,,Princes-krofna'' kapkejk


Vanila-kapkejkovi koje sam zbog njihove teksture, a više zbog ukusa koji neodoljivo podseća na princes-krofne, baš ovako nazvala. Prave se vrlo lako, ne traže previše sastojaka, a izuzetno su ukusni!


Na blogu već postoji recept za Vanila kapkejkove, ali se ovi i po ukusu i po teksturi dosta razlikuju od njih. Prozračniji su i laganiji, testo nije nalik onome za mafine, ali su, kao i pomenuti kapkejkovi, lepši kada prenoće u frižideru. E, tek tada su savršeni, mada su vrlo lepi i kada se jedu istog dana. Teško im je odoleti i sačekati do sutra, ali ostavite bar neki komad, da biste videli tu malu, ali značajnu razliku, jer sutradan su još više nalik princes-krofnama.


Sastojci:

160-170 g brašna
100 g šećera
2 kesice vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
pola kašičice soli
120 ml mleka
60 ml suncokretovog ulja
1 jaje
120 ml vode

Za krem:

1 kesica pudinga od vanile (40 g)
250 ml mleka
3 kašike šećera
50 g šlaga sa ukusom vanile
100 ml mleka

Za ukrašavanje: čokolada, šarene ili čokoladne mrvice, kakao... (po želji)


Priprema:

- Najpre skuvati puding u 250 ml mleka uz dodatak 3 kašike šećera, po uputstvu sa kesice. Biće vrlo gust. Skuvani puding prebaciti u neku posudu i mešati s vremena na vreme, kako bi se brže ohladio. A možete ga i prekriti providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica na njemu, i ostaviti ga da se prirodno ohladi.
- U jednoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i so.
- U drugoj posudi pomešati mleko, ulje i jaje, pa umutiti žicom za mućenje ili viljuškom. Tu smesu dodati suvim sastojcima iz prve činije i umutiti mikserom da se sastojci lepo sjedine. Polako dodavati vodu i mutiti najmanjom brzinom miksera. Testo će biti vrlo retko. Možete dodati, ako želite, još jednu kašiku brašna, ako vam se testo učini previše vodenasto. Ali i treba da bude retko.
- U kalup za mafine staviti papirne korpice, pa u njih rasporediti smesu. Peći u rerni zagrejanoj na 175˚C, 15-20 minuta. Nakon 15 minuta uz pomoć čačkalice proverite kakvi su uznutra. Bitno je da čačkalica ne bude mokra. Poneka vlažna mrvica će se možda uhvatiti na nju, jer kolačići i treba da budu sočniji. Ali ne nepečeni, zato obratite pažnju i nemojte ih izvaditi prerano iz rerne.
- Pečene kolače ostaviti 2 minuta u kalupu, pa ih izvaditi.

Dok se kolači hlade, možete umutiti šlag i pripremiti krem za filovanje.
- Šlag umutiti sa mlekom, po uputstvu sa kesice. Bolje je da bude malo gušći, nego redak. Meni je za 50 g šlaga bilo potrebno 100 ml mleka.
- Ohlađeni puding samo malo umutiti mikserom, tek toliko da postane kremastiji.
- U činiju sa pudingom dodati par kašika šlaga i dobro umutiti spatulom, kako bi se smesa razredila. Zatim dodati i ostatak šlaga, ali ga nežno umešati spatulom. Mešati dok smesa ne postane ujednačena. Ukoliko bude grudvica od pudinga, možete kratko smesu umutiti mikserom na najmanjoj brzini.
- Dobijeni fil naneti na ohlađene kolačiće, uz pomoć šprica ili kese za dekoraciju. Po želji naneti šarene jestive mrvice, zvezdice, rendanu čokoladu...
- Kasnije ih čuvati u frižideru.


Princes-krofne jesu nešto posebno, i ovi kapkejkovi ih ne mogu zameniti, ali zato im jesu u izvesnoj meri slični, a prave se dosta lakše i brže. Kolačići su jako lagani i vazdušasti, a krem je divnog ukusa i teksture.
 

Ukoliko su vas ovi lepotančići privukli svojim izgledom, pa rešite da isprobate recept, molim vas da mi javite svoje utiske, jer jedva čekam da ih čujem (pročitam). :) Na fejsbuku ćete me naći ovde


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари