Štrudlice sa višnjama i Plazma keksom

Vrlo simpatičnog izgleda, fine teksture i prepoznatljivog ukusa Plazma keksa u kombinaciji sa kiselkastim višnjama, ova poslastica svideće se svim štrudloljupcima. :) Nema odlike klasičnih štrudli koje se obično filuju džemom, orasima ili makom, već više podseća na kupovne štrudlice sa bogatim voćnim punjenjem.


Ove štrudlice su mi toliko slatke, da sam recept za njih morala odmah da otkucam i podelim sa vama. Divan su način da se zasladimo posle ručka, a bile bi i odlično društvo popodnevnom čaju ili kafi. U nastavku vam pišem recept, a nakon njega ostaviću vam i par napomena kako biste što lakše dobili rezultat kakav želite.
 

Sastojci:

300 - 350 g mekog brašna
7 g suvog kvasca
100 g šećera
1/2 kašičice soli
100 ml mleka
1 jaje
30 ml suncokretovog ulja + za premazivanje

Za nadev:

500 g zamrznutih višanja (mereno sa košticama)
150 g mlevenog Plazma keksa
1 kesica vanilin šećera

šećer u prahu za posipanje (po želji)


Priprema:

- U toplo mleko dodati kvasac, kašičicu šećera, pola kašičice brašna, promešati i ostaviti da kvasac nadođe.
- Nadošli kvasac izručiti u veću posudu, dodati umućeno jaje, ulje i šećer, pa promešati. Potom dodati brašno (početi sa 250 g) i so, pa, uz dodavanje preostalog brašna, umesiti testo srednje mekoće.
- Staviti testo u činiju, pokriti krpom, i ostaviti ga da narasta 45-60 minuta, na toplom.
- Za to vreme, odmrznute višnje očistiti od koštica.
- Naraslo testo podeliti na 4 jednaka dela.
- U jednoj posudi izmešati očišćene višnje, vanilin šećer i mleveni keks (ne dodavati tečnost koju su višnje otpustile).
- Uzeti prvi deo testa i razviti ga u pravougaonik nešto kraći od dužine pleha za pečenje (za električni šporet, dimenzija 40x28 cm) i uz dužu ivicu testa naneti jednu četvrtinu pripremljenog nadeva. Bočne krajeve samo malo preklopiti i testo uviti u štrudlu. Odložiti na pleh prekriven papirom za pečenje.
- Postupak ponoviti sa preostala 3 komada testa.
- Štrudle pokriti krpom i ostaviti ih 45 minuta da narastaju.
- Peći u rerni zagrejanoj na 180˚C, dok ne porumene.
- Odmah po vađenju iz rerne, štrudle premazati sa malo suncokretovog ulja. Kada upiju ulje, pokriti ih čistom krpom, pa kad se prohlade, služiti. Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.


Napomene:

- Ukoliko želite, štrudle možete praviti tako da budu kraće a deblje, a možete i napraviti samo 2 veće umesto 4 malih.
- Ako volite slađe kolače, ili ukoliko ne želite da ove štrudlice posipate šećerom u prahu, u testo možete dodati još 30-50 g šećera.
- Fil sam napravila tako što sam mešavinu keksa, šećera i višanja izmesila rukom i dobila jednu kompaktnu smesu. Ukoliko ipak želite da se komadi višanja vide i osete, smesu jednostavno samo izmešajte kašikom, nemojte je mesiti.
- Budite obazrivi prilikom pečenja, i na vreme proveravajte da li testo menja boju. Kod mene su se  štrudle sa donje strane neverovatno brzo ispekle, pa pečenje nije trajalo ni 15 minuta. Štrudle su dosta tanke, pa im više vremena nije ni trebalo. U slučaju da se odlučite da pravite 2 veće štrudle, može se desiti da će njima biti potrebno malo više vremena da se ispeku.


Divan spoj višanja i Plazma keksa u malo tvrđem, skoro pa prhkom testu. Pored toga što u sastav ulazi malo brašna i štrudle su prilično tanke, a parčići maleni, štrudla je vrlo zasitna i izdašna! Meni se baš i sviđa što je ovakva mršavica, mada ću drugom prilikom probati da od ove smese napravim 2 štrudle, čisto da vidim kakva će tada biti. Ovako baš podseća na kupovne štrudlice!


Ukoliko rešite da isprobate recept, javite mi svoje utiske! Na fejsbuku ćete me naći ovde.

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари