga džemom i posuti mlevenim orasima. Uviti u rolat, po dužoj strani pravougaonika.
- Oštrim nožem seći na rolnice (pužiće) debljine oko 2-3 cm.
Ređati ih u okrugli pleh obložen papirom za pečenje, tako da isečena strana bude okrenuta prema gore. Između pužića ostavati mali razmak, jer će narasti tokom pečenja. Sve pužiće sam uspela da smestim u tepsiju prečnika 32 cm.
- Pužiće pokriti krpom i ostaviti ih da narastaju 20-30 minuta. 
- Neposredno pre pečenja premazati ih umućenim belancetom. 
- Prekriti ih aluminijumskom folijom i staviti u rernu zagrejanu na 180˚C. Nakon 10-15 minuta, skinuti foliju i ispeći pecivo do kraja.
- Pre služenja pužiće posuti šećerom u prahu.


Moram da vam skrenem pažnju na to da se kod ovog peciva lako može desiti da bude prepečeno, i iz tog razloga koristim foliju, jer odozgo vrlo brzo dobije boju. Takođe, džem koji je sa donje strane pužića, takođe može malo da izgori, ali i ne mora, zavisi od jačine rerne. Kod mene je nekoliko pužića odozdo dobilo tamniju boju od preostalih. No, nemojte da vas to odvrati od izrade ovog peciva, jer je zaista prelepo, a ovo vam pišem samo da biste bili pažljivi prilikom pečenja, da ne propadne čitav vaš trud oko njih. :)


Kombinacija džema od kajsije i oraha je vrlo lepa, a još kada je sve to zapakovano u ovako mekano i vazdušasto testo, onda je to prava divota! Pecivo je lepo i toplo i hladno, a sutradan je možda čak i najlepše, jer sačuva mekoću, a ukusi se, nekako, još bolje sjedine. Mogu da budu divan doručak, uz kafu, čaj, mleko, šta ko voli.


Ukoliko isprobate recept, javite mi utiske. Za sva pitanja u vezi sa receptima, deljenje utisaka i fotografija, potražite me na fejsbuku. 


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари