Palačinke


Tope se u ustima!


Palačinke verovatno svi znamo da napravimo i svi imamo neki recept po kojem godinama to činimo. Ipak, volim da isprobam i neke nove recepte ili da neki svoj menjam i tako ga učinim još boljim. E, tako nekako je nastao i ovaj, a palačinke su ispale mekše nego ikada!


 Sastojci:

400 g brašna za palačinke (ili 200 g oštrog + 200 g mekog)
700 ml mleka
230-250 ml gazirane mineralne vode
2 jajeta
1 kašika suncokretovog ulja
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli


Priprema:

U većoj posudi pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
U drugoj posudi viljuškom umutiti jaja, dodati mleko i ulje, pa promešati. Ovu smesu lagano dodavati u činiju sa brašnom, uz neprestano mešanje viljuškom (ili žicom za mućenje). Lepo sjediniti.
Dodavati polako i mineralnu vodu, lepo sjediniti sve, i ostaviti smesu da odstoji oko pola sata.
Palačinke peći u zagrejanom nauljenom tiganju. Od ove smese ja dobijem oko 25 palačinki.
* U jedan deo smese možete dodati malo kakao praha, lepo promešati i peći kao i ove ,,obične'' palačinke. Tako ćete dobiti tamne palačinke sa ukusom kakaoa. :)


Jako je važno da tiganj bude dobro zagrejan pre nego što krenete sa pečenjem, kako se ne bi prva palačinka zalepila za tiganj, jer to ume da oteža i pečenje nekoliko narednih palačinki, ukoliko ne uspete da lepo uklonite ono što se zalepilo. Dakle, nema žurbe. Posle bi sve trebalo da ide lagano. :)

 
Takođe, bitno je ne pretiraviti sa smesom, kako palačinke ne bi bile predebele. Neka vas ne brine to što je smesa retka. Ja koristim manju kutlaču, i ne napunim je celu za jednu palačinku. Dakle, treba prekriti celu površinu tiganja i to je to. Tako će palačinke biti tanke, jako savitljive i mekane. Uostalom, verujem da vi sve to znate, ali ovo napominjem u slučaju da recept čita neko ko treba po prvi put da peče palačinke. Želim da i vama uspeju iz prve! :)


Obod palačinki se može učiniti suv i hrskav dok ih budete pekli, ali kada sve palačinke budu bile gotove, onako poređane jedna na drugu, one će sve tako lepo omekšati! Vrlo su tanane, nežne, lagane, kao što u prvoj rečenici napisah, stvarno se tope u ustima!
Možete ih filovati čime volite: džemom, čokoladnim kremom, medom, šećerom... Možete kombinovati mlevene orahe i sa kremom, i sa džemom i sa šećerom. U one sa kremom možete dodati i mleveni keks ili kokos. Možete ih kasnije prelivati otopljenom čokoladom. Kombinacija je bezbroj! 


Ukoliko rešite da napravite palačinke baš po ovom receptu, javite mi svoje utiske! Na fejsbuku me pronađite ovde.


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари