10.06.2018.

Domaći sladoled od višanja


Kiselkasto-sladak, osvežavajuć, kremast, ukusan i fotogeničan. :) Napraviti domaći sladoled uopšte nije teško, a treba vam svega nekoliko sastojaka. Ovaj ne sadrži jaja, što mi se posebno dopalo, pa sam zato i odlučila da ga napravim. U nastavku pogledajte - kako.


Od sastojaka su vam potrebni: jogurt, mleko, šlag, šećer i višnje, a, od aparata - mikser i blender. Sladoled je spreman za 10 minuta. Potrebno je napraviti ga dan ranije, kako bi se preko noći lepo stegao u zamrzivaču. Mada, ko voli, može ga jesti i ranije, kao ledenu (a, ne zaleđenu) poslasticu. :)
 

Sastojci:

200 ml jogurta
100 g C Šlag krema sa ukusom slatke pavlake
180 - 200 ml hladnog mleka
50 g šećera u prahu
200 g višanja (mereno sa košticama)


Priprema:

Najpre, mikserom umutite šlag, po uputstvu sa kesice. Počnite sa 180 ml mleka, pa, ako nije potrebno, ostatak nemojte ni dodavati. Jedino u slučaju da ostaju grudvice i da je šlag baš, baš gust, onda dodajte i ostatak. U svakom slučaju, treba biti malo gušći, jer ćete ga kasnije razrediti.
Višnje operite i očistite od koštica (možete koristiti i višnje iz zamrzivača, samo ih prethodno treba odmrznuti), stavite u blender, dodajte šećer i jogurt, i dobro izblendajte da se sve sjedini. Dobijenu smesu postepeno ulijte u činiju sa šlagom i mutite mikserom oko minut, dva. Sladoled prespite u posudu u kojoj ćete ga zamrznuti. Ja sam sa ovom količinom do vrha napunila činiju za sladoled od 500 g (900 ml). Sladoled stavite u zamrzivač da se dobro stegne, najbolje preko noći.


Po želji, odmah možete i duplirati smesu, ili, pak, za probu koristiti ove mere, a kasnije možete i eksperimentisati i dodavati neko drugo voće, možda maline, ili jagode, trešnje, šta god se vama sviđa. Meni je ovako sa višnjama divan, sladak i kiselkast u isto vreme. Kada se zaledi, onda se baš zaledi, i bude onako leden, kao što su i kupovni voćni sladoledi, ali, ovaj je istovremeno i fino kremast, nije kao zaleđeni sok. :D Zato ga možete jesti kao hladni desert nakon što u zamrzivaču odstoji 5, 6 sati. Probala sam ga i tako, i jako je lep!


Ukoliko u zamrzivaču imate višnje, sladoled možete praviti i kada sezona višanja prođe. Vrlo jednostavno i lako, a ukus je lepši nego kod kupovnog sladoleda.  Sporo se otapa, i bio je jako strpljiv dok sam ga fotografisala, održao se u čvrstom stanju. :)


Ako isprobate recept, jako bih volela da mi javite svoje utiske, a možete mi slati i fotografije sladoleda u vašoj izradi. Na fejsbuku ćete me naći ovde.
 
Do narednog recepta,

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар