Mafini u letnjem izdanju

Kada ne znate da li da pečete kolač ili umutite sladoled, a vi napravite i jedno i drugo! :)


Mafini u malo drugačijem izdanju, shodno trenutnom godišnjem dobu. Ne gledajte kroz prozor, pogledajte u kalendar. Da, leto je. Bar se sladoled na mafinima neće brzo otopiti. :) Dakle, idealno vreme za ovakvu poslasticu!


Klasični mafini sa kakaom, mekani, sunđerasti, obogaćeni aromom ruma i ledene stracciatella-e. To više nisu obični mafini, ovo je nešto potpuno drugačije, osvežavajuće, egzotično. Inače, ne jedem sladoled uz kolače, ali ovo mi je delovalo tako interesantno da sam morala da probam. Ideja je došla odavde.


Sastojci:

2 jajeta
110 g šećera
240 g glatkog brašna
140 ml mleka
100 ml suncokretovog ulja
3 kašike C Kakao praha
3 kašike ruma
prstohvat soli
Eskimko sladoled sa ukusom stracciatella (1-2 kesice)
mleko (200, odnosno 400 ml)


Priprema:

Mikserom umutiti jaja, dodati šećer i C Vanilin šećer i kratko mutiti, pa zatim dodati ulje, potom i mleko, ne prekidajući mućenje. Kada se svi sastojci sjedine, isključiti mikser. Dodati brašno pomešano sa C Praškom za pecivo, C Kakao prahom i solju, pa sve sastojke sjediniti mikserom uključenim na najmanju brzinu.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Peći u rerni zagrejanoj na 180˚C, 12-15 minuta i paziti da se ne prepeku. Najbolje je već nakon 10 minuta pečenja proveriti čačkalicom da li se testo lepi za nju, ili ne.
Pečene mafine ostaviti u kalupu 10-ak minuta, pa ih potom izvaditi iz njega i pustiti da se ohlade. 

Ohlađenim mafinima odrezati ,,kapice'', pa na svaki mafin, neposredno pre serviranja, staviti po kuglu Eskimko sladoleda koji ste umutili prethodni dan. Možete ih ukrasiti bombonicama, čokoladnim ili šarenim mrvicama, otopljenom čokoladom...


Ovo je poslastica koja se jede čim se posluži, jer kako sladoled krene da se topi, nije to - to. Ja sam fotografisala po toplom danu, pa je zato vrlo brzo krenuo da curi niz mafine. Smazali smo i njih, ali meni je bilo lepše sa sladoledom u čvrstom stanju. Možete da izaberete bilo koji Eskimko sladoled koji se vama dopada. U ponudi su još i čokolada, vanila, jagoda, karamela, čoko-banana i lešnik. Ukoliko ne želite da sečete ,,kapice'' mafina, jednostavno samo izvadite mafine iz korpica, a sladoled servirajte pored njih, na tanjiru.


Volela bih da čitam vaše utiske, ukoliko isprobate recept. Zato mi pišite ovde, ili na fejsbuku.


Do narednog recepta,

Prijatno!


* Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.

Коментари