Posna čokoladna torta



Za pripremu ove torte biće vam potrebno oko 3 sata, malo umeća i ne previše sastojaka, a dobićete tortu divnog čokoladnog ukusa, koja kao da i nije posna.




Kao što ste, možda, već i navikli, ja često umem da menjam recepte koje nađem, što zbog sastojaka koji mi se ne dopadaju, što zbog nedostatka određenih sastojaka u datom trenutku. Ova torta je nastala kao kombinacija nekoliko sličnih torti, uz malo moje maštovitosti.  

 


Potrebni sastojci:

Za 1 koru:

200 g brašna
7 kašika šećera
70 g mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
200 ml gazirane mineralne vode
1 kašika kakaoa
50 ml jestivog ulja

*Peku se 3 ovakve kore.

Za 1. fil:

4 kesice pudinga od čokolade (ja koristim C puding)
1 litar negaziranog soka od pomorandže
200 g čokolade za kuvanje (ja koristim Menaž)
10 kašika šećera
150 - 200 g posnog margarina za torte i kolače
šećer u prahu po potrebi, između 100 i 150 grama

Za 2. fil:

500 g posnog šlaga
900 ml gazirane mineralne vode
šećer u prahu po potrebi, zavisi od slatkoće šlaga




Način pripreme:

Priprema kore:

U činiji pomešajte prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, mlevene orahe i kakao. Zatim, tome dodajte ulje i kiselu vodu i sjedinite mikserom. Masu izručite u obložen pleh (dimenzija, otprilike, 38x26 cm) i pecite koru na 200 stepeni dok ne bude lepo pečena. Čačkalicom možete proveravati da li je lepo pečena iznutra. Ovaj postupak ponovite 3 puta, za 3 kore. :)

Priprema 1. fila:

Skuvati puding (kome dodate, otprilike, 10 kašika šećera) u soku kao što biste to i sa mlekom. Koliko ćete šećera staviti zavisi i od toga koliko je sam sok sladak, ali u mom slučaju je sa 10 kašika bilo taman kako treba. Pri kraju kuvanja dodajte izlomljenu čokoladu, sklonite posudu sa šporeta i mešajte dok se čokolada ne otopi. U ohlađen fil dodajte penasto umućen margarin sa šećerom u prahu. Ja se jako trudim da izbegavam margarin, i zamenim ga nečim drugim kad god je to moguće, ali čini mi se da je ovde neophodan, da bi fil bio čvršći. Ipak sam smanjila količinu, nisam stavila ceo margarin, i fil je bio odličan. Sledeći put bih stavila još manje margarina.

Priprema 2. fila:

Umutiti 500 grama šlaga sa kiselom vodom. Ja sam potrošila oko 900 ml vode, ali to opet zavisi od samog šlaga i koliko gust fil želite. Ovo je neki posni šlag na merenje, i tražio je dosta vode, možda sam mogla da mu dodam još, ali krenuo bi da izlazi iz posude. 😄 Mislim da je lepše da šlag ipak bude malo gušći, naročito ako se, kao u ovoj torti, koristi i kao fil, a ne samo za prekrivanje torte. Morala sam mu dodati i šećer u prahu, zato što je bio poprilično nesladak.

Tortu ređajte sledećim redosledom: kora - 1. fil - 2. fil - kora - 1. fil - 2- fil - kora - 1. fil - 2. fil i premazivanje njime cele torte.

❗Savet: 

Kore se vrlo brzo suše. Dok sam ispekla sve 3, prva se osušila i postala tvrđa. Zato sam ih kvasila zašećerenom vodom (može i voćnim sokom), tako da su omekšale, i bile dobre. Slobodno ih lepo poprskajte, iako će određenu vlažnost upiti od fila. Bolje da bude sočnija, nego suva. :)




Tortom su oduševljeni svi koji su je probali, zato i požurih sa objavljivanjem recepta. 😊 Čak se i ne oseti da je posna, vrlo je kremasta. Razmišljam da joj naredni put ubacim i višnje, bila bi prava Švarcvald torta! Dosta je velika i visoka, pa je pogodna za slavlja. Sa stajanjem postaje sve lepša, ali tako obično biva sa svakom tortom - poslednje parče je najlepše. 😀 




Ukoliko je probate, pišite mi utiske u komentarima ili na fb stranici Vegetarijanka u kuhinji. 💬

Do narednog recepta, 

Prijatno!  🍰

🍫 💖 🎄 ⛄


Коментари

  1. Koliko se parčića torte dobije od ove količine? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako mi je žao što sam tek sada videla komentar. :(
      Ne bih Vam znala reći koliko tačno, mogu samo reći - mnogo parčića. :D Torta je zaista ogromna. Oko 30 velikih parčeta, otprilike. A, ako jedan red delite na tri parčeta (a ne na dva), onda još i više. Jako je izdašna! :)

      Избриши

Постави коментар