Baget

Ako biste da probate malo drugačiji hleb, da uživate u hrskavoj korici i prozračnoj unutrašnjosti, divnom ukusu i mirisu,  nastavite sa čitanjem, jer u nastavku sledi recept baš za takav hleb!


Baget obožavam dok je još pomalo topao i vrlo hrskav. Takav se brzo pojede, jer je malen, ali i zato što je izuzetno ukusan. Ide uz sve, i uz kuvano jelo i uz namaze, ali je prilično neodoljiv i bez ičega. Ono što ostane za sutradan volim da pretvorim u domaći Bake Rolls, ali o tome nekom drugom prilikom. Iako je potrebno nešto više vremena za pripremu ovakvog hleba, većina tog vremena odlazi na samo narastanje testa, tako da aktivnog rada tu ima vrlo malo.


Sastojci:

500 g mekog belog brašna + još malo za mešenje
300 ml tople vode
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike suncokretovog ulja + za premazivanje


Priprema:

- U toplu vodu dodati kvasac, šećer i kašičicu brašna, promešati, i ostaviti da nadođe.
- U veću posudu prosejati brašno, dodati so i promešati. Potom dodati i nadošli kvasac i ulje, zamesiti glatko testo, ostaviti ga u nauljenoj posudi i pokriti krpom.
- Nakon sat vremena premesiti testo i vratiti ga u činiju. Opet ga ostaviti da narasta još sat vremena.
- Posle sat vremena, testo ponovo premesiti i vratiti u činiju.
- Sačekati da testo opet naraste (najmanje pola sata) i podeliti ga na 2 ili 3 jednaka dela, u zavisnosti od toga kakve bagete želite, veće ili manje.
- Svaki deo rukama razviti u pravougaonik i urolati u veknu.
- Odložiti na pleh prekriven papirom za pečenje i ostaviti da narastaju još 60-90 minuta.
- 15-ak minuta pre pečenja, hlebove dijagonalno zarezati oštrim nožem.
- Neposredno pre pečenja, premazati ih mešavinom tople vode i ulja.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200˚C. Ukoliko primetite da brzo dobijaju boju, smanjite temperaturu na 180˚C i ostavite da se ispeku do kraja.
- Pečene bagete izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade na rešetki. 


Napravljen na ovaj način, baget je vrlo hrskav, ali ukoliko želite da bude malo mekši, možete ga nakon pečenja uviti u krpu, pa će tako imati nešto mekšu koricu. Jako je ukusan i kada se sutradan podgreje. Kora bude malo tvrđa, pa je najbolje podgrejati ga u rerni, ako uopšte nešto ostane za sutradan. :D Ja ga podgrejem tako što uzmem komad papira za pečenje u koji mogu da uvijem ostatak hleba, dobro ga natopim vodom i ocedim, pa u takav papir uvijem baget. Stavim ga tako u neki pleh i ubacim u rernu zagrejanu na 150-180˚C. Hlebu je potrebno 10-ak minuta da povrati svežinu i tada ga izvadim iz rerne. Možete i sami proveriti, ukoliko je papir suv, a hleb mekan, to je to. Bude kao tek ispečen!
 

Nadam se da će se ljubiteljima ove vrste francuskog hleba ovaj recept dopasti i ispuniti njihova očekivanja. Ja volim da ga pravim kad procenim da ću imati dovoljno vremena da ga napravim kako treba, da ga pustim da narasta koliko treba i da bude baš onakav kakav treba da bude - hrskav spolja, vazdušast i mekan iznutra. ^.^ Volim ga i zbog Bake Rolls-a koji sutradan mogu da napravim. O njemu vam pišem ubrzo, nadam se. :)

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари