Domaći sladoled od višanja
Kiselkasto-sladak, osvežavajuć,
kremast, ukusan i fotogeničan. :) Napraviti domaći sladoled uopšte nije teško,
a treba vam svega nekoliko sastojaka. Ovaj ne sadrži jaja, što mi se posebno
dopalo, pa sam zato i odlučila da ga napravim. U nastavku pogledajte - kako.
Od sastojaka su vam potrebni: jogurt, mleko,
šlag, šećer i višnje, a, od aparata - mikser i blender. Sladoled je spreman za
10 minuta. Potrebno je napraviti ga dan ranije, kako bi se preko noći lepo
stegao u zamrzivaču. Mada, ko voli, može ga jesti i ranije, kao ledenu (a, ne
zaleđenu) poslasticu. :)
Sastojci:
200 ml jogurta
100 g C Šlag krema sa
ukusom slatke pavlake
180 - 200 ml
hladnog mleka
50 g šećera u
prahu
200 g višanja
(mereno sa košticama)
Priprema:
Najpre, mikserom umutite šlag, po
uputstvu sa kesice. Počnite sa 180 ml mleka, pa, ako nije potrebno, ostatak
nemojte ni dodavati. Jedino u slučaju da ostaju grudvice i da je šlag baš, baš
gust, onda dodajte i ostatak. U svakom slučaju, treba biti malo gušći, jer ćete ga kasnije razrediti.
Višnje operite i očistite od koštica
(možete koristiti i višnje iz zamrzivača, samo ih prethodno treba odmrznuti),
stavite u blender, dodajte šećer i jogurt, i dobro izblendajte da se sve
sjedini. Dobijenu smesu postepeno ulijte u činiju sa šlagom i mutite mikserom
oko minut, dva. Sladoled prespite u posudu u kojoj ćete ga zamrznuti. Ja sam sa
ovom količinom do vrha napunila činiju za sladoled od 500 g (900 ml). Sladoled stavite u zamrzivač da se dobro stegne, najbolje preko noći.
Po želji, odmah možete i duplirati smesu, ili, pak, za
probu koristiti ove mere, a kasnije možete i eksperimentisati i dodavati neko
drugo voće, možda maline, ili jagode, trešnje, šta god se vama sviđa. Meni je ovako sa
višnjama divan, sladak i kiselkast u isto vreme. Kada se zaledi, onda se baš
zaledi, i bude onako leden, kao što su i kupovni voćni sladoledi, ali, ovaj je
istovremeno i fino kremast, nije kao zaleđeni sok. :D Zato ga možete jesti kao
hladni desert nakon što u zamrzivaču odstoji 5, 6 sati. Probala sam ga i tako, i
jako je lep!
Ukoliko u zamrzivaču imate višnje, sladoled
možete praviti i kada sezona višanja prođe. Vrlo jednostavno i lako, a ukus je
lepši nego kod kupovnog sladoleda. Sporo se otapa, i bio je jako strpljiv dok sam ga fotografisala, održao se u čvrstom stanju. :)
Ako isprobate recept, jako bih volela da mi
javite svoje utiske, a možete mi slati i fotografije sladoleda u vašoj izradi.
Na fejsbuku ćete me naći ovde.
Do narednog recepta,
Коментари
Постави коментар