Mafini sa kafom, cimetom i orasima

Još jedan recept za koji je inspiracija došla pravo iz knjige Lorejn Paskal - Zdravije iz rerne.


Za sve ljubitelje ,,težih'' mafina, bogatih i punih testa, zasitnih, idealnih za užinu uz šolju kafe ili čaja. Ima ovde i brašna i belog šećera, ali zato su tu orasi i integralno brašno koje ih čine bar malo zdravijima. Kao što ste već od mene navikli (a vidim da je i u Lorejninim receptima tako), količina šećera je svedena na minimum, pa za nekoga ko voli slađe kolače, ovi mafini mogu biti skoro pa neslatki. :) Ako ste vi među njima, povećajte količinu šećera za, recimo, 50-ak grama. Meni se, međutim, dopadaju baš ovakvi, jer tako ukus oraha, aroma cimeta i nežni miris kafe dolaze do izražaja. Pišem vam recept, uz određene izmene.


Sastojci:

150 g belog brašna
150 g integralnog brašna
75 g oraha
100 g šećera
1/2 kašičice cimeta
1 puna kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
2 kašike granula instant kafe
1 jaje
180 ml mleka
115 g jogurta
50 ml suncokretovog ulja


Priprema:

- Orahe grubo naseckati, staviti na suv tiganj i malo propeći, pazeći da ne izgore. 2/3 izručiti u činiju, a ostatak sačuvati za kasnije.
- U činiju sa orasima dodati obe vrste brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i šećer, promešati, pa napraviti udubljenje u sredini.
- Kafu sipati u šolju, preliti ugrejanim mlekom i lepo promešati.
- U udubljenje u brašnu sipati umućeno jaje pomešano sa mlekom (u kojem je rastvorena kafa), jogurtom i uljem.
- Sve sastojke lepo sjediniti uz što manje mešanja.
- U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirne korpice, pa u njih rasporediti dobijenu smesu i odozgo je posuti preostalim orasima.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200˚C, 15-ak minuta. Najbolje je uraditi test sa čačkalicom i tako blagovremeno proveriti jesu li mafini pečeni iznutra. Dakle, ako čačkalica iz mafina izađe čista, mafini su pečeni!
- Pečene mafine ostaviti u kalupu nekoliko minuta, a potom ih izvaditi. Sačekati da se malo prohlade, i služiti.

Napomena: ukoliko biste voleli da se u mafinima oseti jači ukus kafe, dodajte još jednu ili dve kašike granula instant kafe.


Ovakvi mafini nisu namenjeni za zaslađivanje nakon obilnog ručka, jer su sami po sebi jako zasitni. Zato su meni idealni za doručak ili užinu. Testo je jako lepo, mekano, a propečeni orasi unose divan ukus i finu hrskavost. Cimet se ovde jako lepo uklapa, dok se miris kafe više oseti u fazi pečenja mafina, a kasnije je dosta nežniji. Zato slobodno možete dodati još kašiku ili dve kafe, za njen nešto intenzivniji ukus.


Ukoliko isprobate recept, volela bih da mi javite vaše utiske. Nadam se da će se i vama ovi mafini dopasti. Na fejsbuku me potražite ovde, i šaljite mi fotografije svojih kulinarskih remek-dela rađenih po receptima sa bloga. :)


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари