Posna čokoladna torta
Za pripremu ove torte biće vam potrebno oko 3 sata, malo umeća i ne
previše sastojaka, a dobićete tortu divnog čokoladnog ukusa, koja kao da i nije
posna.
Kao što ste, možda, već i navikli, ja često umem da menjam recepte koje
nađem, što zbog sastojaka koji mi se ne dopadaju, što zbog nedostatka određenih
sastojaka u datom trenutku. Ova torta je nastala kao kombinacija nekoliko
sličnih torti, uz malo moje maštovitosti.
Potrebni sastojci:
Za 1 koru:
200 g brašna
7 kašika šećera
70 g mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
200 ml gazirane mineralne vode
1 kašika kakaoa
50 ml jestivog ulja
*Peku se 3 ovakve kore.
Za 1. fil:
4 kesice pudinga od čokolade (ja koristim C puding)
1 litar negaziranog soka od pomorandže
200 g čokolade za kuvanje (ja koristim Menaž)
10 kašika šećera
150 - 200 g posnog margarina za torte i kolače
šećer u prahu po potrebi, između 100 i 150 grama
Za 2. fil:
500 g posnog šlaga
900 ml gazirane mineralne vode
šećer u prahu po potrebi, zavisi od slatkoće šlaga
Način pripreme:
Priprema kore:
U činiji pomešajte prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, mlevene orahe i
kakao. Zatim, tome dodajte ulje i kiselu vodu i sjedinite mikserom. Masu
izručite u obložen pleh (dimenzija, otprilike, 38x26 cm) i pecite koru na 200
stepeni dok ne bude lepo pečena. Čačkalicom možete proveravati da li je lepo
pečena iznutra. Ovaj postupak ponovite 3 puta, za 3 kore. :)
Priprema 1. fila:
Skuvati puding (kome dodate, otprilike, 10 kašika šećera) u soku kao što biste to i sa mlekom. Koliko ćete šećera staviti zavisi i od toga koliko je sam sok sladak, ali u mom slučaju
je sa 10 kašika bilo taman kako treba. Pri kraju kuvanja dodajte izlomljenu
čokoladu, sklonite posudu sa šporeta i mešajte dok se čokolada ne otopi. U
ohlađen fil dodajte penasto umućen margarin sa šećerom u prahu. Ja se jako
trudim da izbegavam margarin, i zamenim ga nečim drugim kad god je to moguće,
ali čini mi se da je ovde neophodan, da bi fil bio čvršći. Ipak sam smanjila
količinu, nisam stavila ceo margarin, i fil je bio odličan. Sledeći put bih
stavila još manje margarina.
Priprema 2. fila:
Umutiti 500 grama šlaga sa kiselom vodom. Ja sam potrošila oko 900 ml
vode, ali to opet zavisi od samog šlaga i koliko gust fil želite. Ovo je neki posni
šlag na merenje, i tražio je dosta vode, možda sam mogla da mu dodam još, ali
krenuo bi da izlazi iz posude. 😄 Mislim da je lepše da šlag ipak bude malo
gušći, naročito ako se, kao u ovoj torti, koristi i kao fil, a ne samo za
prekrivanje torte. Morala sam mu dodati i šećer u prahu, zato što je bio
poprilično nesladak.
Tortu ređajte sledećim redosledom: kora - 1. fil - 2. fil - kora - 1.
fil - 2- fil - kora - 1. fil - 2. fil i premazivanje njime cele torte.
❗Savet:
Kore se vrlo brzo suše. Dok sam ispekla sve 3, prva se osušila i postala
tvrđa. Zato sam ih kvasila zašećerenom vodom (može i voćnim sokom), tako da su
omekšale, i bile dobre. Slobodno ih lepo poprskajte, iako će određenu vlažnost
upiti od fila. Bolje da bude sočnija, nego suva. :)
Tortom su oduševljeni svi koji su je probali, zato i požurih sa
objavljivanjem recepta. 😊 Čak se i ne oseti da je posna, vrlo je kremasta. Razmišljam
da joj naredni put ubacim i višnje, bila bi prava Švarcvald torta! Dosta je
velika i visoka, pa je pogodna za slavlja. Sa stajanjem postaje sve lepša, ali
tako obično biva sa svakom tortom - poslednje parče je najlepše. 😀
Ukoliko je probate, pišite mi utiske u komentarima ili na fb stranici
Vegetarijanka u kuhinji. 💬
Do narednog recepta,
Prijatno! 🍰
🍫 💖 🎄 ⛄
Koliko se parčića torte dobije od ove količine? Hvala
ОдговориИзбришиJako mi je žao što sam tek sada videla komentar. :(
ИзбришиNe bih Vam znala reći koliko tačno, mogu samo reći - mnogo parčića. :D Torta je zaista ogromna. Oko 30 velikih parčeta, otprilike. A, ako jedan red delite na tri parčeta (a ne na dva), onda još i više. Jako je izdašna! :)